Samfund

Iranere var mål for planlagt attentat: Vi er ikke overraskede

Medlemmerne af separatistbevægelsen ASMLA har base i Ringsted og var indtil for nylig totalt ukendte i den danske offentlighed.

Efter mere end en måneds tavshed, stod PET tirsdag frem og fortalte, at en store politiaktion 28. september handlede om et planlagt attentatforsøg mod herboende irakere.

Tre personer er i øjeblikket under politibeskyttelse, fordi PET er af den overbevisning, at den iranske efterretningstjeneste forsøger at komme dem til livs.

Den ene af de tre mænd går under dæknavnet 'Yacoub al-Tostari', bor i Ringsted og er talsmand for den iraniske separatistbevægelse ASMLA, som Irans regering betegner som en terrorgruppe.

Han er ikke overrasket over, at den iranske efterretningstjeneste formentlig planlagde et attentat på ham og den herboende leder af ASMLA. 

- Det iranske regime er et terrorregime, og de begår terror mod hele verden. Ikke kun borgere i Iran, fortæller han til TV 2. 

Yaqoub Al Tostari er en af de tre eksil-iranere, som en iransk efterretningstjeneste ifølge PET har forsøgt at begå attentat imod.

Anerkendte angreb i Iran

Hele sagen trækker tråde til et terrorangreb på Revolutionsgardens militærparade i den iranske by Ahvaz 22. september.

For mens man i Iran endnu var i gang med at gøre antallet af dræbte op, stod herboende iranere fra ASMLA frem med udtalelser for at legitimere, hvad der var sket.

- Vi er en koalition af forskellige større og små grupper, hvor jeg er talsperson for gruppen ASMLA. Det er ANR (Ahvaz National Resistance, red.), der står bag. Grunden til, at vi tager ansvar, er, at Islamisk Stat til at starte med tog ansvaret, men det er forkert, sagde Yacoub al-Tostari til TV 2 dengang i september.

Hvad er ASMLA?

ASMLA er en iranisk separatistbevægelse og en forkortelse for 'Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz'.

Bevægelsen ønsker løsrivelse fra det sydvestlige Iran omkring byen Ahvaz og har gennem en årrække været i sigtekornet hos det officielle Iran.

Han understregede dog, at han ikke var vidende om, at angrebet ville finde sted.

Ifølge PET er motivet bag de iranske attentatplaner netop, at ASMLA offentligt har været ude og anerkende angrebet i Iran, der kostede 25 mennesker livet.

Efterforskes også selv

Udtalelserne i september og ASMLA's øvrige virken i forhold til angrebet gør, at det ikke kun er de iranske efterretningsmyndigheder, der er i dansk politis søgelys i øjeblikket.

For mens de tre medlemmer af ASMLA er under politibeskyttelse, bliver de også selv efterforsket for at have hyldet det blodige angreb i september.

- Det efterforsker vi i samarbejde med Midt- og Vestsjællands Politi. Vi er selvfølgelig meget opmærksomme på, hvorvidt medlemmer af ASMLA har overtrådt straffeloven ved eksempelvis at billige angrebet i Iran 22. september, oplyser PET-chef Finn Borch Andersen.

Selv ser ASMLA ikke, at de har gjort noget forkert, lyder det fra Yacoub al-Tostari.

- Vi er en politisk organisation, og vi kæmper for vores folk. Når en undertrykt nation vælger at bruge sådanne midler mod Revolutionsgarden, er det i orden, fordi de (garden, red.) støtter militser. Befolkningen har ret til at forsvare sig selv, siger han til TV 2 og tilføjer nærmest retorisk: 

- Danskerne gjorde jo også modstand mod nazisterne, og det skal man også gøre i Iran.

I sigtekornet hos både PET og Iran

For tre uger siden afslørede Jyllands-Posten, at de tre herboende iranere med adresse i Ringsted figurerede på en liste over terrorister udfærdiget af den iranske ambassade.

Derfor krævede man også fra iransk side, at de blev udleveret.

Et krav, som dog er blevet afvist fra dansk side på grund af manglende dokumentation for, at de danske ASMLA-medlemmer skulle være terrorister. 

Fortsætter arbejdet

I dag fortsætter Yacoub al-Tostari og de andre medlemmer fra ASMLA, som de plejer - upåvirket af, at PET vurderer, at truslen mod ham og de to andre mænd ikke er elimineret.

- Vi vil fortsætte med at kæmpe for befolkningens rettigheder. Vi vil kæmpe for selvbestemmelse dernede, fortæller han til TV 2. 

Selv har han og de to andre asyl i Danmark, men det skal ikke holde dem fra at kæmpe for deres sag i Mellemøsten, fortæller han og tilføjer, at han føler sig tryg ved at bo i det danske kongerige. 

- Jeg er taknemmelig for, at de danske myndigheder har brugt deres ressourcer til at beskytte os, de danske værdier og det danske demokrati, der sikrer ytringsfrihed, lyder det. 

TV 2 er bekendt med Yacoub al-Tostaris rigtige navn.