Samfund

PTSD-ramte fængselsbetjente står uden hjælp - 79 ud af 82 fyrede var syge

TV2 ØST logo
I samarbejde med TV2 ØST

Sidste år var 79 ud af 82 fyrede fængselsbetjente ramt af sygdom. Især psykiske lidelser rammer betjentene. Nu kræver Fængselsforbundet handling.

For lidt personale, truende fanger og manglende offentlig støtte kører de statsansatte fængselsbetjente i sænk. 

Antallet af syge betjente, der må forlade jobbet, er på sit højeste. 

Flemming Andersen fra Falster er en af dem. Han lider af posttraumatisk stress syndrom (PTSD) på grund af sit tidligere arbejde. I over 23 år har han arbejdet som fængselsbetjent, men i 2014 blev han nødt til at sygemelde sig.

- Der var tre episoder, som jeg ikke kunne komme mig over. Posttraumatisk stress syndrom er en kronisk sygdom, som jeg skal leve med, og som påvirker mig hver eneste dag, siger han.

79 ud af 82 fyrede betjente er syge

Langt størstedelen af alle fængselsbetjente, der blev fyret i 2017, blev fyret af helbredsmæssige årsager. Fængselsforbundet vurderer, at mange er ramt af PTSD og stress.

Helt konkret blev 82 fængselsbetjente fyret sidste år. Af dem mistede 79 jobbet af helbredsmæssige årsager. Dét tal mener formanden i fængselsforbundet, Kim Østerbye, er alt for højt.

- Det her tal er dobbelt så højt som de foregående år. Det er katastrofalt, at vi som arbejdsplads er nødt til at afskedige så mange mennesker, hvor hovedvægten har psykiske sygdomme, siger han. 

Truet på livet

Den tidligere fængselsbetjent Flemming Andersen tænker tilbage på sin tid i arresten. 

- I 2013 oplevede jeg et selvmord, hvor jeg måtte fiske en mand ned tidligt om morgenen, siger han. Senere samme år opstod der et stort slagsmål i gårdarealet.

- Jeg var i et lille arresthus, og vi var kun to på arbejde. Vi skulle skille dem ad, og en meget stor indsat truede os. Det gjorde, at vi begge følte os meget udsatte, siger han.

Især dødstruslerne har sat sig traumatiske spor. Flemming Andersen døjer i dag med angst og dårlig korttidshukommelse. 

- Den sidste episode var et bandemedlem, der truede mig direkte på livet. Jeg får ofte mareridt og flashbacks, som gør, at jeg må ringe til min nye arbejdsgiver og sige, at jeg ikke kommer. 

Fængselsbetjentes forsikring eksploderer 

I år har der været flere voldelige episoder i Storstrøm Fængsel på Falster, hvor fængselsbetjente blev slået med tundåser, truet med pistoler og overfaldet med peberspray.

I 2016 kostede det 2.586 kroner at forsikre en fængselsbetjent. Det tal er vokset til 6.428 kroner i dag og betyder, at fængselsbetjente er blandt de dyreste at forsikre. 

- Vi har væsentligt flere arbejdsskadesager i forhold til politi og brandvæsen i forhold til antallet af medlemmer, fortæller Kim Østerbye.

Fakta om fængselsbetjente

  • 99,8 procent at alle kriminalforsorgens celler har været i brug i første halvår af 2018.
  • I gennemsnit overfaldes to fængselsbetjente hver dag på landsplan. 
  • I 2016 kostede det 2.586 kroner at forsikre en fængselsbetjent. I dag koster det 6.428 kroner. 
  • Risikoen for førtidspension er fem gange højere end i andre erhvervsgrupper. 
  • I gennemsnit har en fængselsbetjent 27 sygedage om året. 
  • I dag er der 150 færre fængselsbetjente i forhold til første halvår 2016.
  • Samtidig er der 318 flere indsatte i fængsler og arresthuse i forhold til første halvår 2016.

Kilde: Fængselsforbundet

I dag arbejder Flemming Andersen som alt-mulig-mand på en bondegård på Møn. Han er i flexjob og arbejder ti timer om ugen. Tjenestetiden som fængselsbetjent har gjort ham syg for livet, og han føler, at staten burde have gjort mere for fængselsbetjente i hans situation: 

- Efter man er afskediget, opstår der et tomrum. Hverken staten eller den gamle arbejdsgiver har en tilknytning til os, og vi er fuldstændig overladt til os selv, siger han. 

Fængselsforbundet efterlyser politisk handling

Formanden for Fængselsforbundet efterlyser derfor politisk handling.

- Jeg kan slet ikke forstå, at vi i Danmark ikke kan udvide veteranordningen, så den gælder for politi og os, der har funktioner, som kan koste os helbreddet. Vi mangler et netværk ligesom dét, veteranerne er en del af, siger han.

Han understreger, at han er positiv over for politikernes arbejde med veteran-ordningen, men at den også bør dække andre statsansatte:

- Det her kræver, at politikerne beslutter sig for at ville noget med de her mennesker, så de ikke bare sidder derhjemme og kigger. En stor del af de her mennesker mister deres identitet, og de skal blive til gavn for samfundet igen.