Samfund

Landmand lukker offentlig vej i protest mod ulovlig overtagelse af hans jord

- Vi har kontaktet borgmesteren for at finde en løsning, men man afviser os, siger landmand Martin Lund Madsen.

En landmand vest for Vejen i Sydjylland tager nu utraditionelle metoder i brug, i protest mod at kommunen og Banedanmark ulovligt har overtaget hans jord for at anlægge en vej henover den lokale jernbane.

Det betyder, at han mandag formiddag spærrer den offentlige vej for trafik. Derfor mødes bilister af store bigballer i begge ender af vejen og dynger af jord på asfaltvejen.

- Denne vej bliver desværre spærret den 22. oktober, fordi Vejen Kommune ikke respekterer Højesteret. Vi kæmper for den private ejendomsret, står der på hvide skilte spændt ud over dem.

En storbonde i Vejen spærrer en vej i protest mod ekspropriation. Video: Mette Stender Pedersen

Martin Lund Madsen understreger, at han har taget de hensyn, han kan.

- Vi har for 14 dage siden varslet det over for beredskab, ambulancer og andre trafikanter, så de kan finde en anden vej, siger han.

Derudover har han snakket med politiet om at få sat en godkendt afspærring op med lys og de af loven krævede advarsler.

- Og så forventer jeg selvfølgelig, at kommunen sætter skilte op, der viser, at vejen er blind, siger Martin Lund Madsen.

En landmand ved Vejen har nu Højesterets ord for, at kommunen og Banedanmark ulovligt overtog hans jord og anlagde en vej.
Landmand Martin Lund Madsen spærrer Skovgårdsvej i Vejen Kommune mandag den 22. oktober 2018. Det sker i protest over, at Vejen Kommune og Banedanmark har overtaget en del af hans jord for at anlægge en vej.

Landmand: Hvor er retssamfundet?

Vejen hedder Skovgårdsvej og blev anlagt, efter at Banedanmark eksproprierede en del af svineproducent Martin Lund Madsens jord for at etablere elledninger langs jernbanen mellem Lunderskov og Esbjerg.

I den forbindelse bad Vejen Kommune Banedanmark om at inddrage en større del af jorden, end hvad der var nødvendigt, så kommunen kunne bygge den nye vej, der går henover jernbanen og op mod motorvejen mellem Esbjerg og Kolding.

Skovgårdsvej vest for Vejen, som landmand Martin Lund Madsen spærrer 22. oktober.

Men i september afgjorde Højesteret, at den fremgangsmåde er i strid med loven. Derfor tager Martin Lund Madsen i dag det næste skridt og lukker den 1,4 kilometer lange vej for trafik.

- Vi har kontaktet borgmesteren for at finde en mindelig løsning, men man afviser os og prøver efter en anden paragraf. Det er helt uacceptabelt, siger Martin Lund Madsen.

- Det må også komme til Vestjylland, det retssamfund, vi har i Danmark.

En landmand ved Vejen har nu Højesterets ord for, at kommunen og Banedanmark ulovligt overtog hans jord og anlagde en vej.

Borgmester afviser ønske om løsning

Men i Vejen Kommune er de ikke færdige med at bladre paragraffer igennem.

- Vi er nødt til at have en hel vej, og derfor er vi nødt til at finde et rigtigt juridisk grundlag og ikke det, der er blevet underkendt i Højesteret. Det er det, vi er i gang med, siger borgmester Egon Fræhr.

Og selvom Martin Lund Madsen, der er en af Danmarks største svineproducenter, efterlyser en "mindelig løsning", er der langt til en sådan set fra borgmesterkontoret i Vejen Kommune.

- Hvis der skal findes en mindelig løsning, handler det blandt andet om penge. Og set fra Vejen Kommunes bord synes vi, at den erstatning på over to millioner, som Banedanmark har ydet allerede, har vi ikke mulighed for at supplere, siger Egon Fræhr.

Borgmester i Vejen Kommune, Egon Fræhr. Video: Mette Stender Pedersen

Syd- og Sønderjyllands Politi oplyser til TV 2, at man er til stede med patruljer i begge ender af Skovgårdsvej, mens Vejen Kommune får spærret vejen af.

Politikredsens jurister vurderer, at landmanden ikke begår noget strafbart, og forventer derfor ikke, at dagens aktion får et retsligt efterspil for Martin Lund Madsen.

- Det er hans jord, men kommunens vej, og det er kernen af tvisten, siger jurist Birgit Nielsen i Syd- og Sønderjyllands Politi.

En landmand ved Vejen har nu Højesterets ord for, at kommunen og Banedanmark ulovligt overtog hans jord og anlagde en vej.