Samfund

Oprettelsen af Skat "overskred politikernes kognitive evner", mener professorer

To af Danmarks førende eksperter langer ud efter VK-regeringen og de embedsmænd, der sammen besluttede at etablere Skat i 2005.

Politikerne vidste ikke, hvad de satte i gang, da Skat blev oprettet for tretten år siden.

Det skriver to af Danmarks førende eksperter i forvaltning i en ny bog, skriver Berlingske

Da VK-regeringen i 2005 - anført af statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) og daværende skatteminister Kristian Jensen (V) - valgte at nedlægge det kommunale skattevæsen og lade staten i form af Skat overtage det samlede skattevæsen og al inddrivelse, var beslutningen nærmest katastrofalt dårligt forberedt, og det er hovedårsagen til de mange skandalesager, mener forfatterne.

Skete i et "utroligt hurtigt tempo"

Bogen handler om forløbet fra etableringen til nedsmeltningen af det skandaleramte Skat og bygger på halvandet års forskning foretaget af to af landets førende eksperter i offentlig forvaltning.

De to er Jørgen Grønnegård Christensen, professor emeritus i offentlig forvaltning ved Aarhus Universitet, og Peter Bjerre Mortensen, professor i offentligt forvaltning ved Aarhus Universitet.

- De beslutninger, der blev truffet i 2004 og 2005, hvilede på et meget løst grundlag, siger Jørgen Grønnegård Christensen, professor emeritus i offentlig forvaltning ved Aarhus Universitet, til TV 2.

- Forberedelsen af sammenlægningen af det statslige og kommunale skattevæsen og også forberedelsen af statens overtagelse af al offentlig inddrivelse var utroligt dårligt forberedt, vurderer han. 

Sammen med sin kollega har han gennem halvandet år gransket en omfattende mængde offentligt tilgængeligt materiale fra den politiske beslutning om at samle skatteforvaltningen og frem til i dag.

- Derudover lagde man op til en gennemførelse af beslutningerne i et utroligt hurtigt tempo, og det er en helt selvstændig grund til, at det gik galt på en række områder, siger Jørgen Grønnegård Christensen.  

Sager i SKAT

Professor: Overskred politikernes evner

Eksperterne mener kort og godt, at projektet "har overskredet politikernes kognitive evner".

- Det er så kompliceret en beslutning, at ingen mennesker er i stand til at overskue fuldt ud, hvad det er for ting, der skal falde i hak, for at det her kan komme til at køre, siger Jørgen Grønnegård Christensen.

- Det gælder både de embedsmænd, der har forberedt det - de har sat et skib i søen, som de ikke helt havde magten over - men det gælder i allerhøjeste grad også de politikere, der traf beslutningen i sidste instans. De har fået forelagt noget, som det var meget, meget vanskeligt for dem at gennemskue, mener han.

Venstre tager ansvar

I Venstre tager man sin del af ansvaret for det nedsmeltede Skat og de mange skandalesager.

- Det, der skete på vores vagt, tager vi ansvar for, siger Torsten Schack Pedersen, der er medlem af Folketingets skatteudvalg for Venstre, til TV 2. 

Torsten Schack Pedersen, medlem af Folketingets skatteudvalg for Venstre. Video: Mette Stender Pedersen

Det store projekt med at lade staten overtage det samlede skattevæsen i Skat har kostet Danmark dyrt.

Den statslige inddrivelse er gået i stå, systemet for ejendomsvurderinger brød sammen og det elektroniske fælles inddrivelsessystem er blevet skrottet, skriver Berlingske

Imens er danskernes gæld til Skat eksploderet fra 50 til 100 milliarder kroner, og sideløbende med det har udenlandske kriminelle lænset Skat for 12,7 milliarder kroner i sagen om svindel med udbytteskat.

- Derfor tager vi også ansvar for at få rettet op på tingene og er i gang med en milliardinvestering i Skat, for danskerne skal naturligvis have tillid til, at vi har et effektivt og velfungerende skattevæsen, siger Torsten Schack Pedersen.

Departementschef afviser ansvar

Det samme ansvar afviser Peter Loft, der var departementschef i Skatteministeriet, at tage.

Han mener, at mange af de beslutninger, der har ført til Skats skandalesager er taget langt efter 2004 og 2005, og derfor ikke har noget med den oprindelige beslutning at gøre.

- Vi kom forkert i gang med det projekt. Men det hører med, at de problemer er blevet langt større efterfølgende, siger han til TV 2. 

- Skat var igennem et utal af ændringer fra 2005 og frem. Det har da givetvis stresset organisationen og gjort den udsat for risici, men der er ikke en-til-en sammenhæng, som forfatterne postulerer, mener han.

Forskernes arbejde kan læses i bogen 'Overmod og afmagt - historien om det nye Skat'.