Samfund

Iran afviser anklager om planlagt attentatforsøg i Danmark

Iransk talsperson kalder det endnu et forsøg på at ødelægge det iransk-europæiske forhold.

En talsmand fra det iranske udenrigsministerium afviser alle anklager om, at Iran skulle have planlagt et attentatforsøg på personer i Danmark.

Det fremgår af en skriftlig udtalelse, som den iranske ambassade i Danmark har udleveret til TV 2.

- Talsmanden for det iranske udenrigsministerium afviste på det kraftigste misinformationen om en påstået plan om at myrde en oppositionsfigur i Danmark samt sammenkædningen med Iran, og han kaldte det for endnu et eksempel i rækken af sammensværgelser og komplotter fra velkendte modstandere af Iran i et forsøg på at skade det gode og progressive forhold mellem Iran og EU på dette særdeles vigtige og afgørende tidspunkt. 

Ambassaden har derudover ikke ønsket at udtale sig om sagen.

PET: Iran planlagde attentat

Tidligere tirsdag sagde PET's chef, Finn Borch Andersen, at Irans efterretningstjeneste har planer om et attentat mod enkeltpersoner i Danmark, og at det var årsagen til den store politiaktion den 28 september, hvor politiet blandt andet lukkede Storebæltsbroen og Øresundsbroen i jagten på en svensk bil med tre personer.

- Der er kort sagt tale om en sag, der handler om en iransk efterretningsvirksomhed, da de efter vores opfattelse planlagde et attentat i Danmark, siger Finn Borch Andersen.

Iransk efterretningstjeneste planlagde et attentat på dansk grund, siger Finn Borch Andersen.

Norsk statsborger anholdt og sigtet

En norsk statsborger med iransk baggrund blev den 21. oktober anholdt, da PET i samarbejde med blandt andet den svenske (SÄPO) og norske efterretningstjeneste (PST) har undersøgt sagen nærmere.

Personen skulle i dagene op til den store politiaktion i slutningen af september have taget billeder af og observeret lederen for ASMLAs hus.

Derfor er manden sigtet for at have sat "iransk efterretningstjeneste i stand til at virke i Danmark" og for at have taget del i forberedelserne til attentatet.