Samfund

Udskældt platform har sat forkerte doser på pilleglas i flere år - politiker vil have nyt system

Næsten 4000 recepter eller ordinationer har været ramt af problemet det seneste halve år.

Har du, eller kender du en, der har oplevet at få medicin med en anden dosis end den aftalte, hører vi meget gerne fra jer. Kontakt gerne soju@tv2.dk eller kbja@tv2.dk.

En fejl i Sundhedsplatformen indebærer, at der de seneste to og et halvt år har stået en forkert dosering på nogle etiketter på de medicinglas eller -æsker, der er blevet udleveret til patienterne fra apotekerne.

Det oplyser Region Hovedstaden og Region Sjælland i en pressemeddelelse.

Alene de seneste seks måneder har problemet haft indflydelse på 3829 recepter eller ordinationer på medicin.

Fejlen, der blev rettet torsdag 25. oktober, kan have haft konsekvenser for patienter i Region Sjælland og Region Hovedstaden.

Kun forkert information på pilleglas

Koncerndirektør i Region Hovedstaden Svend Hartling understreger, at doseringen er korrekt opgivet på det Fælles Medicinkort og i Sundhedsplatformen samt på den medicinliste, der udleveres til patienten på hospitalet.

- Det er således alene teksten på den medicinlabel, som apoteket sætter på det udleverede lægemiddel, der kan indeholde fejlagtig tekst om dosering, som stammer fra den oprindelige recept, fortæller Svend Hartling.

Undersøger, om patienter har fulgt forkert vejledning

Det seneste halve år er der samlet udstedt 658.054 recepter i de berørte regioner, heraf er 0,6 procent fejlbehæftede.

Regionerne vil nu undersøge, om patienterne fejlagtigt har fulgt de forkerte anvisninger.

- Finder vi patienter, der har fulgt anvisningen på medicinens label og således har taget for lidt eller for meget medicin, skal afdelingen tage stilling til, hvordan der skal følges op, herunder om det er nødvendigt, at patienten skal indkaldes til kontrol, blodprøver og andet, ligesom recepter skal tilrettes, siger sundhedsdirektør i Region Sjælland Leif Panduro.

Efter den første gennemgang skal det vurderes, om der skal samles op på fejlbehæftede recepter helt op til et år bagud.

Liselott Blixt (DF), der er formand for Folketingets sundhedsudvalg, mener, at denne her situation er en af årsagerne til, at vi i Danmark skal ændre vores struktur, så vi i dag har et fælles system - der virker. I dag er Sundhedsplatformen kun for Region Hovedstaden og Region Sjælland.

- Jeg håber, at vi kommer frem til, at vi nedlægger regionerne, og at vi tager nogle ting ind til staten, der skal være landsdækkende.

- Præcist et IT-system, hvor vi kan følge borgeren hele vejen i sundhedsystemet bør være en af de ting, som vi kigger på i stedet for at have mange forskellige. Dermed sikrer vi, at man ligegyldigt hvor man indlægges har de samme informationer, siger Liselott Blixt.