GO'

Hjemløs blev udvist af egen by: - Det er sindssygt stressende

Hus Forbi-sælgeren André Christiansen bliver fjernet fra hele sit netværk, hvis han ikke må opholde sig på sin sædvanlige plads.

Sidste år gav en udvidet lov mulighed for at forhindre grupper i at slå sig ned på gaden til gene for andre beboere.

Det betyder, at det, der betegnes som utryghedsskabende lejre, kan straffes med bøde og zoneforbud. Og det har fået konsekvenser for flere danske hjemløse.

En af dem er den 52-årige Hus Forbi-sælger André Christiansen.

- Det påvirker mig meget, at jeg ikke må tage ophold i min by, og jeg har fået en mere stresset hverdag. Jeg har været hjemløs i cirka seks år og har altid ligget i det her område omkring Nørreport - det er der, mine kunder er, siger han i 'Go' morgen Danmark'.

Rasende over lov

Den hjemløse André Christiansen havde lagt sig til at sove ved Rundetårn i København ved siden af en ven. Men efter en en anmeldelse udskrev politiet en bøde på 1000 kroner og oprettede et zoneforbud på tre måneder i Københavns Kommune for ham.

Jeg kan ikke være indendøre. Jeg har flere psykiske sygdomme og diagnoser og føler mig indelukket.

André Christiansen, hjemløs

Det betyder, at han i den periode ikke må opholde sig i kommunen. Kun, hvis der er et formål med det - som at han for eksempel skal til læge. Dermed må han ikke side stille og sælge Hus Forbi, som han plejer.

André Christiansens zoneforbud

André Christiansen må eksempelvis gerne være i ’Go’ aften Danmark’-studiet, selvom det ligger i Københavns Kommune. Han må også gerne gå til læge, gå på biblioteket eller besøge bekendte, der bor i kommunen. Men han må ikke gå rundt i byen uden noget formål eller tage ophold i og sidde i det offentlige rum. Det vil sige, at han er nødt til at rykke sig rundt, hvis han vil opholde sig i kommunen, og at han ikke kan sidde og sælge aviser, som han plejer.

- Jeg er rasende over den skide lov, fordi jeg bliver nødt til hele tiden at rykke mig, og det er sindssygt stressende, fortæller André Christiansen.

Der er pisket en stemning op

Situationen ærgrer da også Maja Løvbjerg Hansen, der er jurist ved Gadejuristen og grundlæggende mener, at man ikke kan straffe sig ud af sociale problemer.

- Vi har en meget uklar definition af, hvad en lejr er. Gadejuristen har tidligere skrevet til Folketinget, at det kan risikere at ramme to mennesker, der sover på gaden, siger hun.

Jeg synes, det er at piske en stemning op.

Justitsminister: Der skal sættes ind med sengepladser 

Ifølge justitsministeren Søren Pape Poulsen (K) er det netop ikke intentionen at gå efter de helt almindelige danske hjemløse.

- Nu var det bare sådan, at efter det, vi så i 2017, med romaer i stor stil, der næsten besatte pladser og offentlige områder, så lavede vi en lov. Og ja, den går ud over alle, siger han.

- Når det så er sagt, så skal hjemløse have en seng at sove i, og det er derfor socialministeren har sat mere end 100 milioner af til en hjemløsestrategi for at gøre noget ved problemet.

Og ministeren mener, at det er der, der skal sættes ind i første omgang.

Den hjemløse Hus Forbi-sælger André Christiansen fik for nylig en bøde og blev omfattet af et zoneforbud, så han ikke må være i Københavns Kommune. Han mener ikke, at en sengeplads løser hans problem. Video: Maja Kærhus Jørgensen

Kan ramme flere hundrede hjemløse

Men Maja Løvbjerg Hansen ser det, rammer lovgivningen ikke bare de danske hjemløse. Konsekvenserne er også større for dem.

- De har hele deres tilknytning her, så det rammer dem hårdere, end det rammer de udenlandske hjemløse. De er her i en kortere periode og har deres familie et andet sted. For sådan en som André fratager det ham hele det netværk, han har, siger hun.

Ifølge Maja Løvbjerg Hansen risikerer det ikke kun til at ramme André Christiansen, men også de 650 andre hjemløse, der sover på gaden.

- For hvis man ikke må sove, sådan som han har sovet i det her tilfælde, hvor man er to, der ligger og sover med sin hund i sin sovepose, så er der ingen, der kan sove ude uden at få det her zoneforbud.

Vil ikke provokere

Nogle ville måske mene, at problemet burde løses med ekstra sengepladser, som ministeren foreslår. Men for André Christiansen er det ikke en mulighed.

- Jeg kan ikke være indendøre. Jeg har flere psykiske sygdomme og diagnoser og føler mig indelukket. Og så kan jeg ikke forholde mig til det, når jeg ikke kan se folk – som en nabo, der går og støvsuger, siger Hus Forbi-sælgeren.

Derfor ser han heller ikke frem til de to og en halv måned, der er tilbage, før zoneforbuddet er ophævet for hans vedkommende.

- Jeg tør ikke tænke på det og kommer desværre til at bryde forbuddet, for jeg kan ikke forestille mig andet end at være blandt dem, jeg kender. Jeg gør det ikke for at provokere, men fordi jeg synes, det er urimeligt.