Samfund

Gymnasieelever kæmper for udvist kammerat - i dag sagde de farvel

TV2 Nord logo
I samarbejde med TV2 Nord

Demonstration foran asylcenter til støtte for gymnasieelev, der nu skal flytte til udrejsecenter.

Flere hundrede gymnasieelever demonstrerede onsdag i den nordjyske by Dronninglund i protest imod, at en af deres kammerater fra Dronninglund Gymnasium skal udvises til Irak. Det fortæller TV 2 Nord.

Gymnasieeleven Taza Haj har sammen med sin familie boet i Danmark siden 2011, men familien har fået endeligt afslag på asyl i Danmark. Derfor blev familien onsdag flyttet fra asylcentret i Dronninglund til Udrejsecenter Sjælsmark.

Her skal familien bo på ubestemt tid, eftersom Irak afviser at tage imod egne flygtninge, hvis de ikke vender frivilligt hjem.

- Vi gør, hvad vi kan for at støtte op om det her og vise, at vi er utilfredse. Det er ikke retfærdigt, siger en af demonstranterne, Nina Natalie Friis, til TV 2 Nord.

Kammeraterne på gymnasiet kritiserer, at Taza Haj fra skolens 2.G. ifølge dem helt meningsløst får afbrudt sin gymnasieuddannelse, fordi han nu skal sidde i Sjælsmark.

Uddannelse går til spilde

I et læserbrev, der er bragt i Nordjyske og Information onsdag, skriver gymnasieeleverne blandt andet:

- Taza bliver ikke blot revet væk fra gode venner, men også en halvfærdig ungdomsuddannelse, der nu går til spilde. Historien om Taza Haj og hans familie er forfærdelig, men desværre langt fra den eneste.

Taza Haj selv brugte dagen på et tårevædet farvel til venner og klassekammerater, før han sammen med sin familie forlod asylcentret i Dronninglund og kørte mod Sjælsmark.

- Det er rigtig hårdt at sige farvel til mine kammerater. De er så søde, og der er rigtig mange, som har støttet mig, sagde han til TV 2 Nord før afgang.

Brev til ministre

Sagen er blot den seneste udvisningssag, der har vakt opsigt i Nordjylland. I august vakte det stor vrede i Farsø, at den 13-årige thailandske pige Aphinya Pechmuang fik afslag på opholdstilladelse, så hun måtte forlade landet i stedet for at bo hos sin mor og danske stedfar i Farsø.

Den aktuelle sag med Taza Haj og hans familie har fået det nordjyske folketingsmedlem Bjarne Laustsen (S) til at tage sagen op politisk.

I et brev til udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) og undervisningsminister Merete Riisager (LA) skriver han blandt andet:

- Lovgivningen er, som den er, og jeg formoder, at der ikke er begået fejl. Men jeg tænker på, om der er mulighed for, at han kan blive her i Nordjylland og fortsætte sin skolegang på Dronninglund Gymnasium. Det er vel langt bedre, at han lærer noget på Dronninglund Gymnasium frem for at sidde i udrejsecenteret til ingen verdens nytte, når familien ikke kan sendes hjem.

Man skal rejse hjem

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg siger imidlertid i en skriftlig kommentar til TV 2 Nord, at familien ikke har andre muligheder end at rejse til Sjælsmark.

Hun understreger, at hun ikke vil udtale sig om den specifikke sag, men skriver generelt:

- Når man er afvist asylansøger, så skal man flyttes til et hjemrejse- eller udrejsecenter, hvor man skal forberede sig på at vende tilbage til sit hjemland. Man har pligt til at udrejse, og det har konsekvenser, hvis man ikke medvirker hertil.