Samfund

Bedre hygiejne i munden kan redde liv, når patienter skal opereres

Infektioner under indlæggelse dræber omkring 37.000 mennesker om året i Europa. Men lille ændring kan mindske tallet.

Det er ikke for sjov, når man gang på gang bliver mindet om, at det er vigtigt at huske mundhygiejnen.

Et nyt projekt har nemlig mindsket risikoen for infektioner under indlæggelse betydeligt, lyder det i en pressemeddelelse fra Aalborg Universitetshospital.

- Jeg er rigtig, rigtig glad for at se, at det har hjulpet patienterne. Og så er det altid skønt, at det man laver batter og giver mening – ikke kun for os, men også for patienterne, siger sygeplejerske bag projektet Anita Tracey.

- Man er lidt i krise

I projektet blev patienterne på Hjerte-Lungekirurgisk Afdeling bedt om at følge anbefalingerne for tandbørstning og bruge klorhexidin-mundskyllevæske i deres daglige rutine.

Man kunne forestille sig, at det første råd er noget, de fleste praktiserer til daglig og derfor unødvendigt at gøre opmærksom på. Men sådan forholder det sig ikke, fortæller sygeplejersken.

- Det er ikke altid, folk gør det, hvis man ikke sætter fokus på det. Især en hjerteoperation er en stor ting, og man er lidt i krise, når man skal have så stor en operation, siger Anita Tracey.

Den værste konsekvens kan være døden

Anita Tracey, sygeplejerske

Hun oplever dog også, at patienterne er meget opsat på at følge anbefalingerne, når de først er gjort opmærksom på dem. På den måde føler de, at de selv kan gøre noget aktivt forud for deres operation, forklarer hun.

Og det har resulteret i, at kun 6,2 procent af de indlagte på Hjerte-Lungekirurgisk Afdeling fik infektioner mod de 12,5 i kontrolgruppen.

Hvad skulle patienterne gøre?

Helt konkret har deltagerne i to dage før operationen børstet tænder fire gange dagligt og efterfølgende skyllet mund med klorhexidin gluconat 0,12 procent, der virker bakteriedræbende.

Det er dog vigtigt at tilføje, at mundskyllet kun virker efter tandbørstning. Og det anbefales ikke at praktisere det på daglig basis. 

Er man ellers sund og rask, er det ikke nødvenigt at benytte, men har man problemer i mundenhulen, kan man kortvarigt anvende klorhexidinen.

Bakterier skyld i mange dødsfald

Der findes nemlig mange bakterier i munden og i forbindelse med de forskellige indgreb, der bliver foretaget under en indlæggelse, kan de rundt i kroppen. Det kan forårsage infektioner med alvorlige følger.

- Den værste konsekvens kan være døden, og derudover kan infektioner medføre, at sygdomsforløbet bliver længere og gør det sværere at vende tilbage til en normal hverdag, siger sygeplejersken.

Faktisk dør omkring 37.000 mennesker hvert år i Europa som følge af sygehuserhvervede infektioner. Og nogle af dem kan forhindres med en bedre mundhygiejne.

En stor gevinst

Der har længe været fokus på at forebygge infektioner, men hvor indsatsen længe har ligget hos personalet, har man i dette projekt inddraget patienterne.

Og afdelingen på Aalborg Universitetshospital har haft så gode erfaringer, at det nu er planen, at det skal udbredes til resten af hospitalet.

For ifølge Anita Tracey er det noget, der kræver meget lidt, i forhold til hvor stor gevinsten er.

- Det er en lille ting at implementere og ikke noget, der kræver øgede ressourcer - blot øget opmærksomhed, siger hun.