Nu løftes sløret - her er portrættet af kronprins Frederik

Den tidligere forsanger i bandet Kashmir vil gerne vise kronprinsens åbenhed i maleriet, som udstilles på Frederiksborg Slot.

Temaet er James Bond.

Kronprinsen sidder henslængt i en lyserød sofa med åben jakke og armene på armlænene. Han ser afslappet ud. På det røde, runde sofabord ved siden af står en dry martini. Det er ikke til at se, om den er rystet eller rørt.

Ideen er, at kunstneren ser kronprinsen som en mand med Bonds charme og udadvendthed. Han viser ham i fuld figur med sorte lædersko, mørke sokker, hvid skjorte, brede seler og en mørkeblå butterfly. 

Det er meningen, at kronprinsen skal se elegant ud på billedet, som hedder 'Lanciers', lyder begrundelsen fra 45-årige Kasper Eistrup, som er manden bag det nye portræt af kronprins Frederik.

Var på kronprinsens spilleliste

Han er også kendt for at lave musik. I omtrent 20 år stod han i front for den populære rockgruppe Kashmir, som lavede en række store hits fra 1994 til 2013.

Her er Kasper Eistrups maleri af kronprinsen.
Her er Kasper Eistrups maleri af kronprinsen. Foto: Kongehuset

Blandt andet to numre, som også fandt vej til kronprinsens personlige spilleliste på tjenesten Spotify, som blev udgivet i forbindelse med en en ny bog om tronarvingen sidste år.

Det var sangene 'Surfing The Warm Industry' og 'Mom In Love, Daddy In Space' fra pladerne 'Zitilites' og 'The Good Life'.

Men for nu er guitaren lagt på hylden for Kasper Eistrups vedkommende. Faktisk har han altid følt sig mere som billedkunstner end musiker, fortæller han til TV 2:

- Jeg har altid set mig selv som en maler, der spillede musik.

Maleriet af kronprinsen lanceres i forbindelse med udstillingen 'Fragmentarium' på Frederiksborg Slot i Hillerød. Den består af 85 værker udført af Kasper Eistrup over en længere periode. I den forbindelse har Frederiksborg Slot bedt Kasper Eistrup om at portrættere kronprinsen.

Har talt med kronprinsen om drømme

Han har fået frie hænder til at udføre portrættet, men har også holdt en række private møder med kronprinsen i atelieret og på Amalienborg for at komme længere ind under den royale facade.

- Han er en svær person. For vi kender ham jo rigtig godt allesammen. Og vi kender ham for en lang række ting, som jeg i det her billede faktisk bevidst har udeladt, fortæller Kasper Eistrup.

Her tænker han på billederne af kronprinsen som atlet, soldat i frømandskorpset eller for de hårde ekspeditioner til Grønland. Dét billede synes Kasper Eistrup, at vi alle har set rigtig mange gange.

- Så hele min proces med at lave et billede af kronprinsen er faktisk gået med at finde en anden måde at fremstille ham på, som stadigvæk er ham, men ligner ham i en anden position.

Under tilblivelsen af billedet har kronprinsen og Kasper Eistrup haft flere private møder.
Under tilblivelsen af billedet har kronprinsen og Kasper Eistrup haft flere private møder. Foto: TV 2

Og her har det sværeste i processen været at lære kronprins Frederik lidt at kende. Det er blevet til mange samtaler på tomandshånd om ting, som egentlig ikke have noget med maleriet at gøre. De har blandt andet talt om drømme.

- Udover at han er en meget sporty og aktiv person, så er han også et ret lyttende menneske. Han spørger meget og lytter meget. Og så observerer han. Og så synes jeg, at han er en ret åben person. Derfor havde jeg lyst til at sætte ham sådan her i en sofa med jakken åben, fortæller Kasper Eistrup. 

En drøm og et mareridt

Også kronprinsen har haft en god oplevelse med forløbet frem til offentliggørelsen af portrættet.

- Det er en stor dag for mig. Jeg har faktisk undgået at læse om processen, for jeg kan godt lide at blive overrasket. Og selvfølgeligt er jeg blevet overrasket, men det er også noget, jeg har kunnet gå trygt ind til, fordi det samarbejde, vi har haft, har været en tryg vej, fortæller kronprins Frederik under offentliggørelsen af portrættet.

Helt så tryg har Kasper Eistrup dog ikke været.

- Det er en drøm at få sådan en opgave som portrætmaler, men samtidig er det også lidt et mareridt. Ligeså meget, som du drømmer om at få sådan en opgave, ligeså meget frygter du at få en røvfuld for det, du har lavet, lyder det fra kunstneren. 

En stor og sjov oplevelse

Det ser dog ud til, at Kasper Eistrup kan ånde lettet op. Kronarvingen lader nemlig til at være godt tilfreds med resultatet. 

- Man lægger selvfølgelig lidt sin sjæl i det, når man accepterer at blive malet som portræt. Men det har været en kæmpe oplevelse. Det har været sjovt, og vi har heldigvis kunnet drøfte mange ting, siger kronprins Frederik til lanceringen. 

Det er da heller ikke første gang, de to herrer stifter bekendtskab med hinanden.

Kronprinsen og Kasper Eistrup har mødt hinanden ad flere omgange igennem årene. Blandt andet spillede Kashmir til et arrangement inden kronprinsen og Mary Donaldsons bryllup i maj 2004.