Legionellabakterier fundet på ti plejehjem i København

På to af plejehjemmene er der tale om en særlig kritisk type bakterie, fremgår det af redegørelse.

På ti plejehjem i København er der blevet fundet legionellabakterier i vandet i et omfang, der overskrider de anbefalede grænseværdier fra Statens Serum Institut.

Det fremgår af en redegørelse fra Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i Københavns Kommune.

På to af plejehjemmene er der tale om en særlig kritisk type legionellabakterie.

- Når man har et niveau på over 10.000 bakterier pr. liter vand, så er der tale om et niveau, hvor det ikke er under kontrol, og der er en risiko for, at man kan blive smittet, siger seniorforsker ved Statens Serum Institut, Søren Uldum til DR P4 København.

Hurtig reaktion

Plejecenter Sølund ved søerne i København er et af de to plejehjeme, hvor man har haft et for stort antal af den særligt kritiske type bakterie. Og det er noget man tager meget alvorligt, siger centerleder Jan Nybo Jensen.

- To timer efter jeg blev kontaktet af kommunen om fundet af de her bakterier, var der håndværkere i gang med at skifte alle brusehovederne, siger han til DR P4 København.

På otte af de ti plejehjem, hvor der er fundet almindelige legionellabakterier, er der målt mere end 10.000 bakterier per liter vand.

Det er for højt, siger Søren Uldum.

- Som tommelfingerregel skal det generelt set ligge under 1000 pr. liter, når man har med personer (fx. plejehjemsbeboere, red.) at gøre, der er potentielt kan blive smittet, siger han til DR P4 København.

Ældre særligt udsatte

Legionella opstår i vand, der står stille i rørene og kan forårsage alvorlige lungebetændelser.

Indtil videre er ingen beboere på plejehjemmene blevet syge, men fordi de er ældre og særligt modtagelige, skal man tage fundet af bakterierne seriøst, vurderer Søren Uldum.

Tidligere i år måtte plejehjemmet Slottet på Nørrebro slukke for det varme vand i flere måneder, fordi der i forbindelse med et nyt fjernvarmesystem opstod legionellabakterier. Det betød, at beboerne måtte undvære brusebade og at nogle beboere måtte flytte plejehjem.

Som beboer eller pårørende på Plejecenter Sølund skal man ikke frygte, at man er blevet syg af vandet på Plejecenter Sølund, siger Jan Nybo Jensen.

- Dels har vi handlet meget hurtigt efter, at informationen blev kendt, og dels har vi ikke oplevet nogle sygdomstilfælde på grund af legionella, siger han til DR P4 København.