Samfund

Opgøret med stofferne: Sådan går det dem i dag

Simon, Mikkel og Tim stod frem med deres misbrug. Nu vælter de positive reaktioner ind. Samtidig har livet taget nye drejninger for to af dem.

De tre unge mænd har ladet seerne følge deres kamp for at komme ud af misbruget og få et nyt liv.

Og som man så i programmet, endte deres historier vidt forskellige steder i slutningen af det år, TV 2 Dokumentar fulgte dem.

Har du endnu ikke set anden del af 'Opgøret med stofferne', kan du se programmet her:

Og på den korte tid, der er gået efter færdiggørelsen af optagelserne, har livet igen taget nye drejninger for de tre misbrugere.

Tim: - Clean på ny

Tim er lige nu i behandling i Esbjerg Kommune. Han blev smidt ud af sin kollegielejlighed, fordi han ikke længere var studerende, men har sidenhen fået en plads i en kommunal misbrugsbehandling, hvor han også bor.

- Jeg har det bedre, end jeg har haft længe. I dokumentaren kan man jo tydeligt se, at jeg ikke har det godt. Men jeg er i behandling nu og holder mig clean. Men jeg går også lidt og venter på, at næste nedtur kommer, siger han og fortsætter:

- Jeg har ikke prøvet, at der er gået så lang tid her, uden at jeg har fået en nedtur og lyst til stoffer. Og jeg håber selvfølgelig, at nedturen aldrig kommer igen. Men det vil være som at skyde en hvid pil efter månen at tro det. Man rammer aldrig.

Hvordan har det været at være med og fortælle om sit liv og misbrug, og hvad har det betydet for dig?

- Det har været sjovt og spændende. Og hårdt. Det var rigtig hårdt at se især anden del af programmerne. For man kan jo sagtens se, at jeg ikke har det godt. Jeg blev faktisk helt trist, da jeg selv så det.

- Min mor har tit lagt på, når vi har talt i telefon sammen, mens jeg har været skæv, fordi hun ikke kunne forstå, hvad jeg sagde. Og det forstod jeg jo ikke noget af på det tidspunkt. Men da jeg så mig selv i programmet, så forstod jeg hende pludselig godt. Jeg ved bare, at dér skal jeg aldrig ende igen.

Tim har i løbet af de seneste uger modtaget mange positive tilkendegivelser fra seerne. 

- Jeg har heldigvis fået en masse ros og skulderklap for at have haft mod til at fortælle min historie af folk, der har set programmerne. Og det er jo bare en kæmpe motivation for mig nu, at folk siger det til mig. Så det tager jeg helt sikkert med videre og kan bruge fremadrettet.

Simon: - Historien gentager sig 

For Simon har det sidste år, hvor TV 2 Dokumentar har fulgt ham, været et hårdt år. Han har været inde og ude og inde igen i døgnbehandling. Og han har været i misbrug. Han er ligesom Tim glad for den respons, han har fået fra folk, der har set ham fortælle sin historie.

- Både folk, jeg kender, og fremmede har sagt, at det er sejt, jeg har gjort det. Og det har været rigtig rart at høre.

Simon endte i 'Opgøret med stofferne' med at komme tilbage i døgnbehandling på Slusen, efter at han havde forladt den før tid og var endt i misbrug igen.

Men denne gang har det heller ikke været helt problemfrit for Simon. Han har været i behandling siden juli måned, men for få dage siden forlod han Slusen igen. På døgnbehandlingscenter har de ladet hans plads stå åben i nogle dage, så han kunne vende tilbage. Men i dag har han besluttet sig for at blive væk.

- Jeg tager ikke tilbage. Jeg bliver i Svendborg og klarer det på min egen måde med min egen ”terapi”.

Betyder det, at du er i misbrug igen?

- Ja, det gør det, svarer Simon.

Han fortæller, at han endnu ikke ved, hvad der skal ske, men at han har nogle ting, han skal have styr på i sit liv.

Mikkel: - Svæver på en sky af lykke

Det første, man ser i programmerne, er Mikkel, som sidder med en dagbog i hånden, mens han fortæller, at han er i tvivl om, hvorvidt det er godt, han lader sig filme.

- Lige nu sidder jeg i mit allermest personlige og følsomme øjeblik med et kamera. Det er ikke noget, jeg kan finde ud af, om er godt eller dårligt. Men jeg håber virkelig, der er nogle mennesker, der får noget ud af det.

Sådan sagde Mikkel for godt et år siden på en af de første optagelser med ham. Men den tvivl er nu manet til jorden.

- Det er det bedste, jeg nogensinde har gjort. Jeg har været ærlig over for mig selv og på tv, og jeg føler, jeg har givet noget til andre, som de kan bruge. Det er i hvert fald det, jeg får at vide. Og det har jeg gjort ved bare at være mig selv. Og det er fantastisk. Endelig er der noget, som for alvor giver mening i mit liv.

Mikkel fortæller, at han har modtaget adskillige positive beskeder fra fremmede og er blevet stoppet på gaden i Esbjerg af folk, han aldrig har mødt, som lige vil sige ”godt gået” og snakke med ham.

- Jeg kan ikke beskrive alt det, jeg har fået igen fra mennesker, jeg ikke kender. Det er virkelig livsbekræftende. Udover at det har været motiverende for mig, at jeg er blevet fulgt med et kamera, så kan jeg mærke nu, at det virkelig har betydet meget.

- Jeg har aldrig nogensinde følt mig god nok. Men det gør jeg nu. Og det er en befriende følelse. Jeg svæver på en sky af lykke lige nu, men jeg kan stadigvæk have dårlige dage, hvor jeg er ked af det. Men sådan er livet jo, fortæller en rørt Mikkel.

Da vi forlod Mikkel i slutningen af dokumentaren, havde han fået et arbejde som daglig leder af et autoværksted.

Og det job har han stadig. Men det er ikke det eneste, han får hverdagen til at gå med.

- Jeg er begyndt at gå til meditation. Og så har jeg stadig en terapitime en gang imellem for lige at passe på mig selv. Men det slutter snart. Og så har jeg en drøm om, at jeg skal ud og opleve verden. Det har jeg aldrig rigtig været.

Hvis du har en historie, som ikke nødvendigvis omhandler misbrug, men som du mener, vi skal kigge nærmere på i TV 2 Dokumentar, så skriv til os på denne mail: dokumentar@tv2.dk

Mikkel, Simon og Tim ønsker ikke at have få deres efternavn frem. De ønsker ikke, at det kan påvirke deres fremtid, hvis deres navn kan søges frem og forbinde dem med misbrug, fordi de er stået frem med deres historier, som de håber på kan inspirere og hjælpe andre. Redaktionen er bekendt med de tre unge mænds fulde navn.