Samfund

Skuespiller Torben Jensen er død

Skuespiller Torben Jensen er blandt andet kendt fra tv-serien 'Taxa' og som en ægte filmskurk.

Skuespilleren Torben Jensen er død, 74 år gammel. Det oplyser Have Kommunikation i en pressemeddelelse.

Han er blandt andet kendt for sin rolle som Citybilen-direktøren Herman i tv-serien 'Taxa' og som lægen Løwe i filmen 'Flamberede Hjerter', hvor han spillede over for Kirsten Lehfeldt. Den rolle sikrede ham en Robert i 1987 for bedste mandlige hovedrolle.

Han har også medvirket i filmene 'Guldregn', 'Høfeber' og 'Mifunes sidste sang' foruden en lang række teaterforestillinger.

En ægte filmskurk

'Skurk' er titlen på Jonas Langvad Nilssons portrætbog om Torben Jensen fra 2005, og det var da også i rollerne som filmskurk, han for alvor gjorde sig bemærket.

- Få danske skuespillere har som han formået at vække ubehag hos publikum, når han har vist sit fjæs på tv-skærmen, det hvide lærred eller på en teaterscene, skriver forfatteren i forordet og betegner ham som "en ægte filmskurk".

I bogen 'Danske filmskuespillere' fra 2003 skriver forfatter Morten Piil:

- Med et stikkende blik og en aggressiv stemmeføring har han et sikkert greb på betændte figurer - kyniske, selvsmagende, brutale, men på bunden ofte klynkende og svage mænd. Og i modsætning til sine kolleger - for eksempel en Henning Jensen, der bevæger sig i samme rollefelt - har han indtil for nylig som privatperson skyet offentlighedens søgelys, så publikum sjældent har set andet end rollerne. Hvilket har forøget hans farlighed på lærredet.

Hård opvækst og sceneskræk

Torben Jensen blev født i København i 1944, og siden fulgte en hård opvækst og ophold på børnehjem, inden han blev uddannet fra Odense Teaters elevskole i 1970.

I et interview til DR2 fortalte han i 2000 om sin voldelige far og den sceneskræk, han bukkede under for, mens han var på Det Kongelige Teater i midten af 1990'erne. Men ellers stillede han stort set aldrig op, når pressen spurgte.

- Jeg gav mit første og eneste interview i 1978, og jeg brød mig ikke om det. Når jeg ikke er på scenen, vil jeg gerne være anonym, sagde han i 1998 til Ekstra Bladet, der ønskede at interviewe ham i forbindelse med hans rolle i 'Taxa'.

Torben Jensen efterlader sig en voksen datter.