Samfund

Tobias Dybvad anmeldt for dyresex

En 'Landmand søger kærlighed'-parodi er endt med en politianmeldelse for den kendte komiker.

- Det vil glæde dig at høre, at vi har lavet en lille bagom optagelse fra dengang, jeg fistede (stak en knytnæve op i rectum på, red.) den fineste lille ko i gågaden.

Sådan skrev komiker og vært i Zulu-programmet 'Dybvaaaaad!', Tobias Dybvad, på showets Facebook-side fredag aften. Under teksten delte han en video fra programmet.

Nu er komikeren anmeldt til politiet af Tobias Holm, der er medlem af Veganerpartiet.

- Vi har valgt at anmelde Tobias Dybvad for det, vi mener er en overtrædelse af dyreværnslovens paragraf 1 stk. 3A tilskrivning omkring dyresex, siger Tobias Holm.

Det sker blandt andet på baggrund af den medfølgende tekst, forklarer han.

- Jeg tolker det, som at han tillægger handlingen en seksuel karakter.

Hvorfor det er sket, og hvordan Tobias Dybvad forholder sig til anmeldelsen, ønsker han ikke at kommentere over for TV 2. Han skriver dog i en sms, at han vil komme ind på hele sagen i et kommende afsnit af 'Dybvaaaaad!', som han er i gang med at lave nu, og som bliver sendt 12. november.

Hverken koen eller Tobias har fået noget seksuelt ud af det

Videoen er lavet som en parodi på TV 2-programmet 'Landmand søger kærlighed', og producent på 'Dybvaaaaad!' Chris Didrik Nørgaard, der selv har været vegetar i mere end 20 år, mener, at der var et formål med handlingen.

Både det at skabe underholdning, men også at sætte fokus på, hvad der foregår i andre programmer.

- Det er ikke, fordi jeg mener, at veganerne ikke har en sag. Jeg mener bare ikke, at det lige er den her sag, hvor en enkelt ko bliver udsat for, hvad millioner af køer dagligt udsættes for, fordi nogle mennesker skal have mælk.

At Tobias Dybvad er blevet anmeldt for dyresex, undrer Chris Didrik Nørgaard.

- Jeg tror ikke, at hverken koen eller Tobias har fået noget seksuelt ud af det, så jeg kan ikke se, hvordan det kan have nogen seksuel karakter.

- Og koen har sikkert aldrig haft så god plads i sit liv, som den har på den gågade. Hvis man vil se stressede køer, er et moderne landbrug med minimale båse et godt sted at starte, siger Chris Didrik Nørgaard.

En ulempe for koen

Hvis Tobias Dybvads såkaldte fisting havde avls-, produktionsmæssige eller veterinære årsager, ville handlingen ifølge Dyreværnsloven være legal. Men det mener Tobias Holm ikke er tilfældet.

- Det, han foretager sig på gaden, falder ikke under den undtagelse, siger Tobias Holm og fremhæver en anden bestemmelse i Dyreværnsloven, hvor der står, at dyr ikke må bruges til underholdning og tv-optagelser, hvis det medfører væsentlig ulempe for dem.

- At man hiver en ko med ned på en gågade og binder den fast, hvorefter en voksen lægmand stikker hele armen op i enden på den, må man forvente har været en ulempe for koen, siger Tobias Holm.

Men den tolkning vil han lade være op til politiet.

Dybvad er ikke fjenden

Det er ifølge Tobias Holm ikke Tobias Dybvad, Veganerpartiet ser som den store fjende.

- Det er en principiel sag, hvor vi forsøger at trække en grænse, og ikke en sag med nogle veganere, der er efter nogle kødspisere. Det handler om, at man bruger et levende, sansende væsen til at lave sådan en slags underholdning.

Tobias Holm håber, at de har tolket lovgivningen korrekt, men om det bliver til en påtale eller en form for straf, vil han ikke forholde sig til.

- Jeg håber bare, at det kan skabe præcedens, så andre ikke kan finde på noget lignende en anden gang.