Kvinder opk√łber og br√¶nder kontroversiel bog om b√łrneputning

16x9
Der er store uenigheder om, hvorvidt det er optimalt at lade sit barn gr√¶de sig selv i s√łvn. Foto: BULENT KILIC / Scanpix Denmark

Opr√łret skal ikke ses som en kritik af andre for√¶ldre, understreger kvinderne.

En gruppe kvinder har nu taget kampen op mod en efterhånden meget omdiskuteret bog.

Bogen, ‚ÄôGodnat og sov godt‚Äô, som blev udgivet p√• dansk f√łrste gang i 2000, r√•dgiver for√¶ldre om en puttemetode, der bygger p√•, at for√¶ldrene skal f√łlge et n√łje tilrettelagt skema for, hvorn√•r de m√• g√• ind til deres puttede barn - uanset om barnet gr√¶der eller ej.

Form√•let er at l√¶re sm√•b√łrnene at falde i s√łvn uden at blive vugget, aet p√• ryggen, ammet eller p√• anden m√•de hjulpet til det af sine for√¶ldre.

Nogle mener, metoden er god og effektiv. Andre sammenligner den med omsorgssvigt. Kvinderne, som i f√¶llesskab fors√łger at f√• fjernet bogen fra boghylderne, tilh√łrer sidstn√¶vnte gruppe.

- Der er nogen, der er n√łdt til at fors√łge at s√¶tte en stopper for metoden. Vi f√łler, at vi har et ansvar for at v√¶re b√łrnenes taler√łr, fort√¶ller Luna Munk, der er administrator i facebookgruppen ‚ÄôFarvel til ‚ÄôGodnat og sov godt‚Äô-bogen‚Äô.

Hun har sammen med flere end 800 andre kvinder i gruppen koordineret aktioner, hvor de opk√łber brugte udgaver af bogen og skiller sig af med dem - blandt andet ved at br√¶nde dem.

Hun ansl√•r, at gruppen indtil videre har destrueret mellem 50 og 100 b√łger. Selv har den 25-√•rige mor fra Randers st√•et for fire af afskaffelserne.

- Vi håber lidt, at vi kan være med til at sætte fokus på metodens risici, så vi kan komme væk fra den. Vi håber, at det vil give nogle refleksioner rundt omkring hos forældre.

Forlag vil ikke handle

I Facebook-gruppen lyder det, at man vil¬†kontakte forlaget bag og g√łre¬†opm√¶rksom p√• bogens negative ry og skadelige effekt.

Om bogen

'Godnat og sov godt' er skrevet af den spanske l√¶ge Eduard Estivil, som tager udgangspunkt i "cry it out"-metoden. Metoden er opfundet i 80'erne af den amerikanske l√¶ge Richard Ferber, der leder s√łvncenteret p√• Children's Hospital i Boston. Bogen er udgivet p√• 23 forskellige sprog.

'Godnat og sov godt' blev udgivet i Danmark 2000 af Borgens Forlag og fulgte med, da Gyldendal overtog forlaget i 2013.

Gyldendal kan ikke svare på, hvordan man ville se på bogen, hvis de fik tilbudt at udgive den i dag. De har dog ingen planer om at fjerne den fra deres kartotek.

- Mange er tilsyneladende fortsat interesserede i at k√łbe bogen og stifte bekendtskab med dens principper, og derfor er ‚ÄôGodnat og sov godt‚Äô stadig p√• hylderne her i 2018, skriver¬†Mette Korsgaard, redaktionschef p√• Gyldendal, i et skriftligt svar.

Afstemning

Hun minder om, at da bogen¬†oprindeligt blev udgivet i Danmark, var det med faglige anbefalinger fra sundhedsplejersker, der l√¶ste den. Siden har holdningerne til b√łrns sunde soverutiner muligvis √¶ndret sig, og man kan v√¶re enig eller uenig i bogens metode, lyder det fra¬†forlaget.

- Vores rolle som forlag er ikke at pl√¶dere for hverken det ene eller det andet synspunkt, men at udgive b√łger af faglig eller litter√¶r kvalitet. At ‚ÄôGodnat og sov godt‚Äô skulle v√¶re direkte sundhedsskadelig, er vi ikke bekendt med, men hvis facebook-gruppen kender til fagpersoner, der med v√¶gt underst√łtter dette synspunkt, er vi selvf√łlgelig interesserede i at h√łre dem, siger¬†Mette Korsgaard.

Modstridende forskning

Flere internationale studier har ber√łrt 'Godnat og sov godt', og¬†resultaterne¬†har¬†bevist b√•de¬†positive og¬†negative effekter ved metoden.

Kritikere¬†advokerer¬†for, at¬†det kan skade hjernen permanent og √łdel√¶gge barnets evne til senere i livet at tackle stress, hvis det f√•r lov at gr√¶de l√¶ngerevarende.

Samtidig peger de¬†p√• forskning, der viser, at b√łrn med depressive, frav√¶rende m√łdre senere f√•r problemer med at h√•ndtere stressende situationer. De resultater er fundet ud fra¬†fors√łg med rotteunger, der fjernes fra deres m√łdre¬†og i lang tid vedbliver at have h√łjt stressniveau.

Luna Munk, der er administrator i facebookgruppen ’Farvel til ’Godnat og sov godt’-bogen’.
Luna Munk, der er administrator i facebookgruppen ’Farvel til ’Godnat og sov godt’-bogen’. Foto: Privat Foto

Andre videnskabsfolk, der har forsket i ‚Äôkontrolleret tr√łst‚Äô, som metoden mere videnskabeligt kaldes, siger at den er uskadelig.

Forskningsfors√łg fra¬†Royal Children‚Äôs Hospital i Melbourne, Australien, har af flere omgange unders√łgt, om der er bivirkninger¬†ved at lade sit barn gr√¶de og ikke give tr√łst,¬†n√•r det skal falde i s√łvn.

I 2007 viste deres resultater, at ‚Äôgodnat og sov godt‚Äô p√• den korte bane var effektiv til at give b√łrn bedre sovevaner. I 2012 kom en opf√łlgning, hvor man havde¬†fulgt¬†328 sm√•b√łrn med s√łvnproblemer og konkluderet, at der efter fem √•r ikke var nogen forskel i b√łrnenes mentale helbred, stressniveauer og i forholdet mellem barn og for√¶ldre.

-¬†Sm√• b√łrn der gr√¶der, det er ikke godt

Den danske¬†Sundhedsplejerske og ph.d. i sundhedsvidenskab¬†Else Guldager r√•dgiver¬†mange for√¶ldre, der oplever s√łvnproblemer hos deres b√łrn. Og hun er ikke fan af 'Godnat og sov godt'.

-¬†Ingen fagpersoner, der har dybt kendskab til b√łrns udvikling, vil sige, at man roligt kan lade sit barn gr√¶de og roligt f√łlge r√•dene i bogen, siger Else Guldager.

Ikke kritik af andre forældre

Personerne bag facebook-gruppen, der vil fjerne 'Godnat og sov¬†godt', understreger selv, at form√•let¬†absolut ikke er at lege ‚ÄĚmorpoliti‚ÄĚ over for andre, ligesom de heller ikke vil hverken forn√¶rme eller blande sig i andre for√¶ldres opdragelse.

- Det skal overhovedet ikke forst√•s som en kritik, men i stedet som en erkendelse af, at vi alle har forskellige b√łrnesyn. Vi respekterer alle tilgange til b√łrn -¬†bare ikke den -¬†og vi er sikre p√•, at folk kun benytter den, fordi de ikke er oplyst om farerne ved det.

Luna Munk er ikke det mindste i tvivl om, at de studier, der viser, at metoden er skadelig for barnet, har fat i den lange ende. Selv har hun derfor valgt at sove sammen med sine b√łrn, ligesom hun heller ikke t√łver med at ae dem, hvis det er det, de har brug for.

- Jeg siger ikke, det er den eneste rigtige m√•de at g√łre det p√•, men det er i hvert fald bedre end metoden fra bogen.

Opdateret 30.10.2018: I f√łrste udgave af denne artikel, stod der at bogen udkom p√• dansk i 2006 - det er rettet til 2000.