Samfund

Udenrigspolitisk Nævn aflyser officielt besøg i Saudi-Arabien

Flere medlemmer af Udenrigspolitisk Nævn er enige i beslutningen om at droppe det officielle besøg.

Sagen om drabet på den saudiarabiske journalist Jamal Khashoggi får nu konsekvenser for et officielt besøg, hvor danske toppolitikere blandt andet skulle møde prins Muhammad Bin Salman i Saudi-Arabien i næste uge.

Det bekræfter medlemmer af Udenrigspolitisk Nævn over for Berlingske.

Holger K. Nielsen (SF) bekræfter over for TV 2, at turen er aflyst. 

- Det ville være et helt forkert signal at sende af det danske folketing på et tidspunkt, hvor en række andre lande i verden melder afbud til og boykotter forskellige arrangementer i Saudi-Arabien. Det ville være helt forkert, hvis vi lige pludselig dukkede op. Det ville sende et signal om, at vi bakker op om, hvad der er sket. Derfor mener jeg, at vi ligesom andre lande skal aflyse det her arrangement, siger han.

Marcus Knuth (V), der ligeledes er medlem af Udenrigspolitisk Nævn, er meget enig i beslutningen. Han har dog ikke selv fået besked om aflysningen, da TV 2 fanger ham på en telefon:

- Situationen i Saudi-Arabien taler for sig selv. Det er totalt rodet, hvad der er sket på konsulatet, og det er meget modstridende, hvad der kommer af fortællinger derfra.

- Hvis vi besøger Saudi-Arabien nu, vil det sende et meget forkert signal, når hele den vestlige verden tager afstand fra det, der er sket. Det ville kunne tolkes, som om vi ikke er enige i at tage afstand fra hændelserne, siger han.

Redaktør: En usædvanlig aflysning

Ifølge TV 2s politiske redaktør, Anders Langballe, er det usædvanligt, at Udenrigspolitisk Nævn aflyser en tur som denne.

- Det siger noget om den alvorlige situation, det selvfølgelig er. Det er en klar markering fra folketingets side, siger han.

Han fortæller, at han har talt med flere medlemmer af nævnet, og overvejelserne i flere tilfælde er de samme.

- Ved at rejse til Saudi-Arabien som medlem af Udenrigspolitisk Nævn, så vil der være en risiko for, at man kunne blive brugt eller misbrugt af det saudiarabiske regime til at føre propaganda, siger han.

Han fortæller, at bekymringen blandt andet går på, at Saudi-Arabien vil kunne bruge et besøg som dette på at vise omverdenen, at alt er, som det skal være.

Skiftende udmeldinger

Saudi-Arabien er kommet med flere og skiftende udmeldinger i sagen, der begyndte, da den 59-årige journalist Jamal Khashoggi 2. oktober gik ind på det saudiske konsulat i Istanbul, men aldrig kom ud igen.

Efter først at have benægtet kendskab til hans forsvinden har et stigende internationalt pres ført til, at saudierne i sidste uge forklarede, at Khashoggi var død under et slagsmål. Men i et interview med tv-kanalen Fox News beskriver den saudiske udenrigsminister, Adel al-Jubeir, nu hændelsen som "mord".

- De begik en fejl, da de dræbte Jamal Khashoggi i konsulatet og forsøgte at dække over det efterfølgende, sagde han ifølge CNN.

I interviewet beskriver udenrigsministeren, at dødsfaldet fandt sted som følge af, at "enkeltpersoner overskred deres beføjelser". Han fastslår, at den saudiske kronprins, Mohammed bin Salman, hverken var ansvarlig for eller vidende om drabet, da det fandt sted.

Nævnets aflysning er ifølge Ritzau ikke første gang, at en tur til et bestemt land aflyses af politiske årsager.

I 2008 blev en tur for Udenrigspolitisk Nævn til Iran aflyst. Aflysningen var en reaktion på et krav fra Iran om en fordømmelse fra danske politikere af en genoptrykning af de såkaldte Muhammed-tegninger. Det nægtede politikerne at give.