Danmarks eneste Anders And-tegner fejrer 25 år med Andeby

Der findes ikke mange professionelle Anders And-tegnere, men en ukendt dansker er en af dem.

Flemming Andersen. Det navn ringer m√•ske ikke den store klokke, men er man glad for Anders And og Andeby, har man h√łjst sandsynligt l√¶st en af hans historier.

Flemming Andersen er nemlig Danmarks eneste professionelle Andeby-tegner, og netop nu fejrer han sit 25-årsjubilæum.

- Det er blevet til cirka 6500 sider, og det er stadig sjovt, understreger han, da TV 2 m√łder ham i anledning¬†af jubil√¶et.¬†

Det lå dog ikke i kortene, at Flemming Andersen skulle blive andetegner.

- Det var tilfældigt, at jeg fik arbejde i Egmont, men da jeg kom herind, blev jeg bidt af en gal and. Det var et lykketræf, siger han.

Et tidligt h√łjdepunkt oplevede Flemming Andersen, da han m√łdte idolet, den amerikanske tegneserietegner Carl Barks i 1994.

- S√• stod man d√©r som en gr√łnskolling¬†overfor en konge, som han jo var. Og som¬†bare var super s√łd, siger han.

Carl Barks er manden bag en del populære figurer - blandt andre Joachim von And.

Flemming Andersens favoritkarakter at tegne fra Andeby-universet er Joachim von And.
Flemming Andersens favoritkarakter at tegne fra Andeby-universet er Joachim von And. Foto: TV 2

Det er særligt i jumbobogformatet, at Flemming Andersen har slået sine folder, og her laver han i snit en historie om måneden på 30 sider.

Han har tegnet alle de kendte karakterer. Fra Hexia de Trick, Bj√łrnebanden og Madam Mim til F√¶tter Vims, F√¶tter¬†H√łjben og Rip, Rap og Rup.¬†

Det er dog en ældre and, der er favoritten.

- Det er Anders And, jeg har tegnet mest, men det er Onkel Joachim, der er sjovest at tegne. Det er noget med den h√łje hat, stokken og pengetanken, siger Flemming Andersen.

Egmont: B√łrnene vil stadig have Anders And

Da Anders And & Co.'s oplagstal var p√• sit h√łjeste i 1972, solgte bladet¬†n√¶sten 220.000 eksemplarer. Men ligesom mange andre ugeblade, er det siden g√•et st√łt tilbage.

Flemming Andersen tegner en historie på 30 sider om måneden.
Flemming Andersen tegner en historie på 30 sider om måneden. Foto: TV 2

Egmont er forlaget, der udgiver¬†r√łverhistorierne¬†fra Andeby i jumbobog- og Anders And-bladeformat. Her vil man ikke oplyse oplagstallet af jumbob√łger og Anders And-blade.

- Konkurrencen er st√łrre i dag end nogensinde p√• grund af udbuddet af digitale medier, spil, konsoller og tv-kanaler. Vores fordel er, at √¶ldre generationer ogs√• har et forhold til universet, siger¬†Gitte Hoffmann Hansen, marketingschef i Egmont, som kalder kernel√¶seren for den 11-13-√•rige dreng med en god fantasi.

Flemming Andersen har i 25 år levet af at tegne historier om Anders And og co.
Flemming Andersen har i 25 år levet af at tegne historier om Anders And og co. Foto: TV 2

If√łlge Gitte Hoffmann Hansen holder andeuniverset sig aktuelt, fordi det har humor som omdrejningspunktet, men ogs√• indeholder l√¶ring.

- Det er ikke kun underholdning. N√•r Anders And rejser ud i verden, l√¶rer man om den, og vi fokuserer¬†p√• eksempelvis fysik og kemi i flere¬†af historierne, som n√•r Anders And m√łder Marie Curie, siger hun.

Anders And sælger i Tyskland, Skandinavien og Polen

Når Flemming Andersen tegner, er det ikke kun danske læsere, der bliver underholdt. Selvom Skandinavien er et stort marked, sælger andehistorierne også i Tyskland, Polen, Baltikum og Holland.

I USA, hvor b√•de¬†Anders And og Joachim von And kommer fra, findes hverken jumbob√łgerne eller Anders And-bladene.¬†

M√łdet med idolet.
M√łdet med idolet. Foto: TV 2

Tilbage hos Flemming Andersen går forretningen godt. Han lever efter eget udsagn "fint af ænderne" uden at tjene "som en topchef".

Han er umiddelbart bare glad for at kunne leve af sin hobby. 

-¬†¬†Selvf√łlgelig er jeg afh√¶ngig af en god forfatter, men jeg nyder stadig at kr√¶nge karakteren ud af en tegning, om det s√• er Onkel Joachim eller Anders And, siger Flemming Andersen.

Forlaget Gutenberghus, det nuværende Egmont, lancerede Anders And & Co. i marts 1949.