Samfund

Udskældt platform har sat forkerte doser på pilleglas i flere år - politiker vil have nyt system

Næsten 4000 recepter eller ordinationer har været ramt af problemet det seneste halve år.

Har du, eller kender du en, der har oplevet at få medicin med en anden dosis end den aftalte, hører vi meget gerne fra jer. Kontakt gerne soju@tv2.dk eller kbja@tv2.dk.

En fejl i Sundhedsplatformen indebærer, at der de seneste to og et halvt år har stået en forkert dosering på nogle etiketter på de medicinglas eller -æsker, der er blevet udleveret til patienterne fra apotekerne.

Det oplyser Region Hovedstaden og Region Sjælland i en pressemeddelelse.

Alene de seneste seks måneder har problemet haft indflydelse på 3829 recepter eller ordinationer på medicin.

Fejlen, der blev rettet torsdag 25. oktober, kan have haft konsekvenser for patienter i Region Sjælland og Region Hovedstaden.

Kun forkert information på pilleglas

Koncerndirektør i Region Hovedstaden Svend Hartling understreger, at doseringen er korrekt opgivet på det Fælles Medicinkort og i Sundhedsplatformen samt på den medicinliste, der udleveres til patienten på hospitalet.

- Det er således alene teksten på den medicinlabel, som apoteket sætter på det udleverede lægemiddel, der kan indeholde fejlagtig tekst om dosering, som stammer fra den oprindelige recept, fortæller Svend Hartling.

Undersøger, om patienter har fulgt forkert vejledning

Det seneste halve år er der samlet udstedt 658.054 recepter i de berørte regioner, heraf er 0,6 procent fejlbehæftede.

Regionerne vil nu undersøge, om patienterne fejlagtigt har fulgt de forkerte anvisninger.

- Finder vi patienter, der har fulgt anvisningen på medicinens label og således har taget for lidt eller for meget medicin, skal afdelingen tage stilling til, hvordan der skal følges op, herunder om det er nødvendigt, at patienten skal indkaldes til kontrol, blodprøver og andet, ligesom recepter skal tilrettes, siger sundhedsdirektør i Region Sjælland Leif Panduro.

Efter den første gennemgang skal det vurderes, om der skal samles op på fejlbehæftede recepter helt op til et år bagud.

Liselott Blixt (DF), der er formand for Folketingets sundhedsudvalg, mener, at denne her situation er en af årsagerne til, at vi i Danmark skal ændre vores struktur, så vi i dag har et fælles system - der virker. I dag er Sundhedsplatformen kun for Region Hovedstaden og Region Sjælland.

- Jeg håber, at vi kommer frem til, at vi nedlægger regionerne, og at vi tager nogle ting ind til staten, der skal være landsdækkende.

- Præcist et IT-system, hvor vi kan følge borgeren hele vejen i sundhedsystemet bør være en af de ting, som vi kigger på i stedet for at have mange forskellige. Dermed sikrer vi, at man ligegyldigt hvor man indlægges har de samme informationer, siger Liselott Blixt.

Overblik: Her er Sundhedsplatformens problemer

 1. Børnesygdomme

  21. maj 2016 går Sundhedsplatformen i luften på Herlev og Gentofte Hospital, hvor man implementerer systemet fra den ene dag til den anden. En uge efter pibler kritik frem fra forskellige dele af sundhedspersonalet, fordi det nye it-system er præget af børnesygdomme. Overlægerne mener, at det forsinker deres arbejde. Sundhedsstyrelsen beder Styrelsen for Patientsikkerhed om at gå ind i sagen. 10. juni 2016 vælger Styrelsen for Patientsikkerhed at følge sagen nøje, men griber ikke ind over for regionen.

 2. Mangelfuld registrering af kræftpatienter

  4. november 2016 skriver Ekstra Bladet, at registreringen af kræftpatienter på hospitalerne i Herlev og Gentofte er mangelfuld på grund af Sundhedsplatformen. 

  Omkring 200 færre kræftpatienter er blevet registreret i 2. kvartal i forhold til 1. kvartal.

 3. 50 patienter fik udskrevet medicin i forkerte doser

  11. april 2017 skriver Politiken, at en fejl i Region Hovedstadens nye Sundhedsplatform har betydet, at 50 patienter i marts har fået udskrevet medicin i forkerte doser i en kortere eller længere periode.

 4. Kunne ikke tilbyde behandling af brystkræft inden for tidsgrænse

  17. april 2017 skriver Politiken, at Rigshospitalet i København ikke længere kan tilbyde kvinder med brystkræft at blive behandlet inden for den tidsgrænse, som ellers er fastsat i de nationale kræftpakker.

 5. Problemer med it-systemet

  10. maj 2017 viser en redegørelse fra Herlev og Gentofte Hospital samt Rigshospitalet, at der fortsat er store problemer med it-systemet. 

 6. Kontrol af kræftpatienters behandlingstider brød sammen

  2. juli 2017 skriver Politiken, at kontrollen af, om kræftpatienter bliver behandlet til tiden i Region Hovedstaden, reelt er brudt sammen. I de første tre måneder af 2017 har Region Hovedstaden eksempelvis kun registreret 505 forløb med kræftpatienter. Normalt bliver der i den periode behandlet omkring 1200 patienter.

 7. Minister krævede svar fra regionerne

  3. juli 2017 kalder sundhedsminister Ellan Trane Nørby (V) det "alvorligt" og "uacceptabelt for patienterne", at der mangler overblik over kræftpatienterne i regionen. Hun kræver svar fra regionen.

 8. "For rosenrødt"

  8. juli 2017 erkender regionsformand i Hovedstaden Sophie Hæstorp Andersen (S) over for Politiken, at regionens syn på Sundhedsplatformen har været "for rosenrødt". 

 9. Leverandør fravalgt

  18. august 2017 meddeler Region Syddanmark, at man ikke vil indføre Sundhedsplatformen. Amerikanske Epic, der står for Sundhedsplatformen sammen med danske NNIT, er fravalgt som leverandør.

 10. Rigsrevision startede undersøgelse

  8. november 2017 meddeler Rigsrevisionen, at den starter en fuld undersøgelse af Sundhedsplatformen.

 11. Overlæger slog alarm

  16. januar 2018. Politiken skriver, at overlægerne på Sjællands Universitetshospital i Køge slog alarm efter indførelsen af Sundhedsplatformen. Patienterne på hospitalerne i Region Sjælland risikerer at få forkert medicin, forkerte doser af den rigtige medicin eller slet ikke at få den medicin, de har brug for, var bekymringen. 

 12. Fem kræftsyge børn fik for høj eller lav dosis af kemobehandling

  21. januar 2018 skriver Berlingske, at fejl i Sundhedsplatformen har betydet, at fem kræftsyge børn har fået for høj eller lav dosis af kemobehandling. Kontrollen af behandlingen blev ikke gennemført i tilstrækkelig grad på grund af tidspres.

 13. Direktør fik bonus trods problemer

  19. februar 2018. Selvom der havde været en lang række problemer med Sunhedsplatformen, fik direktøren, som stod i spidsen for at implementere it-systemet, i november 2018 en bonus i form af et engangsvederlag på 100.000 kroner. Det fremgik af en aktindsigt, som DR Nyheder havde fået i Region Hovedstaden.

 14. Utilfredshed blandt ansatte

  10. april 2018. Ifølge Politiken er kun 27 procent af de ansatte i Region Hovedstaden tilfredse med at bruge Sundhedsplatformen. Til sammenligning erklærer 40 procent sig utilfredse med it-systemet. Det viser en brugerundersøgelse, som Region Hovedstaden har foretaget blandt de ansatte på hospitalerne, som bruger Sundhedsplatformen.

 15. Over 3000 i risiko for medicinforgiftning

  12. oktober 2018 skriver Politiken, at over 3.000 patienter fra hospitaler på Sjælland og i København i seks uger fra august til september er blevet udsat for en risiko for at indtage for store doser paracetamol, fordi de to regioner havde sat Sundhedsplatformen til automatisk at ændre recepterne på det smertestillende middel.

 16. Forkerte doser på pilleglas i to og et halvt år

  26. oktober 2018. En fejl i Sundhedsplatformen indebærer, at der i to og et halvt år har stået en forkert dosering på nogle etiketter på de medicinglas eller -æsker, der er blevet udleveret til patienterne fra apotekerne. Det oplyser Region Hovedstaden og Region Sjælland i en pressemeddelelse.

BT, DR, Ritzau, Politiken, Region Hovedstaden og Ekstra Bladet.