Samfund

Nekrolog: Morten Grunwald var meget mere end Benny

Morten Grunwald forankrede sig i folkesjælen med Benny Frandsen. Men skuespildrømmen begyndte i teatret, og der sluttede den også.

Man skulle tro, at Morten Grunwald efter 50 år med Olsen-banden til sidst havde fået nok af at blive genkendt på gaden, ikke som sig selv, men som Benny.

Benny med de gule sokker og den lyserøde skjorte. Olsen-bandens ukuelige fidusmager med 'vi-snupper-en-pilsner-og-så-ordner-det-hele-sig-sgu-nok'-attituden.

Det yndefulde spjæt og et "skide godt, Egon".

Men Morten Grunwald blev ikke træt af det. Tværtimod var han stolt over, at fremmede blev ved med at klappe ham på skulderen, også mange år efter den sidste Olsen-banden-film blev sendt.

- Det er meget værre med dem, der ikke gør det, sagde han spøgende i ‘Go’aften Danmark’ for nogle år siden.

Nu er skuespilleren blevet genkendt på gaden for sidste gang. Morten Grunwald er gået bort i en alder af 83 år efter kort tids sygdom.

Men selvom rollen som Benny fra Olsen-banden formentlig bliver den figur, som Morten Grunwald mere end noget andet vil blive husket for, stod han også for andet.

Meget andet.

Fra skolebænken til skoven til de skrå brædder

Skuespilkarrieren måtte vente lidt for den unge Morten Grunwald, hvis forældre insisterede på, at han skulle tage sig en 'rigtig' uddannelse langt væk fra rampelyset.

Mor forstod godt, jeg var forelsket i teatret

Morten Grunwald til BT

Men skolebænken blev aldrig Morten Grunwalds rette element. Han var en dagdrømmer, og i hans kontaktbog stod der, at han “sad og kiggede ud af vinduet”. Så Morten Grunwald lagde bøgerne på hylden og prøvede for sine forældres skyld i stedet at gå i lære og få et svendebrev.

Han forsøgte sig hos både et tandtekniker-værksted, et handels- og engroslager og i en møbelforretning. Men ingen steder gav indsatsen pote. Så som 18-årig drog han til Nordsverige for at blive skovarbejder.

Morten Grunwalds liv

Morten Grunwald var uddannet skuespiller fra Det Kongelige Teaters Elevskole.

Han medvirkede i mere end 50 film og havde sit gennembrud i '5 mand og Rosa' fra 1964, som indbragte ham en Bodil-pris. Siden var han med i 14 'Olsen-banden'-film. i 

Fra 1980-92 var han direktør for Betty Nansen Teatret, og fra 1989-1998 var han øverste chef for Østre Gasværk Teater. Fra 1971-80 var han direktør for Bristol Teatret

Han boede i Skodsborg på Sjælland sammen med sin hustru Lily Weiding, som han blev gift med i 1980.

Morten Grunwald blev 83 år. 

Men under det hele ulmede drømmen om de skrå brædder hele tiden.

Det havde den gjort, siden han i fjerde klasse så Shakespeare-skuespillet ‘Helligtrekongersaften'.

Så da han vendte tilbage til Danmark med lommen fuld af penge, gennemførte han et studenterkursus på Askov Højskole og tog dernæst videre til Odense Teaterskole. Nu med sin mors velsignelse.

- Mor forstod godt, at jeg var forelsket i teatret, for det havde hun også selv været som ung, sagde Morten Grunwald sidste år til BT.

Med blod på tanden fortsatte det spirende talent videre på Det Kongelige Teaters elevskole, hvor kærligheden til scenen for alvor fik lov at blomstre. Men også kærligheden til én bestemt kvinde. Lily Weiding.

53 år med den største kærlighed

Selvom skuespillet blev en livsledsager for Morten Grunwald, blev det ikke den eneste. Eller vigtigste. Første gang han mødte sit livs kærlighed, var hun både gift og havde to børn. Så det turde han ikke overveje at handle på.

Men skæbnens omveje ledte alligevel de to skuespillere sammen.

Lily Weidings mand døde på tragisk vis i 1962, og tre år efter, i 1965, fandt hun sammen med Morten Grunwald, der holdt housewarming på Frederiksberg.

- Der er ikke noget skønnere, end hvis man finder den store kærlighed, og den holder livet igennem. Det gør livet meningsfuldt, sagde Morten Grunwald i et interview med Billed Bladet i 2008.

Han var 30, hun var 40. De blev gift i 1980 og var sammen lige siden.

Morten Grunwald og Lily Weiding fik et barn sammen, og med de to piger fra Lily hendes foregående ægteskab blev Morten Grunwald far til tre.

Teatret trak mest, men krævede også sit

Når det handlede om skuespil, var det scenen og rampelyset, der betød mest for ham. Det lagde Morten Grunwald aldrig skjul på.

Jeg har været så utrolig heldig i mit kærlighedsliv, at jeg har fået den pige, jeg elsker

Morten Grunwald

I slut-70'erne var han med til at grundlægge Østre Gasværk Teater, som indtil da havde været en gammel gastank. Men den parthenon-lignende bygning trak i Morten Grunwald, der så muligheden for scenekunst i lokalerne.

I 1979 blev den første forestilling opført. Men det store tilløbsstykke blev Shakespeare-dramaet ‘En skærsommernats drøm’ fra 1984. Shakespeare, som Morten Grunwalds egen drøm startede med dengang i fjerde klasse.

Det kostede penge og kræfter at lave teater, men skuespilleren havde en ret stabil indtægtskilde ved siden af scenen. Han tjente sine penge på fjernsyn og på det store lærred, hvor hele Danmark kunne følge med.

- Vi var livsvenner

Han vandt tidligt en Bodil-pris for sin hovedrolle i filmen '5 mand og Rosa' fra 1964.

Men han forankrede sig for alvor i folkesjælen med sin rolle som Benny Frandsen i de 14 'Olsen-banden'-film. Fra den første, der udkom i 1968 og bare hed ‘Olsen-banden', til den sidste i 1998, ‘Olsen-bandens sidste stik'.

- I en årrække indspillede vi nogle uger hver sommer, og jeg husker de somre som meget stimulerende, har han sagt i et interview med Kristeligt Dagblad.

- Det var altid en glæde at mødes med drengene og pigerne, og da det kun skete en gang om året, nåede vi aldrig at blive trætte af hinanden. Som Poul Bundgaard (skuespilleren bag Olsen-banden-karakteren Keld, red.) engang sagde, så var vi livsvenner.

Jeg har ikke noget imod døden. Jeg vil bare helst ikke være der, når det sker

Morten Grunwald til BT

Det var under optagelserne til den sidste film, at Poul Bundgaard døde. Han blev erstattet i enkelte scener af Tommy Kenter, og selvom det ikke blev helt det samme, blev optagelserne gennemført efter Poul Bundgaards families ønske.

I 2004 døde Ove Sprogøe, der spillede den ikoniske indbrudstyv Egon Olsen. Det efterlod Morten Grunwald som det sidste medlem af Olsen-banden.

Det sidste stykke

Det sluttede, hvor det begyndte. På scenen. Fra 1971 til 1980 var Morten Grunwald leder af Bristol Teatret i København, hvor særligt stykker af den eksistentielle og absurde mester Samuel Beckett var på tapetet.

Beckett blev også det sidste, Morten Grunwald opførte som teater. I begyndelsen af 2017 åbnede Østre Gasværk op for en række afskedsforestillinger med navnet ‘3 x Becket’, hvor Tommy Kenter, Ellen Hillingsø og Morten Grunwald på skift leverede minimalistiske monologer.

Det blev Morten Grunwalds farvel til et livsværk. Han vidste, at alderen havde indhentet ham. Men det gjorde ham ikke noget. Ved sin 80-årsfødselsdag sagde han dette til BT:

- Jeg har været en lykkens pamfilius. Jeg har ikke haft et ledigt øjeblik, siden jeg kom på elevskolen, og jeg har været så utrolig heldig i mit kærlighedsliv, at jeg har fået den pige, jeg elsker, og som jeg har haft et pragtfuldt liv med. Både privat og arbejdsmæssigt, sagde han da og kiggede tilbage på de 50 år, han fik sammen med Lily Weiding, der i dag er 94 år.

- Vi tænker meget på at nyde hver eneste dag, fordi vi ikke har så mange dage tilbage, som der har været. Men det skubber man fra sig. Jeg har ikke noget imod døden. Jeg vil bare helst ikke være der, når det sker.

Halvandet år senere, i midten af oktober i år, fortalte Morten Grunwald, at han havde fået kræft og sagt nej til behandling.

Han døde en måned senere.

Tirsdag den 27. november blev den tidligere teaterchef og skuespiller bisat i Vedbæk Kirke. En ceremoni forbeholdt familie, venner og nære kolleger.