Samfund

Gyldendal vil revurdere omstridt bog om børn og søvn

'Godnat og sov godt' er ifølge ekspert dybt godnat.

Gyldendal overvejer nu at trække den omstridte bog ’Godnat og sov godt’ tilbage efter massiv kritik fra Facebook-gruppen "Farvel til ’Godnat og sov godt’- bogen," der opfordrer til at opkøbe brugte eksemplarer af bogen og destruere dem.

- Vi har besluttet at sende bogen til revurdering hos fageksperter. Skulle vores eksperter nå frem til, at bogen er ude af trit med den gængse viden om børn og søvn i dag, vil vi igangsætte arbejdet med en bog, som kan erstatte den, siger Mette Korsgaard, redaktionschef Gyldendal.

En fantastisk nyhed, hvis man spørger Mette-Sophie Lassen, neuropædagog og medlem af Facebook-gruppen "Farvel til ’Godnat og sov godt ’-bogen."

- Jeg synes, det er rigtig dejligt, at Gyldendal lytter til fagkundskaben og vil tage det til efterretning.

Dybt godnat

Gruppens holdning til den berømte bog deler den med Else Guldager, sundhedsplejerske og ph.d. i Sundhedsvidenskab, der også mener, at den er helt godnat.

Sundhedsplejerske og ph.d i Sundhedsvidenskab Else Guldager mener, at bogen 'Godnat og sov godt' er dybt godnat. Video: Gry Pauline Koefoed

- Man kan forvente af et veletableret forlag, at de har redaktører, der har kendskab til, hvordan nyere teorier er i dag og passer det til den tid, vi lever i, siger Else Guldager.

Hun vil dog på ingen måde anfægte et forlags ret til at udgive de bøger, som forlaget måtte finde relevante.

Kan narre mor og far

Bogen ’Godnat og sov godt’ vejleder forældre i en puttemetode, hvor børn skal lære at falde i søvn uden trøst, uanset hvor meget de måtte græde - en metode, der ifølge bogens kritikere kan skade barnets videre udvikling.

I bogen står der blandt andet, at en ud af fem børn kan græde så voldsomt, at de kaster op af det. Ifølge bogens spanske forfatter, skal opkastningen ses som en aktion og en manipulation fra barnets side, og det anbefales, at man ignorerer barnet, skifter dets tøj, siger ’godnat og sov godt’ og lukker døren.

En holdning og en metode, som Else Guldager langt fra er enig i.

- Små børn er på ingen måde bevidste om at skulle prøve at narre far og mor til at komme ind og gøre noget for mig. De græder, fordi der er noget der strammer eller gør ondt i maven, eller der er lidt for koldt eller lidt for varmt. Der kan være tusinde ting.

Den fire måneder gamle Facebook-gruppe, der kæmper for at få tilintetgjort 'Godnat og sov godt'-bogen og metoden har indtil videre destrueret omkring 100 brugte eksemplarer af  bogen.