Samfund

Ugler skal bekæmpe rotter i Aarhus

Den seneste uge er der blevet sat over 30 uglekasser op i Aarhus-området.

I Aarhus tager man nu alternative metoder i brug for at komme rotterne i byen til livs.

Fem skoler i Aarhus-området er hårdt plaget af gnaverne, og flere steder har man været nødt til at afspærre lokaler og kantiner og tilkalde skadedyrsbekæmpere.

Nu sætter kommunen i samarbejde med Dansk Ornitologisk Forening ugler ind i kampen mod rotterne. Nærmere betegnet natugler.

30 kasser sat op

Den seneste uge er der blevet sat over 30 uglekasser op rundt omkring i byen, nu venter man på, at de første ugler flytter ind i kasserne.

- De lever jo af mus, fugle, insekter og måske små rotter, så man satser på, at de kan være med til at løse en del af problemet, siger Henning Ettrup, der er ornitolog ved Dansk Ornitologisk Forening.

Skæring Skole i Aarhus er en af de skoler, der er ramt af rotter, og som ikke har kunnet komme problemet til livs ved hjælp af de traditionelle rottefælder.

Måtte afspærre cafeteria

De har blandt andet måttet afspærre skolens cafeteria, efter at personalet opdagede rotter i køkkenet. Rotterne blev opdaget i efterårsferien. Siden har fagfolk forsøgt at bekæmpe dem med fælder og overvågning - men uden held.

- Vi er rigtig trætte af det. På alle måder. Vi er trætte af det på grund af den sundhedsrisiko, der kan være med det, og vi er trætte af det på grund af alle de praktiske problemer, det giver os, siger Buller Jelsgaard, der er teknisk serviceleder på Skæring Skole.

Ugler er det seneste led i kampen mod rotter. Antallet af rotter er steget støt de seneste år med flere end 200.000 tilfælde i 2016 og 2017, viser tal fra Bolius.

8000 anmeldelser sidste år

Alene i Aarhus var der sidste år over 8000 anmeldelser om rotter. Henning Ettrup anerkender dog, at de 30 uglekasser, man har sat op, ikke kan sætte en stopper for problemet alene.

- Hvis man regner med, at uglerne alene skal løse rotteproblemerne, så skal der godt nok nogle flere kasser til. Men det kunne da godt være, at de kunne hjælpe lidt på vej til lige at tage toppen af isbjerget, siger han.

 Aarhus er ikke det eneste sted, hvor man forsøger sig med ugler i kampen mod rotterne.

I Silkeborg-området forsøger man sig ligeledes med uglekasser. Desuden har Vejdirektoratet sammen med Dansk Ornitologisk Forening sat uglekasser op på ti jyske og fynske rastepladser langs motorvejen.