Samfund

Alternativet-medlem stopper på Christiansborg: Jeg er fornuftig, men bliver set på som lallende gøgler, siger hun

Pernille Schnoor fra Alternativet genopstiller ikke. Hun er træt af den eksisterende politiske kultur på Christiansborg.

Mindst halvdelen af Alternativets folketingsgruppe forlader Folketinget ved næste valg. Det står klart, efter partiets ordfører for blandt andet sundhed og uddannelse, Pernille Schnoor, stopper. 

Hun understreger, at det ikke er en konsekvens af de seneste sager i medierne.

Først måtte Niko Grünfeld, kultur- og fritidsborgmester i Københavns Kommune, trække sig efter en række belastende sager. Efterfølgende har det klimavenlige partis politiske ordfører, Carolina Magdalene Maier, måttet undskylde sine mange flyrejser. 

- Jeg er træt af måden, hvor man forsøger at optrappe konflikter og skabe sensationer på både person- og partiniveau for at få taletid. Det er en skueproces for mediernes skyld, siger hun og fortsætter: 

- Skal vores politiske ordfører bære Alternativets visioner på sine skuldre, og skulle jeg som sundhedsordfører dokumentere, at jeg dyrker idræt hver dag? Der er sundhedsordførere, der ryger, så det hele er et spørgsmål om, hvor grænsen går.

Ifølge Pernille Schnoor hersker der en nulfejlskultur på Christiansborg, som sætter sit præg på de politiske forhandlinger. 

- Man vender og drejer hvert et ord af frygt for at blive skudt noget i skoene i medierne. Laves der fejl, opdages de af medier eller andre partiers presseenheder, og det giver problemer i baglandet, siger hun. 

For at forebygge eventuelle fejl nævner Pernille Schnoor, at der går sagsbehandling i lovgivningen for politikerne, der i hendes optik optræder som jurister frem for politikere.

- Vi udstikker ikke længere linjerne, men udfærdiger dem, siger hun. 

- Ekstrem personfokus i medierne

Frygten for at få en dårlig sag i medierne hersker ikke kun, når der udformes politik, mener Alternativet-ordføreren.

Det store personfokus præger også politikudviklingen. 

Medierne bør sætte fejl ind i deres kontekst. Man nævner, hvad en person har gjort, men ikke hvad alle andre har gjort. Det groveste eksempel var, da ældreminister Thyra Frank (LA) blev fanget i et svar om, hvilke ansvar hun havde for de ældre som minister på området. Der savnede jeg, at journalister gjorde det klart, hvad ministeren reelt kunne gøre, og hvilket ansvar kommunerne havde, siger hun og fortsætter: 

- Efterfølgende holdt oppositionen gang i kritikken af Thyra Frank, fordi medierne finder personangrebet interessant, siger Pernille Schnoor. 

- Men hvis du er utilfreds med kulturen, er den så ikke lettest at blive og ændre indefra?

- Det er urealistisk at gøre op med ene person. En umulig opgave, siger hun og savner respekt for Alternativets politiske arbejde. 

- Jeg synes, jeg er noget af det mest fornuftige menneske i verden. Og det er anstrengende, at man så hele tiden bliver set på som en lallende gøgler. Der er skabt en stemning af, at Alternativet er lallende gøglere, siger hun.

Her er Alternativets møgsager

  1. Fik penge fra skattelylande

   Før folketingsvalget i 2015 modtog Alternativet i alt 450.000 kroner fra en fond med adresse i Gibraltar og Luxembourg, skriver Ekstra Bladet.

    

   Nilas Bay-Foged, forperson for Alternativets hovedbestyrelse, kalder det "rigtig øv". Men pengene skal ikke betales tilbage, mener han. 

    

   I Alternativets partiprogram er kampen mod skattely ellers et vigtigt punkt, men forpersonen fortæller, at Alternativet i 2015 ikke var klar over, hvor pengene kom fra.

    

  2. Forklaring smuldrer – fik besked om penge fra skattelylande

   Alternativets bank, Merkur Andelskasse, bekræfter over for TV 2, at deres kunder altid får at vide, hvor penge kommer fra, så snart de tikker ind på kontoen. Dermed smuldrer Alternativets forklaring om, at partiet ikke vidste, hvor pengene kom fra.

    

   Forperson Nilas Bay-Foged erkender i en mail til TV 2, at partiet fik besked fra banken i 2015.

    

   - Det er rigtigt, at hvis jeg eller andre i organisationen havde kigget efter, hvorvidt denne eller andre donationer kom fra mulige skattelylande, så kunne vi have set, at overførslen oprindeligt kom fra Gibraltar, men vi har ganske enkelt ikke haft en organisatorisk praksis, der sikrede en opmærksomhed på dette, skriver Nilas Bay-Foged.

  3. Deltog i smædekampagne mod borgmester

   Trods Alternativets ønske om en ny politisk kultur har Troels Christian Jakobsen, der er kandidat for partiet ved kommunalvalget i København, deltaget i en smædekampagne mod tidligere beskæftigelsesborgmester i København, Anna Mee Allerslev (R).

    

   Under sloganet "Anna Ansvarsløs" har Troels Christian Jakobsen bidraget til kritikken af Anna Mee Allerslev beskæftigelsespolitik, og han har blandt andet været med til at arrangere demonstrationer. 

    

   Over for Berlingske erkender han, at sagen kan have givet ham "ridser i lakken". Partiets politiske ordfører, Carolina Magdalene Meier, siger til avisen, at kampagnen ikke er et udtryk for en "særlig fin politisk kultur".

    

   - Man må gerne levere hård kritik, når det går på sagen. Men det skal ikke blive personrelateret, og når man bruger et navn, som de har gjort det i den her kampagne, synes jeg, at det går over stregen, siger Carolina Magdalene Meier til Berlingske.

  4. Afhopper med krads kritik af topstyring

   Stine Bardeleben Helles valgte i august at trække sig som kandidat for Alternativet ved kommunalvalget i København. Ifølge en intern mail, som Altinget og TV 2 er i besiddelse af, fik hun nok af en "gammel politisk kultur” med “kammerateri og misbrug af indflydelse.”

    

   I mailen kritiserer hun partiledelsens fjernstyring af lokalafdelingen i København, ligesom hun også er utilfreds med, at partiets spidskandidat i hovedstaden, Niko Grünfeld, ifølge hende er gået solo i sagen om det omdiskuterede boligbyggeri på Amager Fælled. Dette afviser han dog selv.

    

   Trine Hertz, der frem til august var forperson i Alternativets lokalafdeling i København, har også trukket sig. Det samme har to bestyrelsesmedlemmer i københavnerafdelingen. Trine Hertz vil over for Altinget ikke sige hvorfor, men i en kommentar på Facebook indikerer hun, at årsagen var uenigheder på de indre linjer.

  5. Sager om interne krænkelser dukker op

   Jyllands-Posten kan fortælle, at fem medarbejdere sidst i juni sendte en mail til partiledelsen med kritik af "festkulturen" i partiet, som efter deres opfattelse i alt for høj grad påvirker dagligdagen.

    

   Avisen kan også beskrive, at Alternativet lidt over et år før mailen blev sendt, var centrum for en langt mere alvorlig anklage. Et ungt partimedlem havde efter en fest haft en grænseoverskridende oplevelse med en ældre medarbejder hos partiet på Christiansborg. Sagen førte til en overgrebsanklage, som blev meldt til politiet, men ifølge den anklagede blev der ikke rejst sigtelse.

    

   Alternativets daværende politiske ledelse bestående af leder Uffe Elbæk, politisk ordfører Rasmus Norqvist og gruppeformand Josephine Fock blev orienteret om sagen og besluttede, at den anklagede medarbejder ikke længere måtte arbejde for partiet. Men kort tid efter blev den fyrede medarbejder allligevel ansat i et projekt i udlandet, som Alternativet havde fået penge til. Ifølge Josephine Fock kendte hun ikke til genansættelsen. Hun siger, at det var daværende sekretariatschef og Uffe Elbæks nuværende rådgiver, Mikkel Nørskov, der havde myndighed til at genansætte ham. Den pågældende person arbejder ikke længere på projektet.

    

   Jyllands-Posten kan også fortælle, at en anden ledende medarbejder i partiet har fået en skriftlig advarsel for at have optrådt i strid med Alternativets værdier. Avisen beskriver, at flere folketingsmedlemmer beretter om en uprofessionel og seksualiseret optræden over for underordnede eller partimedlemmer. Konkret skulle der være tale om klap i røven, gramseri og grænseoverskridende opførsel til en fest.

  6. Gruppeformand trak sig på grund af overgrebssag

   Da Josephine Fock i sommer stoppede som gruppeformand for Alternativet, var den officielle forklaring, at hun ville fokusere sine kræfter på Alternativets nye projekt 'De Tre Bundlinjer'.

    

   Men efter afdækningen af de interne krænkelser, fortæller hun, at det var genansættelsen af den overangrebsanklagede medarbejder, der fik hende til at sige stop. Josephine Fock følte ikke, at hun havde den nødvendige opbakning.

    

   - Man genansætter vedkommende mod mit vidende. Det er helt uacceptabelt, og det håber jeg, vi får mulighed for at drage nogle konsekvenser af, siger Josephine Fock til TV 2.

    

   Alternativets leder, Uffe Elbæk, siger, at han ikke kendte til genansættelsen, som hans nuværende rådgiver, Mikkel Nørskov, ifølge Josephine Fock var indblandet i.

  7. Alternativet laver intern undersøgelse

   Alternativets nye gruppeformand, René Gade, har sat sig i spidsen for en intern undersøgelse af de interne krænkelser. Til TV 2 siger, han, at han forventer at være færdig omkring nytår. Gruppeformanden siger, at konsekvenserne af de tidligere sager skal genovervejes.

    

   Både René Gade og Josephine Fock opfordrer alle til at fortælle dem om deres oplevelser.

  8. Opfordrede ansatte til at sende intimbilleder

   Ansatte i Alternativet blev i foråret opfordret af pressechef Magnus Haslebo til at sende billeder af deres "pik i slap tilstand", skriver Jyllands-Posten. Det skete i en intern mail til partiets medarbejdere og folketingsgruppen.

    

   Billederne skulle bruges i forbindelse med en 100-års fødselsdag på Alternativets stamværtshus, Centralhjørnet, så partiet kunne give "en lille fiffig collage" af de mandlige kønsorganer. Magnus Haslebo skrev desuden, at partiets politiske leder, Uffe Elbæk, "selvfølgelig er med på idéen, så det kan blive et rent tilløbsstykke dernede". Pressechefen trak dog i land, få timer efter mailen var sendt.

    

   Gruppeformand René Gade kalder det en dårlig idé at bede om intimbilleder.

    

   - Derfor er det også helt klart noget, der aldrig skulle blive til noget. Det er ikke noget, der står mål med det, vi gerne vil i Alternativet, siger han til TV 2.

    

   Uffe Elbæk er ikke stolt over sagen og skriver i en kommentar til Ritzau, at der siden i sommer har været et oprydningsarbejde i gang.

    

   - Jeg er glad for, at det arbejde nu er i gang, for det har der været brug for, hvilket den tåbelige idé om at lave en dick pic-collage også viser. Det skulle aldrig være foreslået, siger han.

    

   Pressechef Magnus Haslebo skriver i en sms til Jyllands-Posten:

    

   - En kreativ kultur kræver, at der er plads til vilde idéer, og dette er langt fra den vildeste udklækket i Alternativet.

  9. Gruppeformand fraråder at deltage i Alternativets valgfest

   Mandag middag fraråder René Gade sine kollegaer at deltage i en valgfest, som Alternativet i København holder tirsdag aften. Partiets leder, Uffe Elbæk, er ellers blandt talerne ved festen, som holdes på baren Monastic, som ifølge ejerne beskrives som en "legeplads" for byens LGBTQI-personer. 

 1. 2018

  1. Dyre møbler på Rådhuset

   Radio24syv afslører, at kulturborgmester i København Niko Grünfeld har brugt 130.000 kroner på at indrette sit borgmesterkontor med designermøbler. Heriblandt en specialdesignet daybed til 10.000 kroner, to bænke til 14.000 kroner, tre borde til 36.000 kroner og to PH-lamper til 11.000 kroner. Indkøb, der står i skarp kontrast til, at han gik til valg på "bæredygtig indkøbsordning" i kommunen med henblik på at tage "sociale" og "økonomiske" hensyn.

   Desuden gik 25.000 kroner til den til ved lejligheden hyrede arkitekt, der siden har vist sig at være søster til en tidligere chefrådgiver i Alternativet.

  2. Borgmester har rod i sit CV

   Nye afsløringer om Niko Grünfeld kommer frem. Igen er det Radio24syv, der har historien og kan nu fortælle, at borgmesteren har føjet en master i positiv psykologi fra Aarhus Universitet til sit CV, selv om han aldrig har fuldført en sådan uddannelse.

   Ifølge det politiske medie Altinget.dk fremgik oplysningen af Niko Grünfelds LinkedIn-profil. Desuden viser det sig, at CV'et indeholdt flere andre upræcise oplysninger.

  3. Grünfeld undskylder

   Efter en uge i mediemøllen ser Niko Grünfeld sig nu nødsaget til at undskylde for sine politiske valg. Det gør han på Facebook. Han siger, at han nu vil trække stikket et par dage, men agter fortsat at blive på sin post.

  4. Grünfeld trækker sig

   Presset på Niko Grünfeld vokser så meget, at han i et interview med TV 2 endnu engang må beklage. I interviewt fastholder han, at han trods de dårlige sager ikke agter at trække sig.

   Den holdning ændrer sig dog få timer efter, da Alternativet har holdt et krisemøde. På Facebook meddeler Niko Grünfeld nu pludselig, at han trækker sig som borgmester med øjeblikkelig virkning. Han begrunder det blandt andet med, at hans hustru og børn er blevet antastet og truet på deres hjemmeadresse.

  5. Flyveglad politisk ordfører

   Alternativets mærkesag nummer et er klimaet. Derfor vækker det opsigt, da den bloggen Free Speech Blog kan fortælle, at partiets politiske ordfører Carolina Magdalene Maier de seneste tre år, mens hun har siddet i Folketinget, har hun fløjet til mindst 13 lande og tilbagelagt mindst 173.790 kilometer i et flysæde.

   Facebook erkender Maier, at hun har fløjet for meget, og at hun skal 'forbedre sine vaner'.
    

  6. Ledelsen svigtede i krænkelsessag

   22-årige Mathilde Boesen frem i Jyllands-Posten og fortalte om en sag, hvor hun i 2015 havde følt sig seksuelt krænket af en ældre medarbejder i partiet. Herefter fulgte et forløb, hvor den anklagede medarbejder blev fyret, men pludselig genansat. Boesen sagde dengang, at selve håndteringen "føltes som endnu et svigt".

Politisk kommentator: Stop sender uheldigt signal

Børsens politiske kommentator Helle Ib vil gerne medgive, at Alternativet i mindre omfang end andre partier har kørt med på "en galej", når der har været personsager i medierne. 

- Alternativet har ikke lukreret på andre politikeres fejl som andre partier. Men når partiet laver fejl, og det viser sig, at der ikke er overensstemmelse mellem idealer, og hvodan man agerer i praksis, så slår det hårdere i den offentlige debat.

Alternativets folketingsgruppe vil med Schnoors annoncerede stop blive yderligere decimeret. Helle Ib hæfter sig ved timingen.

- Det sender et signal om, at man skal kæmpe for at opretholde vælgeropbakningen, og at de glade dage er slut. Samtidig slår det ekstra hårdt for et ungt parti, når man mister en politiker, der trods alt har fire års erfaring på Christiansborg, siger hun. 

Pernille Schnoor blev valgt ind for Socialdemokratiet i 2015, men skiftede senere til Alternativet. Hun har været partiets psykiatri-, sundheds-, uddannelses-, forsknings-, erhvervsuddannelses-, og ældreordfører.

Se, hvem der ellers stopper for Alternativet i Folketinget, her:

Alternativets folketingsgruppe

Mindst halvdelen af Alternativets 10 folketingsmedlemmer siger farvel til Folketinget efter næste valg.

Josephine Fock

Josephine Fock

Finansordfører og medstifter

Udtræder af Folketinget 1. november for at blive direktør for integration i Dansk Flygtningehjælp.

Begrundelse:

- Jeg har fået mulighed for at få mit drømmejob. Jeg har været sindssygt meget i tvivl. For det er svært at forlade det, man selv har været med til at stifte. Men det har været et drønhårdt arbejde, og det har stået på siden 2013.

- Jeg stiftede ikke Alternativet, fordi jeg skulle være politiker. Jeg stiftede det for sagens skyld.

Foto: Steen Brogaard / Steen Brogaard

Rene Gade

Rene Gade

Gruppeformand

Bliver perioden ud, men genopstiller ikke.

Begrundelse:

- Jeg skal iltes for ikke at blive suget ind i Christiansborgs usunde politiske kultur.

- Det ofte beskidte politiske spil og mange mediers massivt manglende nysgerrighed og vilje til at gøre folk klogere, lader sig ikke forandre af min indsats alene

Foto: Steen Brogaard / Steen Brogaard

Ulla Sandbæk

Ulla Sandbæk

Udviklingsordfører

Bliver valgperioden ud, men genopstiller ikke.

Begrundelse:

- Jeg har trukket mit kandidatur, da alt nu tyder på, at regeringen desværre kommer til at sidde valgperioden ud.

- Jeg er super glad for rimeligvis at få fire gode år i Folketinget. Og holde op mens legen er god.

 

Foto: Steen Brogaard / Steen Brogaard

Roger Courage Matthisen

Roger Courage Matthisen

Boligordfører

Bliver valgperioden ud, men genopstiller ikke.

Begrundelse:

- Det er ikke, fordi jeg er træt af mit arbejde eller har opgivet håbet på demokratiet, men fordi jeg er overbevist om, at jeg kan skabe større værdi uden for Borgen.

- Jeg oplever for ofte, at politikere såvel som pressen, i jagten på vælgere og læsere, har for travlt med at sælge unuancerede budskaber og forsimplede udgaver af vores virkelighed. Med store omkostninger for vores integritet og troværdighed.

Foto: Steen Brogaard / Steen Brogaard

Rasmus Nordqvist

Rasmus Nordqvist

EU-ordfører, klimaordfører og medstifter

Genopstiller, men udtræder af Folketinget, hvis han i maj 2019 bliver valgt til Europaparlamentet.

Begrundelse:

- Hvis vi (Alternativet, red.) virkelig vil have en stemme på de store dagsordener som klima og miljø og migration og flygtninge, skal vi jo have EU med.

- Det nytter ikke noget kun at diskutere det som et indenrigspolitisk spørgsmål

Foto: Steen Brogaard / Steen Brogaard

Pernille Schnoor

Pernille Schnoor

Ordfører for helbred og trivsel, herunder sundhed, psykiatri og ældre, ordfører for uddannelse og forskning, ordfører for erhvervsuddannelser

Pernille Schnoor (AL) genopstiller ikke. Hun er træt af den eksisterende politiske kultur på Christiansborg.

Pernille Schnoor blev valgt ind for Socialdemokratiet i 2015, men skiftede senere til Alternativet. Hun mener, at der hersker en nulfejlskultur i Folketinget, og at der bedrives "voksenmobning". Hun mener, at de politiske visioner kommer til at være sekundære i forhold til uenigheder om små detaljer i lovtekster. Og så mener hun ikke, at Alternativet har fået tilstrækkelig respekt for partiets politiske arbejde.

Foto: TV 2