Samfund

Aabenraa Kommune melder Kurt Beier Transport til politiet

Det omstridte transportfirma vil blive meldt til politiet i denne eller i næste uge, skriver 3F.

Aabenraa Kommune politianmelder transportfirmaet Kurt Beier Transport for omstridt chaufførlejr i Padborg.

Det skriver Fagbladet 3F mandag.

- Vi har besluttet at melde Kurt Beier Transport A/S til politiet. Anmeldelsen skyldes, at hvis Kurt Beier Transport havde søgt byggetilladelse til det, vi foreløbig har konstateret, havde han ikke fået tilladelsen, siger Jane Petersen, der er teamleder hos Aabenraa Kommune i afdelingen Byg, Kultur, Miljø & Erhverv.

Hun oplyser, at politianmeldelsen forventes leveret til politiet i denne eller næste uge, men vil på nuværende tidspunkt ikke gå i nærmere detaljer om politianmeldelsen.

Kurt Beier Transport og chaufførlejren i Padborg har fået massiv omtale og er blevet kritiseret fra flere sider, efter Fagbladet 3F for to uger siden kunne dokumentere, at filippinske chauffører boede under primitive forhold i lejren.

Billeder viste blandt andet, at filippinerne boede i containere bag pigtråd, sov på skummadrasser på gulvet, lavede mad udenfor og havde i alt fire toiletter. Ifølge 3F har sammenlagt 200 chauffører boet i lejren på forskellige tidspunkter.

Politianmeldt og anklaget for menneskehandel

Efter afsløringerne tog repræsentanter fra Aabenraa Kommune, politiet og Arbejdstilsynet på tilsynsbesøg i lejren i Padborg. På baggrund af besøget udstedte kommunen et påbud til Kurt Beier Transport om straks at stoppe med at bruge containerne til beboelse.

- Jeg er selvfølgelig dybt chokeret over, at man på en plads som den her ikke sørger for, at de faciliteter, som chaufførerne lever under, er i orden, sagde Aabenraas borgmester, Thomas Andresen (V), til TV 2.

Siden har anklagerne mod vognmandsfirmaet hobet sig op.

Center mod Menneskehandel har undersøgt forholdene for 26 filippinske og srilankanske chauffører og vurderer på den baggrund, at chaufførerne har været udsat for menneskehandel. Vurderingen kommer til at indgå i politiets efterforskning af sagen.

Syd- og Sønderjyllands Politi oplyste i den forbindelse, at der ikke er sigtet nogen i sagen, og politiet understregede, at centret og politiet har meget forskellige udgangspunkter i sagen.

I Tyskland er Kurt Beier Transport blevet politianmeldt for menneskehandel og tvangsarbejde. Anklagen kommer fra en hollandsk fagbevægelse og går på, at filippinske chauffører her bliver underbetalt og har boet i deres lastvogne i 18 måneder.

Påbud tidligere i år

Fagbladet 3F skriver, at de mandag forgæves har forsøgt at få en kommentar fra direktøren for Kurt Beier Transport A/S, Karsten Beier.

Han har tidligere oplyst til Fagbladet 3F, at virksomheden brugte lejren til, at chaufførerne kunne få et hvil og i forbindelse med deres uddannelse. Samt at firmaet havde en tilladelse til at have mennesker boende i lejren.

I sidste uge erkendte direktøren i et interview med DR Nyheder, at firmaet ikke har levet op til sit moralske ansvar som arbejdsgiver.

- Jeg vil meget gerne beklage de billeder, som er blevet vist, og undskylde for det. Vores faciliteter har simpelthen ikke været i orden, sagde Karsten Beier.

Jane Petersen fra Aabenraa Kommune oplyser til Fagbladet 3F, at vognmandsfirmaet har tilladelse til at indrette ejendom i andre permanente bygninger på adressen, men at kommunen tidligere i år gav påbud til Kurt Beier Transport i forbindelse med en lignende sag om opsætning af pavilloner ved ejendommen.