Ældre i provinsen fravælger oftere vaccine mod influenza: - Vi plejer ikke at være syge

16x9
Antallet af influenzavaccinerede i Danmark ligger stadig langt under WHO's mål. Foto: Eric Gaillard / Ritzau Scanpix

Opgørelse fra Statens Serum Institut viser, at tilslutningen til influenzavaccination i Danmark er geografisk skæv.

Om det er gamle husråd, der får ældre borgere i kommunerne Læsø, Varde og Hjørring igennem influenzasæsonen vides ikke, men de undlader i langt højere grad end borgere i landets større byer at lægge skulder til årets influenzavaccine. Det viser nye tal fra Statens Serum Institut.

Det er de ældre borgere, som bor i og tæt på de større byer, der vælger at blive vaccineret mod influenza.

I Billund er kun 41 procent af de ældre over 65 blevet vaccineret, hvor det til sammenligning er 58 procent i Allerød.

Vaccination

Vaccinerede over 65 år

Hvad forskellen skyldes, mener afdelingslæge ved Statens Serum Institut Lasse Vestergaard, der findes flere mulige forklaringer på.

- Der kan være forskelle på, hvordan man oplever sygdommen, og det kan også være, at man sjældent oplever influenza, fordi man bor et sted med lavere befolkningstæthed. Det kan også skyldes, at der er flere ældre i de større byer, der er erhvervsaktive og bliver vaccineret på jobbet.

Formanden for Ældre Sagen i blandt andet Varde, Marianne Zwinge, er en af dem, der fravælger vaccinen.

- Vi plejer ikke at være syge, og man kan jo også få det dårligt af vaccinen, siger 74-årige Marianne Zwinge, hvis mand på 80 heller ikke får den anbefalede vaccine.   

Lasse Vestergaard uddyber, at også adgangen til vaccinationstilbud er en mulig forklaring på, at de ældre i landkommunerne ikke bliver vaccineret.

Værre end sit ry

De fleste oplever influenza som et par ubehagelige dage, der altid kommer ubelejligt i løbet af vinteren, hvor den eneste kur er rigelig med væske, smertestillende og masser af tv.

Sygdommen kan dog udvikle sig med alvorlige komplikationer til følge.

Sidste år var influenza årsagen til, at 7667 personer blev indlagt på landsplan, og samtidig vurderer man, at omkring 1700 personer døde på grund af sygdommen. Til sammenligning blev 175 dræbt i trafikken i hele 2017, viser tal fra Danmarks Statistik.

Sundhedsstyrelsen anbefaler hvert år, at de, der er i risikogrupperne for mere alvorlige tilfælde af influenza, lader sig vaccinere. Den gruppe, der også tilbydes gratis vaccine, omfatter både ældre over 65 år, gravide og kronisk syge, fordi sygdommen hos dem er potentielt livstruende.

- Hos denne gruppe er risikoen for at få alvorlige komplikationer, der kræver indlæggelse, i forbindelse med influenza langt højere, og de risikerer endda at dø af det, siger Lasse Vestergaard. 

I Nørre Nebel, hvor Marianne Zwinge bor med sin mand, vil de overveje at lade sig vaccinere, skulle de gå hen og blive alvorligt syge.

Begynder halsen at føles tør og panden varm, har Marianne Zwinge en fast procedure.

- Hvis jeg fornemmer noget, tager jeg det i opløbet med c-vitaminer.  

Halter efter

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anbefaler, at mindst 75 procent af alle over 65 år bliver vaccineret mod influenza forud for den årlige sæson. Danmark halter dog stadig efter dette mål. Ser man på influenzasæsonen 2017/2018, var det samlet set kun 50 procent af de ældre på 65 år eller derover, der blev vaccineret. 

- Det er påfaldende, at tilslutningen til influenzavaccination ikke er højere. Særligt i visse kommuner, siger Lasse Vestergaard.

Han mener, at det lave tal skyldes, at vi i Danmark ikke opfatter influenza som en potentielt alvorlig sygdom, særligt for risikopatienterne, som altså også omfatter ældre på 65 år og derover, også selvom de i øvrigt er raske.