Udsatte får svindelmillioner tilbage
Alle partier bag satspuljen er enige om, at nogle af de penge, der tilsyneladende er stjålet fra puljen, skal tilbage.
Samfundets svageste - såsom de hjemløse, de psykisk sårbare og stofmisbrugere - skal ikke bøde for, at en medarbejder fra Socialstyrelsen tilsyneladende har overført millioner af kroner til sig selv.
Alle partierne bag satspuljen er således enige om, at de 111 millioner kroner, der tilsyneladende er stjålet fra puljen over en længere årrække, skal føres tilbage.
Det oplyser Finansministeriet i en pressemeddelelse.
- Det er penge, der er svindlet væk fra de mest sårbare og svage grupper. Derfor mener vi, at pengene skal tilbage til de grupper, siger finansminister Kristian Jensen (V).
Medarbejder stak af med millioner
Pengene svindlede den nu sigtede Anna Britta Troelsgaard Nielsen sig ifølge sigtelsen til over en periode på 16 år fra 2002 til 2018, mens hun arbejdede i Socialstyrelsen. Hun er nu sigtet for underslæb og efterlyst over hele verden via Interpol.
I alt er der blevet svindlet for mindst 111 millioner kroner.
Beløbet kan dog vise sig at være større, understreger Finansministeriet.
Det er nemlig stadig ved at blive undersøgt, præcis hvor meget der er svindlet for. Og om der er stjålet penge fra andre puljer end satspuljen.
Derfor er det i første omgang aftalt at overføre 80 millioner kroner til satspuljen fra statens øvrige budget i perioden 2019-2022, og næste års satspulje bliver dermed 20 millioner kroner større, end den ellers ville have været.
- I forhold til hvor stor satspuljen normalt er - næste år uddeler vi et stort trecifret millionbeløb - så kan man godt sige, at 20 millioner ikke fylder så meget. Men i forhold til retfærdighed synes jeg, at det fylder meget, siger finansminister Kristian Jensen (V).
Kristian Jensen oplyser, at undersøgelsen af, hvor meget der er svindlet for, ventes at være klar ved årsskiftet.
- Vi har lovet hinanden, at vi næste år, når vi diskuterer satspulje igen, sørger for, at det fulde beløb kommer tilbage, siger finansministeren.
Finansminister: Dybt forarget
Kristian Jensen er med egne ord dybt forarget over, at det tilsyneladende har været muligt at stjæle 111 millioner kroner fra en offentlig kasse, uden at det er blevet opdaget før nu.
Der forestår et internt oprydningsarbejde i Socialstyrelsen for at sikre, at det ikke sker igen, fastslår han.
De danske myndigheder har siden sagen tog fart, beslaglagt Anna Britta Troelsgaard Nielsens hjem i Hvidovre og en ødegård i Sverige.
Derudover er der både beslaglagt penge fra hendes konto samt pensionsopsparing.
Desuden har vicepolitiinspektør Michael Lichtenstein oplyst, at Bagmandspolitiet har beslaglagt biler i sagen.
Imens leder man stadig efter Anna Britta Troelsgaard Nielsen. De seneste oplysninger peger på, at hun er rejst til Sydafrika, som Danmark ikke har en udleveringsaftale med.