Samfund

Danmarks eneste Anders And-tegner fejrer 25 år med Andeby

Der findes ikke mange professionelle Anders And-tegnere, men en ukendt dansker er en af dem.

Flemming Andersen. Det navn ringer måske ikke den store klokke, men er man glad for Anders And og Andeby, har man højst sandsynligt læst en af hans historier.

Flemming Andersen er nemlig Danmarks eneste professionelle Andeby-tegner, og netop nu fejrer han sit 25-årsjubilæum.

- Det er blevet til cirka 6500 sider, og det er stadig sjovt, understreger han, da TV 2 møder ham i anledning af jubilæet. 

Det lå dog ikke i kortene, at Flemming Andersen skulle blive andetegner.

- Det var tilfældigt, at jeg fik arbejde i Egmont, men da jeg kom herind, blev jeg bidt af en gal and. Det var et lykketræf, siger han.

Et tidligt højdepunkt oplevede Flemming Andersen, da han mødte idolet, den amerikanske tegneserietegner Carl Barks i 1994.

- Så stod man dér som en grønskolling overfor en konge, som han jo var. Og som bare var super sød, siger han.

Carl Barks er manden bag en del populære figurer - blandt andre Joachim von And.

Det er særligt i jumbobogformatet, at Flemming Andersen har slået sine folder, og her laver han i snit en historie om måneden på 30 sider.

Han har tegnet alle de kendte karakterer. Fra Hexia de Trick, Bjørnebanden og Madam Mim til Fætter Vims, Fætter Højben og Rip, Rap og Rup. 

Det er dog en ældre and, der er favoritten.

- Det er Anders And, jeg har tegnet mest, men det er Onkel Joachim, der er sjovest at tegne. Det er noget med den høje hat, stokken og pengetanken, siger Flemming Andersen.

Egmont: Børnene vil stadig have Anders And

Da Anders And & Co.'s oplagstal var på sit højeste i 1972, solgte bladet næsten 220.000 eksemplarer. Men ligesom mange andre ugeblade, er det siden gået støt tilbage.

Egmont er forlaget, der udgiver røverhistorierne fra Andeby i jumbobog- og Anders And-bladeformat. Her vil man ikke oplyse oplagstallet af jumbobøger og Anders And-blade.

- Konkurrencen er større i dag end nogensinde på grund af udbuddet af digitale medier, spil, konsoller og tv-kanaler. Vores fordel er, at ældre generationer også har et forhold til universet, siger Gitte Hoffmann Hansen, marketingschef i Egmont, som kalder kernelæseren for den 11-13-årige dreng med en god fantasi.

Ifølge Gitte Hoffmann Hansen holder andeuniverset sig aktuelt, fordi det har humor som omdrejningspunktet, men også indeholder læring.

- Det er ikke kun underholdning. Når Anders And rejser ud i verden, lærer man om den, og vi fokuserer på eksempelvis fysik og kemi i flere af historierne, som når Anders And møder Marie Curie, siger hun.

Anders And sælger i Tyskland, Skandinavien og Polen

Når Flemming Andersen tegner, er det ikke kun danske læsere, der bliver underholdt. Selvom Skandinavien er et stort marked, sælger andehistorierne også i Tyskland, Polen, Baltikum og Holland.

I USA, hvor både Anders And og Joachim von And kommer fra, findes hverken jumbobøgerne eller Anders And-bladene. 

Tilbage hos Flemming Andersen går forretningen godt. Han lever efter eget udsagn "fint af ænderne" uden at tjene "som en topchef".

Han er umiddelbart bare glad for at kunne leve af sin hobby. 

-  Selvfølgelig er jeg afhængig af en god forfatter, men jeg nyder stadig at krænge karakteren ud af en tegning, om det så er Onkel Joachim eller Anders And, siger Flemming Andersen.

Forlaget Gutenberghus, det nuværende Egmont, lancerede Anders And & Co. i marts 1949.