Samfund

Vikingeskat på 252 sølvmønter fundet ved Ribe

Hidtil var der kun fundet 11 eksemplarer af mønten, som stammer fra begyndelsen af 800-tallet.

En stor arkæologisk udgravning i Danmarks ældste by, Ribe, har det seneste års tid givet mange nye fund og ny viden om middelalderen og vikingetiden.

Netop som udgravningen er ved at blive afsluttet, er der nu dukket endnu et stort fund fra samme tid op - i en mose uden for Ribe.

Det hele begyndte 14. august i år, da amatørarkæologen Tommy Lybekker var ude at stresse af med sin metaldetektor.

- Jeg havde gået herude et par timer og var egentlig ved at være færdig og skulle tilbage. På vej op her kommer der så et udslag, et meget kraftigt udslag, fortæller Tommy Lybekker.

Lige under jordoverfladen lå den første mønt. En uhyre sjælden mønt fra vikingetiden. På forsiden ses et ansigt med to stirrende øjne og strithår, mens bagsiden viser en hjort, som ser ud til at kysse en slange.

252 velbevarede mønter

Før 14. august var der kun fundet 11 eksemplarer af mønten, som stammer fra begyndelsen af 800-tallet.

Sydvestjyske Museer blev allerede dagen efter gjort opmærksom på det spektakulære fund og fik kontakt til Tommy Lybekker.

De efterfølgende dage blev der fundet 174 sølvmønter, og siden august har Sydvestjyske Museer så gravet og ledt efter flere mønter i området.

Mønterne er fundet i et gammelt vådområde, og har derfor været godt bevaret og ser nærmest nyslåede ud.

Torsdag gjorde Sydvestjyske Museer status, og i alt er der nu fundet 252 mønter.

Bidrager til mønthistorien

Morten Søvsø, der er overinspektør ved Sydvestjyske Museer, er begejstret for fundet af den sjældne sølvskat.

 - Denne skat er et helt nyt og væsentligt bidrag til 800-tallets mønthistorie. Og da mønter blev udstedt af kongen, fortæller mønterne også om både kongemagt, konjunkturer og økonomisk politik.

- Vi kan se, at alle mønterne er hele og ikke brækkede i stykker eller gennemborede. Det viser, at de har været anvendt i en egentlig møntøkonomi, sådan som vi bruger penge i dag, og ikke i en vægtøkonomi.

Ved at studere mønterne og se, hvilke stempler de er slået med, kan Sydvestjyske Museer få et præcist indtryk af, hvor mange af disse mønter der har været i omløb i vikingetiden.

- Allerede nu kan vi se, at der er anvendt mange forskellige stempler til at slå mønterne med. Vores skattefund viser, at der må have været slået flere hundrede tusinder af disse mønter, siger Morten Søvsø.

Mønterne vil i en kort periode være udstillet på museet Ribes Vikinger. Herefter vil de blive overdraget til Nationalmuseet.