Samfund

Hvis jeg falder i stofferne igen, så dør jeg af det

Tim har begravet flere venner, han har taget stoffer sammen med. Men han vil ikke ende som dem. Nu tager han kampen op mod sit misbrug.

- Jeg kan mærke, at jeg har virkelig lyst til at slå hende ihjel.

Tims lillesøster kom egentlig bare ind på hans værelse for at snakke med ham.

- Jeg har røget rigtig meget hash, sniffet rigtig meget lightergas og spist MDMA. På det tidspunkt koger mit hoved bare over, og jeg kan slet ikke styre det.

Tim blev irriteret på sin lillesøster og havde lyst til at tage den bong, der stod på bordet og slå hende i hovedet. Det gjorde han ikke, men greb i stedet fat i hende.

- Jeg tager fat i armen på hende og skubber hende ud, så hun falder og slår sig rigtig voldsomt. Hun er helt sort af blå mærker. Jeg klemmer simpelthen så hårdt, men jeg kan også bare mærke på det tidspunkt, at jeg skal have hende ud af værelset, hvis ikke det skal gå helt galt, fortæller Tim.

Han smækkede døren til sit værelse i, låste den og råbte til sin søster, at hun skulle forsvinde. Hurtigt.

- Jeg kan godt mærke, at det ikke er mig selv, der gør det. Men følelsen ligger helt ude i fingerspidserne, og det eneste, hun gør, er bare at stå i min dør og vil snakke. Det gør mig så bange og ked af det. Jeg elsker jo min lillesøster overalt på hele jorden, så det smadrer mit liv fuldstændigt lige der. Der skal jeg bare have noget hjælp.

Lige dén følelse i det sekund gjorde, at det gik op for Tim, at der var noget helt galt. Det var ikke længere kun farligt for ham selv. En cocktail af stoffer gjorde, at han fik en trang til at dræbe sin egen lillesøster.

Vores første møde på Slusen

Tim er 26 år gammel. Det er lidt over et år siden, episoden med hans søster fandt sted. Siden har han været i døgnbehandling for at komme ud af sit misbrug.

Han befinder sig 250 kilometer væk hjemmefra på døgnbehandlingscentret Slusen i det sydvestlige Jylland.

Det er her, jeg møder ham første gang. Jeg er i gang med research til en dokumentar om unge misbrugere.

Vi sidder i et klassisk mødelokale med et langt bord, nogle få planter og lidt sparsom kunst på de hvide vægge og taler om, hvorfor han har lyst til at medvirke. Jeg optager en lille testvideo af ham på min telefon, hvor han ridser alvoren af hans situation op for mig.

Første gang Tim og jeg møder hinanden på Slusen. Video: Kim Maintz Valentin

Vi aftaler, at jeg må følge Tim helt tæt det næste år i hans liv med et kamera for at finde ud af, hvorfor han igen og igen har taget stoffer, selvom han ved, det ødelægger hans liv, og han risikerer at dø af det.

- Det er både en motivation for mig selv at være med, og så kan det forhåbentlig hjælpe andre, der ser det og er i en lignende situation, fortæller han.

Men jeg vil også følge ham for at se, hvordan det er at være i døgnbehandling og kæmpe for at komme af med stofafhængigheden. For at se, hvordan livet bliver for Tim, hvis mål er klart for det kommende år:

- Planen er, at til næste år starter jeg på VUC og opsummerer 9. klasse. Og så tænker jeg på at påbegynde den pædagogiske assistent. Jeg har altid godt kunnet lide at have med mennesker at gøre.

Selvom Tim nu har været i døgnbehandling og helt væk fra det gamle miljø i over et år, er han stadig bange for, hvordan det skal gå bagefter.

- Hvis jeg først får vænnet mig til stofferne igen, så kommer jeg til at hænge i, og så kommer jeg til at dø af det. Både fysisk og psykisk har jeg ødelagt mig selv, så…

Tim holder en pause og synker en gang, før han færdiggør sætningen:

- Hvis jeg ryger den vej igen, så er det den sidste udvej.

Joints og lightergas fanger 15-årige Tim

Tim voksede op i den lille by Serritslev i Nordjylland med sin mor, far og lillesøster.

- Jeg synes, jeg havde en god barndom. Vi var på ferier og manglede ikke tøj på kroppen eller mad på bordet. Så udadtil var det i hvert fald rigtig godt.

Med sine knap 500 indbyggere var Serritslev et lille samfund, hvor der ikke skulle meget til, for at man stak ud fra mængden. Og da Tim var syv år gammel, skete der noget, som satte sig i ham mange år frem. Hans forældre blev skilt, hvilket var helt uvant i den lille by ifølge Tim.

- Jeg gik på en skole, hvor vi var omkring 100 elever. Min søster og jeg var de eneste, der havde forældre, der gik fra hinanden. Så jeg har altid følt mig anderledes.

Og så begynder jeg at svindle med pengene

Tim

I 10. klasse kom Tim væk fra den lokale folkeskole og i stedet på Dronninglund Efterskole. Det blev et skæbnesvangert år for ham.

- Man har altid fået at vide, at på efterskole eksperimenterer man meget og prøver mange forskellige ting. Så hvorfor ikke?

Eksperimenterne begyndte, da Tim som 15-årig var i et brobygningsforløb. Men i stedet for at bygge den tilsigtede korrekte bro til en videregående uddannelse blev der bygget en bro lige over til misbruget, da en af de andre drenge spurgte Tim, om han ville købe en joint.

Det udviklede sig til, at Tim begyndte at ryge fast sammen med nogle af de andre elever, men de lod det ikke kun blive ved det.

- Vi begynder at sniffe noget deodorant og hårspray. Men det smagte rigtig dårligt. Vi får så fat i en flaske lightergas. Det var der til gengæld noget ved. Der kunne jeg bare mærke, at der skete et eller andet indeni. Den her følelse er bare rigtig god, og den kommer jeg ikke til at kunne slippe igen foreløbigt.

De efterfølgende år fortsatte Tim med at eksperimentere med stoffer.

- Jeg har prøvet hash, lightergas, MDMA, kokain, amfetamin, svampe, LSD.

Når misbruget styrer ens liv, kræver det penge. Og dem skaffede Tim på forskellig vis. Som 18-årig flyttede han i en lejlighed i Brønderslev, der hurtigt blev et samlingspunkt for andre misbrugere. Tim dyrkede cannabis og solgte hash fra hans nye hjem.

- Alt overskuddet gik jo bare til ekstra røg. Hvis jeg solgte 80 gram, så havde jeg måske 20 gram at sidde og ryge af, afhængigt af hvad det var, fortæller han.

Men det var ikke den eneste måde, Tim tjente til dagen og vejen. Han havde også et lovligt arbejde i det lokale supermarked, hvor dagene gik med at sætte varer på hylderne, sidde ved kassen og tage stoffer i det skjulte.

- Jeg begynder at kede mig i jobbet og er ved at falde i søvn hele tiden. Så jeg er nødt til at gå ud på toilettet og sniffe en masse amfetamin. Og så begynder jeg at svindle med pengene. Men efter et stykke tid bliver det opdaget, så jeg bliver fyret.

Stofferne havde magten i Tims liv. Og til trods for at han mærkede de yderste konsekvenser af misbrug på nærmeste hold, kunne han ikke lade dem være:

Tim har mistet flere venner til stoffer. Video: Kim Maintz Valentin

Sniffer løs på scooter med 45 km/t

Jeg får hurtigt indtryk af, at det ikke er uvant for Tim at være i døgnbehandling. Han føler sig hjemme, når han går rundt på stedet, og når han er i forskellige former for terapi. Det er også tredje gang, han er her.

Noget af det, der er fokus på i hans behandling, er at finde ud af, hvorfor han igen og igen falder i, selvom han har været i behandling.

Et eksempel på et af Tims tilbagefald forklarer han om, da han viser rundt i en stor lade på behandlingscentret.

Ovre i et hjørne ved siden af alle de ejendele, som folk, der ikke længere kunne klare at være i behandling og er gået før tid, har efterladt, står Tims røde scooter. 

- Det passer lige med, at der kan være 12 flasker lightergas under sædet. Så er der til en god dag der. Og jeg købte en lidt dyrere hjelm, så jeg kunne slå formasken op og sniffe lightergas med den ene hånd, mens jeg styrede scooteren med den anden.

-  Så du kørte 45 kilometer i timen på din scooter med den ene hånd. Og med den anden hånd kørte du og sniffede lightergas? Hvad tænker du om det nu, at du har kørt rundt på scooter og sniffet lightergas?

- Pissedumt og pissefarligt. Jeg kunne have ramt nogen eller slået mig selv ihjel på det.

Selvom det har været farligt for Tim at have sin scooter, så har han ikke planer om at skille sig af med den, når han færdiggør sin behandling lige om lidt. 

En ny start for en ny Tim

Tim samler de sidste flyttekasser med ting og sætter ud i den røde varevogn. På traileren står et marmorbord, Tim har fået hos De Hjemløses Venner i Esbjerg.

Og netop Esbjerg er der, Tim er på vej hen efter halvandet år i behandling omgivet af personale og unge misbrugere 24 timer i døgnet.

Han flytter væk fra sit gamle miljø i Brønderslev for at starte på en frisk.

- Det er gået galt hver eneste gang, jeg er kommet tilbage til de gamle venner. Men nu glæder jeg mig helt vildt. Jeg er klar til et nyt liv forfra. Nu skal jeg til at være rigtig voksen.

Vi træder ind i Tims nye hjem i udkanten af Esbjerg. Et kollegieværelse med tekøkken og bad på 24 kvadratmeter. Mens han går og forsøger at finde plads til alle sine ting, går det op for ham, at han nu er uden for behandlingens trygge rammer. Og han kigger op på mig:

- Jeg kan godt være lidt nervøs for, at jeg ikke kan styre mig selv. At jeg bare går tilbage til gamle mønstre. Og jeg får lyst til at tage noget.

Tim begynder samme dag på VUC for at genopfriske niende klasse. Første dag går med en matematikprøve.

- Hvordan er det gået?

- Vi fik en prøve med 50 spørgsmål, hvor man gerne skal have over halvdelen rigtige for at kunne bestå. Og jeg fik seks rigtige. Det er også dejligt at vide, at det bare er forfra med det hele. Men nu tager vi en dag ad gangen, og så skal det nok gå.

"18 dåser på tre dage"

Fire dage efter, at Tim flytter ind i sin nye lejlighed og skal begynde sit nye liv som ”rigtig voksen”, sender han mig den her besked:

  1. Tim

    Hej Kim. Jeg er i gang med et tilbagefald.

Jeg kommer til Esbjerg kort tid efter, og det er en nedtrykt Tim, jeg møder.

Gnisten og glæden i hans øjne fra den store flyttedag er væk som dug for solen. I stedet peger mundvigene nedad, og blikket er vendt mod linoleumsgulvet, mens Tim forklarer, hvad der skete.

- Jeg tog ud og købte noget lightergas og begyndte at sidde og sniffe det. Jeg kunne ikke overskue hverdagen eller mit liv. Det hele er bare gået alt for stærkt.

Tim begynder at rydde op i sin lejlighed. Overalt på gulvet og i sengen ligger der lightergasdåser. Mens han rydder op, sætter han ord på, hvordan det var at tage stoffer igen:

Tim fortæller om tilbagefald. Video: Kim Maintz Valentin

Tim tæller de tomme gasflasker, mens han lægger dem i en pose.

- 18 dåser på 3 dage, konstaterer han.

Efter at have smidt lightergasdåserne i affaldscontaineren sidder han på sin seng og sunder sig lidt.

- Lige nu der er målet bare, at jeg skal finde ud af at få en hverdag til at fungere og så holde mig clean. Jeg tror simpelthen, jeg har prøvet at sluge en kamel på en gang altså.

Nedturen fortsætter

Få dage senere sender Tim en video, han har optaget. Hans situation er forværret. Han frygter nu for sit liv.

Tim er bange for at dø. Video: Kim Maintz Valentin

- Du har optaget den her video, hvor du fortæller, du er bange for at dø, Tim.

- Jeg kan bare godt blive rigtig ked af det en gang imellem, når jeg tænker over, hvad konsekvenserne er af misbrug, og det er jo ikke noget, jeg har lyst til at dø af. Så var jeg ikke taget i behandling. Slet ikke tre gange. Men jeg kan bare ikke overskue andet lige nu end at tage stofferne altså.

Tim laver sig en joint med resterne af skodder fra andre joints, mens vi snakker om videoen. Det er ifølge ham stærkere end normalt. Og det mærker han hurtigt på egen krop. Jeg kan se, han bliver bleg, og pludselig rejser han sig og skynder sig ud på badeværelset.

- Jeg har kvalme.

Efter et mislykket forsøg på at kaste op finder han ro liggende på langs på det kolde, brune klinkegulv.

- Hold da kæft, jeg fik det dårligt, fortæller Tim med lukkede øjne og hovedet mellem vaskepulver og den væltede shampooflaske, mens han kommer til sig selv igen.

- Tror du, du kan komme ud af stofferne nu?

- I hvert fald ikke uden hjælp. Jeg kan ikke gøre det alene.

Tim er sendt tilbage til start efter at have brugt halvandet år i behandling. Og han tror ikke længere på, han kan komme ud af sit misbrug uden hjælp. Men han formår selv kort tid efter at række ud efter en hjælp, som han kender rigtig godt.

En kærkommen hjælp i nøden

Tim ringer til lederen af døgnbehandlingscentret Slusen, Frederikke Mølgaard, for at få hjælp. Hun beslutter sig for at tage ud at besøge ham.

- Er det normalt, at du besøger dem, som ikke længere er i behandling? spørger jeg Frederikke Mølgaard om, da vi kører i bilen på vej ud til Tims lejlighed.

- Nej, det er det ikke. Det er jo vigtigt at skille tingene ad, for det er i min fritid. Når de råber om hjælp, så er der oftest grund til det. Så kan vi jo ikke bare afvise dem. Jeg kan i hvert fald ikke.

Tim tager imod i døren med et smil. Han er glad for at se Frederikke Mølgaard, men gensynet ændrer hurtigt karakter og bliver alvorligt:

Tim får et alvorsord med på vejen af Frederikke Mølgaard. Video: Kim Maintz Valentin

Tim og Frederikke Mølgaard aftaler, at Tim skal opsøge hjælp hos Esbjerg Kommune. Hun kan ikke bare indskrive ham på Slusen igen.

Da hun forlader Tim igen, spørger jeg hende, om hun tror på, at Tim kan komme ud af sit misbrug:

- Er der håb for Tim, eller hvordan ser du det, Frederikke?

- Der er håb for Tim. Helt sikkert. Men han skal ville det og tage ansvar.

Da Frederikke Mølgaard har talt et alvorsord med Tim og går ud af døren, har han fået et fornyet håb for sin tilværelse. Og det er han ikke ene om.

Vi står begge to tilbage i det kombinerede stue og soveværelse og har fået en tro på, at han godt kan komme ud af sit misbrug, hvis han virkelig vil det.

Indbrud og kokain

Næste gang, jeg besøger Tim på det tilrøgede kollegieværelse, er der ikke blevet færre gasflasker. Tværtimod.

De ligger på bordet, rundt omkring på gulvet, og Tim har konstant en i den ene hånd og en joint i den anden, som han skifter mellem at suge på.

Han har ikke magtet at overholde sin aftale med Frederikke Mølgaard. I stedet er misbruget eskaleret.

- Jeg er begyndt at spise benzodiazepiner og tage kokain, når jeg har penge til det.

- Hvordan får du råd til det?

- Jamen så har jeg lavet nogle penge. Der er mange ting, man kan gøre. Jeg har lavet mange forskellige ting. Her i området har jeg ikke lavet andet end bare lidt indbrud og sådan.

- Du har lavet indbrud?

- Ja. Jeg skal have nogle penge altså.

Tim forsøger at svare på mit spørgsmål. Video: Kim Maintz Valentin

Da jeg er på vej ud fra lejligheden, er det en Tim, som har det hårdt, der sidder tilbage. 

Selvom han har fået en håndsrækning fra lederen på Slusen, har det ikke hjulpet.

Og han har selv svært ved at se, hvad der skal til, for at han kan få et liv uden misbrug. For som han siger det, da vi snakker om, at han også er begyndt at ses med andre, han tager stoffer med:

- Det er bedre at være sammen med nogen og være i misbrug, end det er at være ensom og være clean.

- Det er sådan, du har det?

- Ja. Når alle ens venner er misbrugere, og man egentlig gerne vil tage afstand fra miljøet. Så bliver det fandeme svært.

Du kan se anden del af dokumentaren 'Opgøret med stofferne – Et år, tre skæbner', der følger Tim og to andre unge misbrugere, på TV 2 8. november klokken 20. Og allerede nu ligger både del 1 og 2 på PLAY.

Tims ønsker ikke at have sit fulde navn frem, fordi han i fremtiden ikke ønsker, at det kan søges frem og forbinde ham med misbrug. Redaktionen kender Tims fulde navn.