Lippert

Hun kendte dræbt journalist - nu frygter hun for sit eget liv

Det saudiarabiske styre har allerede forsøgt at lokke Manal al-Sharif til landet. Efter drabet på journalist Jamal Khashoggi frygter hun samme skæbne.

Da aktivismen blomstrede under det arabiske forår i 2011, satte den nu 39-årige Manal al-Sharif sig ind bag rattet i en bil i Saudi-Arabien. 

Selvom det var ulovligt, kørte hun bilen og filmede det for at protestere mod behandlingen af kvinder i sit hjemland. Nu modtager hun jævnligt dødstrusler for sin aktivisme og er derfor flyttet til Australien i frivillig eksil.

Men det er ikke truslerne, der skræmmer Manal al-Sharif. Det er det saudiarabiske styre. Det fortæller hun, da hun gæster talkshowet 'Lippert' på TV 2 News.

- Enhver, der kritiserer styret, er en forræder. De prøver at få os til at tie stille. Men det vil jeg ikke. Den eneste måde, jeg kan beskytte mig selv og andre på, er ved at blive ved med at råbe op om styrets brud på menneskerettigheder, siger Manal al-Sharif. 

Ikke i tvivl om, hvem der står bag drab

De seneste uger har den saudiarabiske journalist Jamal Khashoggi ​trukket overskrifter verden over. For tre uger siden forsvandt han under et besøg på det saudiarabiske konsulat i Istanbul, og mandag kom det frem, at Khashoggi blev dræbt på konsulatet.

Det kunne lige så godt have været mig, der var blevet lokket til Saudi-Arabien uden at vide, at de ville stå klar og vente på mig

Manal al-Sharif, aktivist og forfatter

Tirsdag fastslog den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdoğan, at to hold saudiske agenter var involveret i drabet. Men Saudi-Arabiens kongehus benægter, at det har haft noget med drabet at gøre. 

Alligevel er Manal al-Sharif slet ikke i tvivl om, at Khashoggi blev snigmyrdet af netop det saudiarabiske styre, fortæller hun i talkshowet 'Lippert'. Og det får hende til at frygte for sit eget liv. 

Blev lokket af kronprinsens rådgiver

Hun lærte Jamal Khashoggi at kende i 2011, da han offentligt støttede hendes aktivisme bag rattet. Hun har tidligere udtalt, at hun føler sig "både ked af det og meget vred" over drabet. Og nu mistænker Manal al-Sharif, at det saudiarabiske styre også har forsøgt at lokke hende i en fælde på samme måde som den dræbte journalist.

- De (det saudiarabiske styre, red.) har den her sorte liste over alle, der kritiserer dem åbenlyst på Twitter. 

- En af kronprinsens rådgivere kontaktede mig på Twitter for at takke mig for en artikel, jeg havde skrevet i New York Times. Han sagde, at jeg bare skulle sige til, hvis jeg manglede noget, fortæller Manal al-Sharif, der i første omgang tog rådgiverens ord for gode vare. 

Hun havde længe haft et ønske om at bringe sine to sønner sammen. Mens hendes ældste søn fortsat befinder sig i Saudi-Arabien, er hendes yngste søn blevet nægtet et saudisk visum. Derfor svarede hun kronprinsens rådgiver, at hun gerne ville have et visum til sin søn. Og han satte straks processen i gang. 

Manal al-Sharif blev kendt som aktivist, da hun tilbage i 2011 offentliggjorde videoer af sig selv bag rettet i Saudi-Arabien.

- Efterfølgende blev jeg flere gange kontaktet af den saudiske sikkerhedstjeneste, der ville høre, om jeg havde modtaget min søns visum, og hvornår jeg havde tænkt mig at bruge det. Da Khashoggi døde, hørte jeg, at han havde været i kontakt med den selvsamme rådgiver, der også havde forsøgt at lokke ham tilbage til Saudi-Arabien, siger hun og fortsætter: 

- Jeg følte mig fuldstændig forrådt. Det kunne lige så godt have været mig, der var blevet lokket til Saudi-Arabien uden at vide, at de ville stå klar og vente på mig, som de gjorde med Khashoggi. 

Fortsætter aktivisme

Selvom Manal al-Sharif frygter samme skæbne som sin ven, overvejer hun ikke at stoppe sin aktivisme. Tværtimod. 

Senest har hun skrevet en bog om sin brutale opvækst og ungdom i Mekka med titlen 'Med hånden på rattet'.

- Jeg bruger enhver mulighed, jeg får, for at tale om kvinders rettigheder i mit land. Det er en af grundene til, at kvinder efter 85 år gerne må køre bil i Saudi-Arabien. Det tog mig syv års kamp at få styret til at anerkende, at de behandler kvinder i Saudi-Arabien som slaver, siger hun og henviser til, at Saudi-Arabien frem til juni 2018 var det eneste land i verden, som forbød kvinder at køre bil.

Nu har det royale dekret implementeret ændringer i trafiklovgivningen, der også giver kvinder mulighed for at sætte foden på speederen.  

- Lovgivning er ren propaganda 

Manal al-Sharif understreger dog, at man ikke skal tolke den nye lov som et tegn på, at Saudi-Arabien bevæger sig tættere på et demokrati. 

De nye reformer er ren propaganda, der skal vise resten af verden, at man sagtens kan investere og handle med Saudi-Arabien

Manal al-Sharif, aktivist og forfatter

- Samtidig med, at de her reformer er blevet lavet, er vores ytringsfrihed blevet indskrænket. På de sociale medier er der for eksempel trolls, som arbejder for regeringen og udelukkende at sat til at chikanere kritikere som mig, siger hun og slutter: 

- For mig er ytringsfrihed fundamentet på gode reformer. De nye reformer er ren propaganda, der skal vise resten af verden, at man sagtens kan investere og handle med Saudi-Arabien. Vi skal have andre handelsaftaler på plads, inden vi løber tør for oliepenge. Og måden, man gør det på, er at vise, at man har et åbent samfund. Da kronprinsen kom til magten for et år siden, var jeg håbefuld. Det er jeg ikke længere.