Samfund

Kunderne flygter fra omstridt vognmand

Kritik af forholdene for udenlandske chauffører får nu konsekvenser for Kurt Beier Transport.

Det største transportfirma i Danmark, DSV, har torsdag valgt at suspendere samarbejdet med vognmanden Kurt Beier Transport på ubestemt tid. 

Beslutningen er en direkte konsekvens af de seneste dages anklager om, at Kurt Beier Transport har ladet sine primært filippinske chauffører bo og arbejde i en lejr med dårlige forhold i Padborg.

Andre store transportfirmaer, Leman, Nagel-Group og Blue Water Shipping, har valgt helt at droppe samarbejdet med Kurt Beier Transport. Arla har fyret den ene mælkebil, som Beier kørte, mens møbelfirmaet Jysk, der ikke har et direkte samarbejde med Kurt Beier, har bedt sine andre samarbejdspartnere og underleverandører om ikke at bruge lastbiler fra vognmandsfirmaet.

- Det har vi, fordi de ting, vi har set, meget kraftigt tyder på, at det, der foregår, langt fra er i overensstemmelse med vores code of conduct, altså de forventninger, vi har til vores leverandører. Og det er vigtigt for os, at vi kan stå inde for, hvordan de opfører sig, siger Rune Pedersen, kommunikationsdirektør i Jysk, til TV 2. 

Ansat via polsk selskab

Historien om forholdene i lejren i Padborg er bragt frem af Fagbladet 3F. 

Fagbladet har blandt andet beskrevet, at op mod 200 filippinere er ansat via et polsk selskab, der ifølge 3F gør det muligt at presse lønnen til omkring 15 kroner i timen. Chaufførerne bor i deres lastbil eller i barakker i lejren hos vognmandens afdeling i den sønderjyske by nær grænsen til Tyskland.

Kurt Beier anklages af Fagbladet 3F for at udnytte et hul i lovgivningen, således at filippinerne får opholds- og arbejdstilladelse i Kurt Beiers datterselskab i Polen. Når de har fået arbejdstilladelse i Polen kan de frit tage videre til andre lande - som Danmark - og tage arbejde helt lovligt.

Tirsdag ryddede politiet lejren i Padborg, hvor chaufførerne boede bag pigtråd i containere og sov på skummadrasser på gulvet. 

Og torsdag har det hollandske transportforbund FNV – VNB meldt Kurt Beier til Europol for menneskehandel i Danmark, Tyskland, Holland og Polen

Urimelige forhold for chaufførerne

Hos Kurt Beier Transport afviser direktør Karsten Beier, at forholdene skulle være kritisable. Han siger, at firmaet lever op til alle love og regler.

- De har et sted at sove, og vi giver dem kost og logi. Jeg har ikke nogen, der kommer til mig og siger, at de ikke vil være her. Alle kan tage hjem, som de vil, hvis de ikke vil arbejde for os, har direktøren sagt til Fagbladet 3F.

Advokaten for Kurt Beier Transport afviser ligeledes, at der er foregået noget strafbart i lejren i Padborg, og henviser til, at man i øvrigt samarbejder med politiet. 

Ikke desto mindre svinder sympatien med Kurt Beier i den danske brancheorganisation for vejgodstransport, ITD. 

- De chaufførforhold, vi har set de seneste dage, dem tager vi skarpt afstand fra. Det er ikke rimelige forhold for en chauffør. Når det er sagt, så betyder det også, at det her kalder på nogle stærke fælleseuropæiske regler, som der også arbejdes på i øjeblikket, siger Gert Jakobsen, bestyrelsesformand i organisationen. 

Hasteforespørgsel på Christiansborg

Samtidig kræver et flertal uden om regeringen, at politikontrollen af chauffører i Danmark øges. 

Enhedslisten, Dansk Folkeparti, SF og Socialdemokraterne vil sikre, at danske vognmænd ikke skal kunne hyre chauffører fra lande uden for EU's grænser, for at de kan arbejde under løn- og arbejdsforhold, der ikke svarer til danske.

- Vi står jo i stampe. Hver gang, vi vil gøre noget ved de her problemer, siger regeringen, at det hele skal afgøres nede i EU, siger transportordfører Henning Hyllested fra Enhedslisten til Fagbladet 3F.

Hyllested har taget initiativ til at indkalde flere ministre til en hasteforespørgsel i folketingssalen onsdag i næste uge.

Ifølge beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) vil regeringen dog ikke stiltiende se til, at chauffører bliver udsat for sådanne forhold herhjemme. 

- Det er forfærdeligt at se mennesker leve i Danmark under de vilkår. Det kan og skal vi ikke acceptere. Derfor skal vi også gøre noget ved den aktuelle sag og sikre, at det her ikke kan ske fremadrettet, siger Lund Poulsen til TV 2.