Samfund

Fejlopereret gårdejer kan ikke få erstatning, før hun er rask igen

66-årige Bente Nielsen fra Huseby risikerer at miste sin slægtsgård og gå konkurs på grund af en fejloperation.

Det er grå og triste dage på slægtsgården Avleholm, der ellers ligger idyllisk i landskabet ud til Arresø i Nordsjælland.

For siden Bente Nielsen for halvandet år siden blev fejlopereret i sit knæ på Hillerød Sygehus, har hendes liv - med egne ord - været "et sandt helvede".

Fire timer om dagen sidder den 66-årige gårdejer i sin sofa og får gennem et drop pumpet penicillin ind i sine vener. Det skyldes, at en infektion, hun pådrog sig ved operationen, skal bekæmpes. 

- Hver gang, jeg er stoppet med at bruge penicillin, så bryder det ud igen. Det har været nogle voldsomme situationer, jeg har været igennem, siger hun til TV 2.

Risikerer at miste gården

Bente Nielsen er syvende generation på Avleholm. Slægtsgården i Huseby har været i hendes familiens eje siden 1700-tallet. Bente Nielsen er født på gården og har boet her alene, siden hendes forældre gik bort.

Men nu risikerer hun at at gå konkurs efter fejloperationen og dermed miste gården. 

Gennem halvandet år har hun måttet købe hjælp udefra. Og selv om Patienterstatningen for seks måneder siden anerkendte, at Bente Nielsen er blevet fejlbehandlet, så kan hun ikke få erstatning, før hun igen er meldt rask. Med andre ord, før det kan vurderes, hvor meget arbejdsevne, hun har mistet. 

- Vi starter klokken seks om morgenen ude i stalden, hvor jeg er med til at hjælpe til. Og så er jeg nødt til at gå ind, når sygeplejersken kommer. Psykisk er det en belastning . Jeg har det jo dårligt med at have en ung pige gående ude i stalden, der skal klare arbejdet selv, fordi jeg skal ligge herinde (i gårdens stue, red.) og få medicin, siger Bente Nielsen.

Har tabt en halv million

Mens sagen fortsat trækker ud, så bliver kassen på slægtsgården stadig mere og mere tom. 

Bente Nielsen kan ikke malke køerne selv, og det koster hende dyrt, at hun skal hyre assistance til arbejdet på gården. I alt har hun lidt et tab på en halv million kroner. 

Den 66-årige kvinde påpeger, at det især er uvisheden ved hele sagen, der gør det svært. Hun mener, at det er "bunduretfærdigt", at der er gået et halvt år, siden det blev anerkendt, at der er sket en fejloperation, og at hun endnu ikke har fået erstatning.  

- Jeg synes, det er uforskammet. Hvis der er lavet fejl, så skal der hurtigst muligt rettes op på tingene. Og det synes jeg ikke, at der er blevet gjort.

- Det kan da ikke være rigtigt, at folk skal gå fra hus og hjem, fordi man venter på en erstatning. Eller måske er død, før man når at få det, siger Bente Nielsen.

Mulig løsning i udsigt

Gårdejeren i Nordsjælland forsøger dog i det mindste at se fremad og være optimistisk. 

Og måske er der lidt lysere tider på vej på slægtsgården Avleholm. 

TV 2 har lørdag talt med flere politikere, der kritiserer processen i sagen om fejloperationen. 

- Det er tragisk, at vi har et system, hvor der går så lang tid, før erstatning bliver udbetalt, når man kan se, at det er det offentlige, der har begået fejlen, siger Liselotte Blixt, der er sundhedsordfører i Dansk Folkeparti.

- Jeg vil dykke ned i og finde ud af, om reglerne eller administrationen af reglerne skal laves om. Umiddelbart lyder det som om, at noget ikke er rimeligt her, lyder det fra May-Britt Kattrup, sundhedsordfører i Liberal Alliance.

Oveni det har Patienterstatningen også lørdag reageret på TV 2s henvendelse. Herfra lyder det, at man straks vil se på sagen og udbetale en midlertidig erstatning til Bente Nielsen.

Yderligere kommentarer har Patienterstatningen ikke.