Samfund

Prikkerunde i Region Sjælland: 198 sygehusansatte skal fyres

Færre sygeplejersker og læger på gulvet efter fyringsrunde, mens man på nogle sygehuse i regionen har svært ved at tiltrække arbejdskraft.

Større udgifter til medicin, flere patienter med komplicerede sygdomme og et økonomisk efterslæb fra 2018 koster tirsdag og de kommende dage i alt 198 ansatte i Region Sjælland deres job.

Lige nu har vi mandskab til kun lige at kunne få sygehuset til at løbe rundt

Susann Carlsen

Det betyder, at der vil være færre sygeplejersker og læger på gulvet på regionens sygehuse, oplyser Region Sjælland til TV 2. Hvor mange der helt konkret bliver tale om, kan regionen imidlertid først oplyse i slutningen af november, da man fortsat forsøger at omplacere personale til ledige stillinger andre steder i regionen.

- Vi er alle bekymrede, når vi skal igennem sådan en hård sparerunde. Vi har 18.000 medarbejdere, som allerede løber stærkt, men vi er underlagt regeringens økonomiaftale, og den betyder, at vi bliver nødt til at tilrette os, siger regionrådsformanden Heino Knudsen.

Halvdelen af de fyrede sidder i administration

Han oplyser, at det er lykkedes at nedbringe den oprindelige udmelding om 317 fyringer til 198 ved at omplacere medarbejdere fra et sygehus til nogle andre, hvor der har været mangel på specifikke medarbejdere som for eksempel på Holbæk Sygehus, hvor man tidligere i år holdt åbent hus for at tiltrække sygeplejersker.

- Vi kommer på trods af denne uges fyringer til fremadrettet at rekruttere personale som sygeplejersker og andre faggrupper, fordi der er ledige stillinger andre steder i vores organisation, oplyser Heino Knudsen.

Halvdelen af de 198 fyringer kommer ifølge regionrådsformanden til at foregå i sygehusadministrationen.

Frygter for patienternes sikkerhed

Varslingen om fyringer er blevet mødt af demonstrationer, herunder i Køge på Sjællands Universitetshospital, hvor 345 ansatte fra forskellige faggrupper brugte deres frokostpause til at tage hinanden i hånden med et sørgebind på armen.  

- Lige nu har vi mandskab til kun lige at kunne få sygehuset til at løbe rundt, så jeg er jo dybt bekymret over, at vi bliver færre, siger Susann Carlsen, der er fællestillidsrepræsentant for sygeplejerskerne og radiograferne på sygehuset i Køge, til TV 2 Lorry.

Det seneste år har flere sygeplejersker og læger råbt vagt i gevær på grund af arbejdspres på landets sygehuse, og for næsten præcis et år siden lød opråbet fra 11 fagforbund, at Holbæk Sygehus var på sammenbruddets rand, fordi medarbejderne havde for travlt, og man frygtede for patienternes ve og vel.

I et åbent brev i maj sidste år skrev sytten af sygeplejerskernes fællestillidsrepræsentanter fra Region Sjælland på vegne af 6800 sygeplejersker i regionen, at arbejdspresset havde konsekvenser for patienternes sikkerhed.

Regionrådsformanden oplyser til TV 2, at man i fyringsprocessen har fokus på problematikken.

- Vi har under hele processen været i dialog med sygehusledelserne, så der er fokus på patientsikkerhed, siger Heino Knudsen.