Samfund

Hjemløs blev udvist af sin by og fik en bøde - nu vil Stig Tøfting betale

Den hjemløse mand har ikke tænkt sig at betale bøden.

Den hjemløse Hus Forbi-sælger André Christiansen fik for nylig en bøde, da han lå og sov ved Rundetårn i København sammen med en anden person.

Det skyldes den lov, der blev indført sidste år, som har til formål at forhindre potentielt utryghedsskabende lejre. Og det ramte noget i den tidligere landsholdsspiller Stig Tøfting, der så med, da André Christiansen søndag fortalte sin historie i 'Go morgen Danmark'.

- Jeg synes, det er forkert at være efter de mennesker, der i forvejen ikke har det nemt. Så jeg vil gerne betale bøden, siger han til TV 2.

Det er at "straffe de forkerte", som Stig Tøfting skriver i et opslag på Facebook.

Fortjener et ordentligt liv

Udover bøden, der lyder på 1000 kroner, fik André Christiansen også et zoneforbud i tre måneder. Det betyder, at han ikke må opholde sig i Københavns Kommune, medmindre han har et ærinde - som hvis han for eksempel skal til lægen.

Noget, som i Stig Tøftings øjne er at skyde gråspurve med kanoner.

- Vi lever i et fint land, men vi ser også nogle situationer, hvor man undrer sig over, hvad der foregår, siger han.

- Jeg synes, det er meget voldsomt, at han også har fået et zoneforbud - hvad skal han så gøre? Det er jo i København, hele hans netværk er. 

Han anerkender, at der selvfølgelig er en lov, der skal overholdes, men han kan ikke se, hvem der vinder ved den straf, André Christiansen har fået.

- Jeg ser en minoritetsgruppe, der i forvejen har et hårdt liv. Når man kigger på André, kan man godt se, at det er en mand, der har en historie. Og hjemløse fortjener også at have et ordentligt liv, siger den tidligere fodboldspiller.

Raser over lov

Den 52-årige Hus Forbi-sælger fortæller i 'Go' morgen Danmark', at zoneforbuddet også er meget hårdt for ham, da han ikke har lov til at sidde at sælge sit blad, som han plejer.

André Christiansens zoneforbud

André Christiansen må eksempelvis gerne være i ’Go’ aften Danmark’-studiet, selvom det ligger i Københavns Kommune. Han må også gerne gå til læge, gå på biblioteket eller besøge bekendte, der bor i kommunen. Men han må ikke gå rundt i byen uden noget formål eller tage ophold i og sidde i det offentlige rum. Det vil sige, at han er nødt til at rykke sig rundt, hvis han vil opholde sig i kommunen, og at han ikke kan sidde og sælge aviser, som han plejer.

- Jeg er rasende over den skide lov, fordi jeg hele tiden bliver nødt til at rykke mig, og det er sindssygt stressende, siger han.

-  Jeg har været hjemløs i cirka seks år og har altid ligget i det her område omkring Nørreport - det er der, mine kunder er.

Private samler ind

Der er også andre, der har hørt André Christiansens historie og fået lyst til at hjælpe. Blandt dem er Anders W. Christensen fra Aars i Nordjylland og hans 15-årige datter, Emilie Kajsa Christensen. 

- Efter vi havde set André i 'Go' morgen Danmark', synes min datter, at det var dybt uretfærdigt. Så vi blev enige om, at det kunne være en god ide at starte en indsamling, siger han til TV 2.

I skrivende stund er der indsamlet næsten 3000 kroner gennem Facebook-fundraiser. Tanken er, at pengene skal hjælpe André Christiansen, mens han ikke kan sælge Hus Forbi ved Nørreport, som han plejer.

Den hjemløse Hus Forbi-sælger André Christiansen lagde sig til at sove ved siden af sin ven ved Rundetårn i København. Men en anmeldelse resulterede i en bøde og et zoneforbud - nu vil han gå rettens vej med hjælp fra Gadejuristerne. Video: Maja Kærhus Jørgensen

- Vi vil gerne give ham en håndsrækning i de her måneder, hvor det nok bliver ekstra hårdt for ham, fordi han ikke har sine normale indtægter. Og så er det nok også en måde at løfte en pegefinger mod systemet, siger Anders W. Christensen.

Ender der med at blive samlet et større beløb ind, bliver de penge, der ikke går til André Christiansen, doneret til en organisation, der støtter hjemløse.

Vil gerne sige tak

På trods af Stig Tøftings tilbud har den hjemløse indtil videre ikke i sinde at betale bøden. Sammen med Gadejuristen, der står for retshjælp og anden støtte på gadeplan, har han i stedet tænkt sig at gå rettens vej.

Alligevel sætter han pris på, at folk vil hjælpe, fortæller Maja Løvbjerg Hansen, der er jurist ved Gadejuristen.

- Han regner naturligvis med at vinde sagen, og at han derfor ikke skal betale bøden, men han vil gerne sige tak til Stig Tøfting for tilbuddet og til alle de andre danskere, der viser deres kærlighed ovenpå denne sag, både på nettet og på gaden, skriver hun i en sms til TV 2.