Samfund

Hollandsk fagforening anklager dansk vognmand for menneskehandel - melder ham til Europol

Forholdene for chauffører hos Kurt Beier Transport kritiseres. Advokat afviser, at firmaet har brudt loven.

Danske myndigheder er i gang med at undersøge, om udenlandske chauffører har været udsat for menneskehandel hos transportvirksomheden Kurt Beier Transport i Padborg.

Men også i udlandet er man opmærksom på forholdene for chauffører hos den danske virksomhed.

I Holland har transportforbundet FNV – VNB hjulpet ni filippinske chauffører med at blive bragt i sikkerhed af myndighederne, skriver Fagbladet 3F.

Flere af dem kørte ifølge fagbladet for virksomheder, der er relateret til Kurt Beier.

Den hollandske fagforening har nu anmodet Europol om en hurtig koordineret indsats i Danmark, Tyskland, Holland og Polen for at beskytte ofre for menneskehandel. Det siger Research Inforcement Officer Edwin Atema fra FNV – VNB til Fagbladet 3F.

- Vi har i lang tid undersøgt Kurt Beier A/S og interviewet flere lastbilchauffører i flere lande, der kører for Kurt Beier. Betingelserne i firmaet er så forfærdelige, og sagen er så international, at FNV - VNB har sendt en formel anmodning til Europol om beskyttelse af ofre for menneskehandel, der kører for Kurt Beier, siger han.

Kritik af lejer i Padborg

Fagbladet 3F bragte sagen for dagens lys, da en række filippinske lastbilchauffører fortalte om deres utilfredshed med forholdene hos vognmanden.

Ifølge 3F har omkring 200 chauffører på skift boet under primitive forhold i en lejr i Padborg, hvor de boede bag pigtråd i containere, sov på madrasser på gulvet og lavede mad udenfor.

Advokat for Kurt Beier Transport Anders Nemeth afviser, at transportvirksomheden har brudt love og regler på området.

- Kurt Beier Transport A/S samarbejder fuldt ud med politiet i undersøgelsen af de forhold, der har været omtalt i dagspressen de seneste dage. Jeg er ganske overbevist om, at de ved undersøgelsens afslutning vil kunne konstatere, at der ikke på nogen måde er sket overtrædelser af gældende lovgivning, sagde han onsdag.

Chaufførerne er ansat i et polsk datterselskab til Kurt Beier Transport, som ejer den plads, hvor lejren har ligget.

Politiaktion mod lejren

Forholdene har fået voldsom kritik fra flere politikere, blandt andre Rina Ronja Kari, der er medlem af Europaparlamentet for Folkebevægelsen mod EU, og som tidligere har besøgt lejren.

- Først og fremmest blev jeg virkelig chokeret. I små lokaler sover rigtig mange mennesker. Maden står på gulvet, og der er mug ned ad væggene. Min første tanke var: "Det her, det er direkte sundhedsskadeligt. Sådan her kan mennesker ikke leve", har hun sagt til TV 2.

Tirsdag morgen gennemførte Syd- og Sønderjyllands Politi sammen med Arbejdstilsynet en større aktion mod lejren i Padborg, hvor de sikrede dokumentation for forholdene.

- Vi forsøger at få afklaret, om chaufførerne har været udsat for menneskehandel, sagde politiinspektør og chef for udlændingekontrolafdelingen ved Syd- og Sønderjyllands Politi Brian Fussing på et pressemøde.

På pressemødet var Center mod Menneskehandel også repræsenteret.