Samfund

Politiet undersøger, om der foregik menneskehandel i lejr med udenlandske chauffører

Vognmanden afviser, at en gruppe udenlandske chauffører har levet under kritisable forhold.

Syd- og Sønderjyllands Politi og Arbejdstilsynet gennemførte tirsdag morgen en større aktion hos transportvirksomheden Kurt Beier Transport i Padborg, hvor en gruppe udenlandske chauffører har boet under primitive forhold i en containerlejr.

Samme eftermiddag ransagede politiet i samarbejde med Skattestyrelsen ligeledes firmaets kontorer.

Formålet er at sikre beviser i en eventuel sag om menneskehandel, fortalte Brian Fussing, der er politiinspektør og chef for udlændingekontrolafdelingen ved Syd- og Sønderjyllands Politi, på et pressemøde.

- Under aktionen i lejren har vi sikret beviser i form af fotos, der dokumenterer forholdene. Aktionen har også givet anledning til, at vi har kontaktet kommunen, der også har besigtiget forholdene. Vi forsøger at få afklaret, om chaufførerne har været udsat for menneskehandel, lød det.

Politiinspektør og leder af udlændingekontrolafdelingen ved Syd- og Sønderjyllands Politi Brian Fussing fortæller om dagens aktioner.

26 chauffører skal afhøres

I forbindelse med den tidlige aktion tirsdag valgte 22 filippinske og fire srilankanske chauffører frivilligt at tage med politiet for at afgive forklaring om blandt andet deres gøren og laden i Danmark, såvel som deres arbejds- og boligforhold.

Disse personer vil blive afhørt af flere parter. Heriblandt repræsentanter fra Center mod Menneskehandel, der ligeledes var til stede på pressemødet.

- Vi undersøger, om personerne er rekrutteret ved brug af falske løfter, om de har fået at vide, at de skulle have et særligt job og nogle særlige arbejdsforhold, som de ikke har fået.

- Dernæst ser vi på, om de har været udsat for trusler eller vold, og om nogle bevidst har udnyttet, at de her personer befinder sig i en sårbar situation, fortalte Martine Grassov fra Center mod Menneskehandel, som hører under Socialstyrelsen.

Martine Grassov fra Center mod Menneskehandel, som hører under Socialstyrelsen, fortæller om de samtaler, de udenlandske chauffører nu skal igennem.

Foruden politiet, Center mod Menneskehandel og Arbejdstilsynet er også Skattestyrelsen, National Cyber Crime Center ved Rigspolitiet og Aabenraa Kommune involveret i sagen.

Sidstnævnte besøgte også lejren i Padborg tirsdag og indførte straksforbud på de områder, der ikke levede op til reglerne. Heriblandt ulovligt opstillede pavilloner. 

Vognmand afviser

Hos Kurt Beier Transport afviser direktør Karsten Beier, at forholdene skulle være kritisable. Han siger, at firmaet lever op til alle love og regler. 

- De har et sted at sove, og vi giver dem kost og logi. Jeg har ikke nogen, der kommer til mig og siger, at de ikke vil være her. Alle kan tage hjem, som de vil, hvis de ikke vil arbejde for os, har direktøren sagt til Fagbladet 3F.

Chaufførerne er ansat i et polsk datterselskab til Kurt Beier Transport, som ejer den plads, hvor lejren har ligget.

Kummerlige forhold

Ifølge 3F har der været op mod 200 chauffører i lejren, og fagforeningen mener, at forholdene har været kritisable. Det fortæller Jørgen Christensen, der er brancheformand for transport i 3F Aabenraa.

- De har boet under kummerlige forhold. Det er en trailer med en presenning op over, og så har de en skummadras liggende i bunden af traileren. Det er forfærdeligt i det her kolde vejr, vi har haft på det seneste. Det er ikke forhold, jeg ville byde min værste fjende, siger Jørgen Christensen.

Politiet fortalte på pressemødet, at de ikke kunne bekræfte antallet af chauffører, der gennem tiden har opholdt sig i lejren, men at de formoder, at de chauffører, der lige nu bliver afhørt i sagen, har været i lejren i omtrent to måneder.

Afhøringerne vil ifølge politiet fortsætte resten af dagen og aftenen, oplyste politiinspektør Brian Fussing.

- Det er endnu for tidligt at sige noget om, om mistanken om menneskehandel er begrundet. Der er ingen konklusioner på nuværende tidspunkt. Vi er stadig i gang. Vi laver undersøgelsen, og nu skal vi se, hvad der kan føres bevis for, og hvad der ikke kan føres bevis for.

Han fortalte desuden, at politiet forsat mangler at tale med personer fra vognfirmaet.

Flere lejre i Europa

Ifølge Dansk Transport og Logistik kan man finde chauffør-lejre flere steder i Europa. De er dukket op samtidig med, at i tusindvis af personer fra tredjelande får arbejde som chauffører i EU.

Alene sidste år kom over 100.000 personer i arbejde som chauffør i EU-landene. Størstedelen fik deres køretilladelse gennem datterselskaber i Polen.

EU-parlamentets Transport- og Beskæftigelsesudvalg forhandler i øjeblikket om ændringer af reglerne for transportkørsel i EU.