GO'

Kim Walls forældre vil ændre billedet af deres datter med ny bog

Ingrid og Joachim Wall har skrevet en bog om deres datter. Med den vil de ændre Kim Walls eftermæle.

Klokken 05.31 fredag morgen ringede telefonen. Det var 11. august 2017, og i den anden ende af røret var deres datters kæreste, Ole. Han lød skræmt og hans stemme forceret, da han fortalte, at Kim var forsvundet med en ubåd, husker Ingrid Wall. 

Det var den morgen, mens Solen akkurat var begyndt at stå op, at mareridtet begyndte for Ingrid Wall og hendes mand, Joachim Wall. 

Men sådan skal historien om deres datter ikke slutte. 

Det ubegribelige handlingsforløb, der ledte op til, at deres 30-årige datter forsvandt, og det retslige efterspil skal ikke være dét, verden husker hende for, lyder det fra Ingrid og Joachim Wall i ‘Go’ morgen Danmark'.

Derfor udgiver ægteparret nu en bog om deres datter. I den fortæller Ingrid og Joachim Wall verden om den nysgerrige, retfærdighedssøgende og målbevidste kvinde, deres datter var.

For deres datter skal ikke huskes som et offer, lyder det.

- Vi synes, det er på tide at udjævne balancen. Nu hvor hele den retslige proces er overstået, er det på tide, at Kim træder frem og fortæller, hvem hun var, siger Ingrid Wall.

Peter Madsen har ifølge Kim Walls forældre fået for meget opmærksomhed.

Gerningsmanden får for meget opmærksomhed

Siden Kim Wall blev myrdet 10. august 2017, og gerningsmanden, Peter Madsen, blev sigtet og efterfølgende dømt for mordet på Kim Wall, er der blevet skrevet og lavet tusindvis af artikler og indslag om forbrydelsen. 

Ingrid og Joachim Wall

Kim Walls far, Joachim Wall, er fotojournalist. Hendes mor, Ingrid Wall, er journalist. Parret bor i den sydskånske by Trelleborg.

Udover Kim Wall, har parret også den yngre søn Tom Wall.  

Kim Walls forældre fik ideen til at skabe en fond i deres datters navn mens retssagen stod på. 

Det skulle fungere som en måde dels at mindes datteren som en dygtig journalist, men også som en måde at videreføre hendes arbejde ved at hjælpe andre.

Fonden skal samle midler som gives til kvindelige freelancejournalister, der laver arbejde som rammer deres datters ånd.

Lidt over 100.000 overskrifter på verdensplan anslår Ingrid og Joachim Wall, at der er skrevet om deres datter, og alt for få af dem har deres datter i fokus, lyder det.

Ingrid og Joachim Wall vil have, at verden husker deres datter for alle hendes bedrifter, og ikke for forbrydelsen, som hun var ude for.

Det skal bogen nu være med til at ændre. Den er det punktum, der skal være med til at sikre Kim Walls eftermæle, lyder det.

- Denne her bog, den sande beretning, skal skrives, og det er os, der skal skrive den. Kim skal skildres som den engagerede og viljestærke kvinde, hun var - som mennesket og journalisten Kim og ikke som offeret, skriver Ingrid Wall blandt andet i parrets bog.

- Der har været så meget mediebevågenhed, men det meste har handlet om morderen. Kim har bare været et offer, men vi vil, at Kim skal have lov at leve videre i vores sind som det menneske, hun var tidligere. Vi trækker en skarp grænse ved 10. august. Hvad der ligger før den dag, det er den historie, vi vil fortælle, siger Joachim Wall i 'Go' morgen Danmark'.

Hvem var Kim?

Et par dage før det foruroligende opkald fra deres svigersøn havde Ingrid og Joachim Wall for første gang mødt den mand, deres datter havde været kærester med gennem et år.

Selv om Kim Wall rejste meget rundt i verden, var hun stadig et familiemenneske, der sørgede for altid at holde kontakt til sine forældre hjemme i Sverige. Her er hun sammen med sine forældre og sin bror. Billedet blev taget den 9 august 2017.

Hun havde ventet med at introducere ham, til hun vidste, at det var alvor.

Journalisten Kim Wall

2007-2008: Freds- og konfliktforskning ved Lunds Universitet. 

2008-2011: Bachelor i international relations ved London School of Economics. Samt udvekslingsophold, Sorbonne i Paris. 

2012-2015: Dobbelt mastergrad, Columbia University New York, journalistik og International affairs. Herunder et semester med mandarin i Bejing.

Før N.Y. arbejdede hun for den svenske ambassade i Canberra og for den EU i New Delhi.

Hun har leveret artikler til flere store engelsk-sprogede tidsskrifter: Time, Vice og aviserne New York Times og The Guardian.

Efter sin død har Kim Wall modtaget flere hæderspriser.

Ifølge Ingrid Wall var Kim Wall forelsket og fuld af forventninger til de udfordringer, der lå foran hende. Hun havde talt med hende om formiddagen, samme dag hun forsvandt.

Hun og kæresten Ole var en uge fra at flytte sammen til Kina, fortæller Ingrid og Joachim Wall i bogen.

Det er sådan, de husker hende - en ung kvinde, der sjældent lå på den lade side.       

- Hun var energisk og nysgerrig og stædig, lyder det fra Ingrid Wall.

Og når hun arbejdede, var det netop nysgerrigheden, der ledte an, lyder det.

- Hun levede freelancerens dilemma. Hun havde ikke en redaktør til at stille hende opgaver. Så hun fandt selv de historier, hun synes passede til den måde, hun skrev på, og så pitchede hun dem til redaktøren på 'New York Times', fortæller hendes far, Joachim Wall, i 'Go' morgen Danmark'.

Kim Wall havde altid "noget i gang", husker forældreparret.

Historierne ledte hun efter blandt dem, der sjældent havde noget at skulle have sagt. Hun var ikke interesseret i at skildre historier om præsidenter og ministre, lyder det fra hendes mor.

- Hun ville bruge sin journalistik til at give stemmen til den lille mand eller kvinde. Og hun havde en fantastisk evne til, dels at finde dem, men også til at få mennesker til at åbne sig og fortælle til hende, fortæller Ingrid Wall.  

- Hun var altid på vej mod næste opgave i New York, Beijing eller København eller Uganda. Der var altid nye planer, siger hun.

Forældre: Derfor kommer bogen nu

I dag er det mere end et år siden, Kim Wall forsvandt, og sagen startede.

Under retssagen mod Peter Madsen forsøgte Ingrid og Joachim Wall at holde sig fra at kommentere sagen, men nu, hvor der er faldet dom, mener de, at det er på tide, at historien om deres datter kommer frem.

13. november udkommer 'Bogen Om Kim Wall: – Når ordene slipper op', som Joachim Wall, der er fotojournalist og hans hustru, Ingrid Wall, som er kommunikationschef, har skrevet sammen.  

- Da vi først blev spurgt om at kommentere til medierne, og det blev vi jo med det samme, da havde vi jo ingenting at tilføre. Vi var urolige for vores datter, som lige pludselig var forsvundet. Nu hvor den danske retssal har dømt, så har vi et facit, forklarer Joachim Wall.

- Vi vidste, at tiden ville komme for, at det var tid for os til give vores version af det hele. Men vi ville ikke påvirkes af den retslige process. Og det er jo ikke mange uger siden, den blev afsluttet. Så nu er det Kims og vores tur, siger Ingrid Wall.

Pengene fra bogsalget går ifølge ægteparret til 'Kim Wall memorial fund' - en fond, som hvert år uddeler et legat til en kvindelig freelancejournalist.

Første uddeling af legatet fra Kim Walls fond fandt sted i New York på Kim Walls 31-årsfødselsdag i marts, hvor danske Anne Kirstine Hermann fik det første legat.

I dag, efter retssagen er slut, prøver forældreparret at se fremad. 

- Hvordan vi har det varierer fra dag til dag. Der er gode dage, og der er dårlige dage. Men de gode vejer trods alt tungest. Vi har valgt fra første dag at fokusere på livet, og på at det skal gå videre. Det kæmper vi for hver dag. Det er vores fokus, og det havde Kim villet, siger Ingrid Wall.

Se hele interviewet med Kim Walls forældre på TV 2 PLAY.