Samfund

Rufus Gifford: Joe Biden er den bedste udfordrer til Trump

Den tidligere ambassadør delte sine meninger om alt fra amerikansk politik til det danske samfund, da han besvarede spørgsmål fra TV 2s læsere.

Den tidligere amerikanske ambassadør i Danmark Rufus Gifford har ikke glemt os. 

Derfor har han gentagne gange besøgt landet, efter at han i januar sidste år forlod ambassadørboligen og rejste tilbage til USA, da Donald Trump overtog præsidentembeddet efter Barack Obama.

I dag rejste Rufus Gifford endnu engang til Danmark - to dage efter Midtvejsvalget i USA, hvor Demokraterne genvandt flertallet i Repræsentanternes Hus, mens republikanerne bevarede flertallet i senatet.

Rufus Gifford har flere gange udtrykt glæde over ikke bare Danmark, men også danskerne, og derfor indvilligede han i, som det første, efter at han torsdag morgen landede i København, at besøge TV 2 for at svare på spørgsmål fra vores seere og læsere.

Den 44-årige tidligere ambassadør, som siden er blevet afløst på posten af Carla Sands, har stadig et godt forhold til mange danskere. Således blev han hilst velkommen flere gange, da han gik gennem Kastrup Lufthavn efter landingen fra USA torsdag morgen. 

Savner danskerne mest

Det fortalte Rufus Gifford, da han satte sig til tasterne på TV 2 og blandt andet svarede på, hvilke ting han savner mest ved Danmark. 

- Bare da jeg landede i lufthavnen, sagde fire forskellige mennesker "velkommen hjem". Jeg savner forholdet til danskerne mest. Jeg savner sammenholdet og samfundet. I USA taler jeg meget om, at I er gode til at hjælpe hinanden. USA er meget mere individualistisk. København er en af de sejeste byer. Jeg tog en taxi hertil, men efterfølgende vil jeg cykle i byen, sagde Rufus Gifford, som dog ikke vil være ambassadør.

- Jeg savner også mit job, men jeg vil ikke have det længere, for så skulle det være for Trump.

Der er flere danske ting, som Rufus Gifford savner efter at have tilbragt tre et halvt år i landet.

- Æbleskiver, som det jo er ved at være tid for. Og julefrokost, som jeg elsker. 

Den demokratiske politiker reflekterede også over resultatet af Midtvejsvalget og det faktum, at Demokraterne vandt flertal i Repræsentanternes Hus, mens Republikanerne fortsat har flertal i Senatet.

- Det betyder først og fremmest, at vi igen har delt vores regering. Nogle mener, det er skidt, men for os er det faktisk på mange måder godt i USA. De sidste to år har Republikanerne siddet på det hele, men nu vil Demokraterne få mere indflydelse. Det betyder, at de kan holde mere styr på præsidenten og forhåbentlig vil samle amerikanerne igen, sagde Rufus Gifford.

Der blev også stillet spørgsmål til, hvorvidt demokraten Beto O'Rourke kan blive den nye Obama. Han bliver af mange anset som det nye demokratiske håb og var tæt på at slå den tidligere republikanske præsidentkandidat Ted Cruz i Texas. 

- Jeg elsker ham, men det er alt for tidligt at sige noget om. Det var en skam, at han tabte. Han gjorde noget helt særligt. Jeg respekterer ham højt og mener, at han er den ægte vare.

Biden er bedste bud

Rufus Gifford gav også sit bud på, hvem der er den stærkeste udfordrer til Donald Trump i præsidentvalgkampen i 2020.

- Lige nu er det Joe Biden. Han er meget populær over hele landet, og de fleste andre udfordrere kender folk ikke endnu, så han starter højt. Men jeg har talt med flere, og der er mange forskellige kandidater, som vi vil høre mere om de næste 4-5 måneder, lød det fra den tidligere ambassadør.

Flere danskere spurgte også ind til Donald Trump, og hvorvidt han vil opnå genvalg ved det næste præsidentvalg i 2020 - og om han overhovedet stiller op. 

- Vi bliver nødt til at indse, at der er en chance for, at han bliver genvalgt. Midtvejsvalget var på nogle måder godt for Demokraterne, men de bliver nødt til at tilbyde et godt og professionelt alternativ til Trump, mente Rufus Gifford.

Han spår, at sundhed bliver det afgørende emne fremadrettet, hvis det står til demokraterne - mens det bliver immigration og udlændingepolitik, hvis det står til republikanerne. 

Den største trussel

Og så vurderer Rufus Gifford, at den største trussel mod verdenssamfundet er den højrenationalistiske ideologi, som har oplevet fremgang de senere år.

- Den måde, vi lever på, er truet. Vores politiske klima i USA. Polen, Ungarn, Brasilien og Italien har valgt flere nationalister og populister. Vi skal rive mure ned i stedet for at bygge dem. Det skal vi holde øje med og kæmpe for - især os, der er internationalister, som tror på alliancer, frihandel og diversitet.

Rufus Gifford afslørede også, at han bestemt ikke er færdig i amerikanske politik, på trods af at han tidligere på året tabte nomineringen til Repræsentanternes Hus. 

- Jeg elskede min kampagne. Det var en kamp for mig, som havde boet i udlandet i 20 år, at blive etableret som et navn i USA igen. Men jeg vil klart involvere mig i politik fremover. Sikkert noget større i staten, guvernør eller andet. Om to år måske. I mellemtiden vil jeg gøre alt for at hjælpe den demokrat, som skal vælges i 2020, lovede han.

Nedenfor kan du læse hele livechatten med Rufus Gifford på TV 2.