Samfund

TDC-ejer har tømt europæiske statskasser for milliarder

Skatteekspert kalder det 'en øjenåbner af rang' og er forundret over den australske storbank Macquaires skattespekulation mod europæiske statskasser.

Topledelsen i den australske storbank Macquarie, der er hovedaktionær i TDC, har godkendt en skattefidus, der gik ud på at trække milliarder ud af den tyske statskasse. 

Det skriver DR.

DR har i en koordineret efterforskning med 18 andre europæiske medier fået aktindsigt i tusindvis af papirer og interne mails, der afslører, at den australske storbank og TDC-ejer i årevis har spekuleret i udbytteskat rettet mod flere statskasser i Europa.

Sagen efterforskes nu som bedrageri.

Gør indtryk på pensionskasser

Hovedparten af TDC's aktionærer godkendte i april i år at sælge deres aktier til et konsortium bestående af de tre danske pensionskasser PFA, PKA og ATP - samt australske Macquarie, der har flere end 14.000 medarbejder på verdensplan.

Virkeligheden overgår fantasien. Jeg havde slet ikke forestillet mig, at det kunne hænge sådan sammen

Michael Bjørn Hansen, advokat med speciale i skatteret

Refusion af udbytteskat

Når danske aktieselskaber udbetaler udbytte, indeholdes der en dansk udbytteskat på 27 procent.

Udenlandske aktionærer fra EU eller aktionærer, der er omfattet af visse dobbeltbeskatningsaftaler, kan søge Skat om at få hele eller dele af udbytteskatten refunderet.

Skat anmeldte i 2015 formodet svindel med refusion af udbytteskat i en størrelsesorden på omkring 6,2 mia. kr. Senere er beløbet steget til 12,7 mia. kr.

Macquaries skattefidus mod de europæiske statskasser er ny viden, som gør indtryk på de tre danske ejere af TDC.

Sådan lyder det i en fælles udtalelse fra de tre danske pensionskasser. Ifølge Ritzau skriver konsortiet, at der i forbindelse med købet af TDC blev lavet en aftale, der skal sikre, at der bliver betalt skat i Danmark - også af udbytter.

- TDC, som vi ejer sammen med Macquarie, er en langsigtet, stabil infrastrukturinvestering. Vi har som investorer haft - og vil fortsat have - stort fokus på at sikre, at alle skattebetalinger foregår helt i tråd med danske skatteregler, skriver de tre pensionskasser.

Tjente tre milliarder kroner

I Danmark er mindst 12,7 milliarder kroner af skatteborgernes penge forsvundet mellem 2012 og 2015 som følge af svindel med udbytteskat.

Og torsdag kunne DR og Politiken sammen med en lang række internationale medier afsløre, at bedrageriet med udbytteskat ikke kun har ramt Danmark, men er en del af et omfattende internationalt komplot.

Ni europæiske lande, heriblandt Danmark, er ifølge beregninger blevet snydt for op mod 410 milliarder kroner i udbytteskat. Tallet bygger både på myndigheders opgørelser og eksperters vurderinger samt 180.000 lækkede dokumenter fra blandt andet banker og finansvirksomheder.

Macquarie Bank skal især have haft fokus på Tyskland, Schweiz og Frankrig i forbindelse med det formodede bedrageri med spekulation i udbetaling af udbytteskat.

Spekulation som vel at mærke er sket med godkendelse fra bankens topledelse - blandt andet den administrerende direktør, Nicholas Moore.

Den australske bank har ifølge interne papirer tjent minimum tre milliarder kroner på denne skattefidus, skriver DR.

Årene 2010 og 2011 står som de centrale for Macquarie Bank i forhold til Tyskland. For det fremgår af dokumenterne, at banken samlet set har trukket 2,3 milliarder kroner ud af den tyske statskasse i perioden.

På anklagebænken

De tyske myndigheder har imidlertid været særlig opmærksom på skattespekulationen fra Macquarie Bank.

Politiet og skattemyndighederne i Tyskland har efterforsket sagen gennem flere år, og både nuværende og tidligere ansatte i Macquarie er under mistanke for svindel med udbytteskat.

Fredag skal flere medarbejdere i Macquarie Bank på anklagebænken i det tyske finanscentrum Frankfurt i forbindelse med en straffesag, fremgår det af en officiel meddelelse fra den australske storbank.

En af dem er bankens 59-årige administrerende direktør, Nicholas Moore.

Det erfarer Politiken.

Skatteekspert: - En øjenåbner af rang

Flere skatteeksperter tvivler på, at EU-landene er godt nok rustet til at bekæmpe skattespekulation og svindel med skatteborgernes penge.

- Virkeligheden overgår fantasien. Jeg havde slet ikke forestillet mig, at det kunne hænge sådan sammen, siger Michael Bjørn Hansen, advokat med speciale i skatteret til TV 2.

Han sammenligner forholdene med skattespekulationen fra Macquarie Bank med en Storm P.-klassiker.

- Det er som manden med hunden, der står og logrer, fordi den er sulten. Så skærer han halen af, og fodrer hunden med denne, siger Michael Bjørn Hansen.

Dermed bliver det med Vesteuropas egne penge, at den australske storbank opkøber virksomheder som eksempelvis TDC, og dette kalder skatteeksperten for 'grotesk'.

- Det viser, at der er en profitorientering, der er så enorm, at det giver (bankerne red.) skyklapper for øjnene. Det er en øjenåbner af rang, mener skatteeksperten.

Nye afsløringer om svindel med udbytteskat kræver endnu bedre samarbejde på tværs af landegrænser, mener statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Vil forfølge de skyldige

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) tog torsdag i stærke vendinger afstand fra afsløringerne om svindel med udbytteskat og understregede, at svindlen er et globalt problem.

- Det er en griskhed af dimensioner, og vi vil forfølge de skyldige, indtil den sidste krone er betalt tilbage, lød det fra statsministeren ti TV 2.

Løkke ønsker derfor at skabe et tættere samarbejde i EU for at bekæmpe sagerne om økonomisk kriminalitet, der alene i Danmark har kostet statskassen mindst 12,7 milliarder kroner.