Danske Bank-whistleblower vil vidne i Folketinget og EU

Ifølge planen skal Howard Wilkinson til høring i Folketinget 19. november og to dage senere i EU-Parlamentet.

Howard Wilkinson, som var whistleblower i sagen om hvidvask i Danske Banks estiske filial, vil dele sin viden med både Folketinget og Europa-Parlamentet.

Det bekræfter både hans advokat og ordfører i EU-Parlamentets særlige udvalg for skattesnyd, Jeppe Kofod.

- Hr. Wilkinson har accepteret at vidne i det danske og europæiske parlament, skriver advokat Stephen M. Kohn, som repræsenterer den britiske whistleblower, i en skriftlig meddelelse på sin hjemmeside.

Hylder whistleblowers mod

Advokaten skriver videre, at Estland og Danmark "klart og utvetydigt må kræve", at Danske Bank garanterer, at briten ikke udsættes for repressalier. 

- Alle vælgere i Europa har ret til at vide, hvad deres regeringer gør for at stoppe korruption og for at beskytte whistleblowere. 

Enhedslistens skatteordfører, Rune Lund, siger til TV 2, at Folketingets Erhvervsudvalg har arrangeret en offentlig høring med Howard Wilkinson 19. november, der kommer til at foregå i Landstingssalen.

Wilkinson skal tale for Europa-Parlamentet 21. november. Det bekræfter Jeppe Kofod.

- Jeg kan kun kvittere for Howard Wilkinsons mod og samfundssind. Det er ikke nemt at stå frem i så betændt en sag. Derfor er jeg også meget glad for, at han har accepteret vores invitation til at afgive forklaring, siger Jeppe Kofod.

Har fået mundkurv på

Ifølge den danske parlamentariker udestår nogle "juridiske spørgsmål" i forhold til den fortrolighedserklæring, som Danske Bank har bundet Wilkinson med. 

Det arbejder parterne aktuelt på at afklare ifølge parlamentarikeren. 

- Der påhviler nu Danske Bank et kæmpe moralsk ansvar for at fjerne den juridiske mundkurv, de har givet Howard Wilkinson på, siger Kofod. 

Wilkinson var i syv år chef for Danske Markets afdeling i Baltikum.

Skal kaste lys over hvidvaskningsskandale

I Folketinget arbejder en gruppe i erhvervsudvalget ifølge Berlingske på, hvordan høringen skal foregå. 

Rune Lund (EL) fortæller til avisen, at man vil invitere "en god blanding af banker, Finanstilsynet og forskere".

Rune Lund siger til TV 2, at Howard Wilkinson skal kaste lys over, hvordan hvidvaskningsskandalen i Danske Bank kunne finde sted.

- Som lovgiver er det vigtigt at kunne stille spørgsmål til de direkte implicerede i denne, vanvittige hvidvaskningsskandalesag, siger Rune Lund.