Samfund

Tilbagekaldte dadler røg tilbage på hylderne i Rema 1000

Det er sandsynligvis slut med at kunne købe dadler i Rema 1000 resten af året.

Tilbage i februar blev 14 forbrugere smittet med hepatitis A - også kaldet leverbetændelse - efter at have spist dadler fra Iran købt i Rema 1000, og nu er den gal igen.

En kunde købte 31. oktober dadler i Rema 1000 fra samme parti som de dadler, Fødevarestyrelsen tilbagekaldte i februar.

- Det burde ikke kunne ske. Varerne skulle være blevet destrueret hos vores leverandør for længe siden, siger indkøbsdirektør i Rema 1000 Anders Rene Jensen.

Rystet

Anders Rene Jensen er rystet over, at leverandøren syv måneder senere ved en fejl sender varer, som tidligere er blevet trukket tilbage.

- Vi vil ikke have varer liggende, som kan gøre vores kunder utrygge. Leverandøren, som leverer dadlerne, er grundigt blevet tjekket, og vi har selv været på kontrolbesøg direkte hos producenten efter tilbagetrækningen tidligere i år, siger Anders Rene Jensen.

Alle varer og ny høst fra den pågældende leverandør uanset mærke og lot-nummer blev i torsdags 1. november fjernet fra alle Rema 1000-butikker.

Leverandørens fremtid i Rema 1000 vil ifølge Anders Rene Jensen nu blive evalueret.

Samme parti som de tilbagekaldte

Fødevarestyrelsen følger sagen tæt og er i kontakt med importøren, der har ansvaret for, at der ikke sælges varer i Danmark, som har været tilbagekaldt en gang.

- De pakker, som kunden har opdaget, tilhører en del af et parti, der har været tilbagekaldt i februar, siger beredskabschef i Fødevarestyrelsen Nikolas Kühn Hove.

Importøren af dadlerne har orienteret Fødevarestyrelsen om, at fejlen ligger hos deres leverandør i Iran, hvor de i forbindelse med en anden sending medsendte i omegnen af 100 pakker fra det parti, der ikke må sælges, og som allerede har været tilbagekaldt i februar i år.

Konsekvensen af de dårlige dadler betyder, at det for nuværende ikke er muligt at købe dadler i Rema 1000, og det bliver det sandsynligvist heller ikke resten af året.