Millionsvindel i Socialstyrelsen

Britta Nielsen bliver udleveret til Danmark i dag

Den svindelsigtede kvinde sad som forstenet, da hun mødte i retten foran den danske presse.

Under et retsmøde i Johannesburg, Sydafrika, blev det torsdag formiddag afgjort, at den svindelsigtede Britta Nielsen i dag bliver udleveret til Danmark.

Det var en tavs og nedbøjet Britta Nielsen, som torsdag formiddag mødte i retten foran verdenspressen. 

Den 64-årige kvinde, som er sigtet for at have svindlet 111 millioner kroner fra Socialstyrelsen, var i dag i retten for at få afgjort, hvorvidt hun kunne blive udleveret til Danmark, efter at hun i mandags blev arresteret i en lejlighed. 

Britta Nielsen har selv udtrykt et ønske om at komme hjem til Danmark, og efter udleveringen blev en realitet under retsmødet, kan hun være på et fly på vej tilbage til Danmark allerede i aften.

Emil Ditzel beskriver, hvordan den svindelsigtede kvinde reagerede under retsmødet i Sydafrika, hvor det blev besluttet, at hun skal udleveres til Danmark. Video: Marie Jensen

Sad som forstenet

Britta Nielsen ankom til retslokalet fra en stejl kældertrappe, hvor hun på toppen mødte TV 2s reporter Emil Ditzel. Hun forholdt sig dog tavs til hans spørgsmål.

- Jeg havde chancen for at stille mig hen, hvor hun kom op fra trappen og spørge hende; har du noget, du vil sige til danskerne? Hun vendte sig mod mig, kiggede mig direkte i øjnene, sagde ingenting, fortrak ikke en mine og satte sig op på anklagebænken. Og sådan blev hun altså siddende uden at sige noget som helst, fortalte Emil Ditzel efterfølgende fra retten i Sydafrika.

Efterfølgende satte den 64-årige kvinde sig ned på anklagebænken. Iført en hvid, blå og rødblomstret, løs tunikaskjorte og med kort og glat hår, som er blevet farvet sort, siden de første billeder af Britta Nielsen dukkede op i offentligheden, sad hun længe som forstenet med ryggen til den fremmødte danske presse.

Ryggen til pressen

Under armen havde hun en trøje, i hånden et par briller, men den tidligere medarbejder i Socialstyrelsen bevægede sig næsten ikke, bortset fra når der kom et par henvendelser fra hendes advokat, hvor hun flere gange nikkede forstående og en enkelt gang smilede mat.

Mens rettens medarbejdere højlydt diskuterede på engelsk og afrikaans, og de danske journalister hviskede til hinanden og sendte nysgerrige blikke mod hende, sad Britta Nielsen længe med bøjet hoved og bevægede kun af og til den smalle mund, når hun langsomt tyggede på sit tyggegummi.

Til sidst fik hun besked på at rejse sig, så retten kunne begynde. Herefter var der stilhed et øjeblik, mens retten samlede sig.

Efter et kort øjeblik at have rejst sig sank Britta Nielsen endnu engang ned på bænken og holdt længe blikket sænket, mens retten først diskuterede praktiske spørgsmål og efterfølgende pressens mulighed for at filme og fotografere i retten.

Herefter gik advokaterne videre til at argumentere muligheden for udlevering til Danmark.

Britta Nielsens forsvarer, advokat Piet du Plessi, læste en erklæring op i retten, hvoraf det fremgik, at Britta Nielsen ønsker at blive udleveret til Danmark og ikke vil modsætte sig en udlevering.

Britta Nielsen skal nu til Danmark og retsforfølges. Video: Carina Buus

Herefter blev det afgjort, at hun torsdag 8. november kan flyve tilbage til Danmark under følgeskab af en dansk politirepræsentant. Flybilletten er booket. Der er dog indgivet anmodning om, at afrejsepunktet ikke bliver offentliggjort.

Herefter blev retten hævet, og efter en kort samtale med sit forsvar forlod Britta Nielsen med langsomme skridt lige så stille retten via den samme kældertrappe, som hun ankom fra.

Få timer senere blev det afgjort, at den mandlige medsigtede i sagen, i lighed med Britta Nielsen, bliver udleveret til Danmark og derfor skal flyve hjem.