1300 døre og vinduer skal udskiftes på grund af byggesjusk

Byggevirksomhed underbetalte tyskere, og nu skal deres arbejde repareres for ti millioner kroner efter kun otte år.

Ikke færre end 1300 døre og vinduer skal pilles ud i 180 lejligheder i Holstebro.

Det sker kun otte år efter, at et stort byggefirma ellers renoverede facaderne, skriver Fagbladet 3F.

Det var firmaet HB Bolig fra Ringkøbing, der udførte renoveringen. De benyttede sig af underbetalte tyskere og blev dengang idømt millionbod i Arbejdsretten.

Kan ikke gøres ansvarlig

Nu følger så de næste konsekvenser af HB Boligs forretningsdrift. Regningen for reparationerne løber op i næsten ti millioner kroner. Det fremgår af en ansøgning til Holstebro Kommune om garanti for et lån til arbejdet.

I dag er HB Bolig gået konkurs og kan ikke gøres ansvarlig og betale. De kom i sin tid med det laveste bud ved licitationen over renoveringen.

- Man får, hvad man betaler for. Når byggefirmaer giver et lavt tilbud, så kan det være, fordi de slækker på kvaliteten, siger faglig konsulent Peter Ymer Nielsen fra 3F Holstebro.

Gik hårdt efter billig pris

Lejlighederne i Holstebro ejes af boligselskabet NordVestBO. Her er Anders Vestergaard tiltrådt som direktør flere år efter renoveringen. Ingen af de ledende medarbejdere fra dengang arbejder længere i boligselskabet.

- Så vidt jeg forstår, så gik man dengang hårdt efter den billigste pris. Det kan være svært at komme udenom, hvis vores rådgivere siger, at byggefirmaerne lever op til kravene, siger Anders Vestergaard.

Reparationerne i Holstebro kan gennemføres, uden at huslejen stiger. Det skyldes støtte fra Landsbyggefonden.

Her siger sekretariatschef Birger R. Kristensen, at udgangspunktet for valg af byggefirma stadig er ”det økonomisk bedste tilbud”.

- Lige nu er byggemarkedet så ophedet, at det nogle steder i landet kan være svært overhovedet at få tilbud. Samtidig er der pres fra myndigheder og byggebranche om, at der skal være dokumentation for det objektive i at stille andre krav end laveste pris, siger Birger R. Kristensen.