Fem lande har mistet 410 milliarder i omfattende svindel med udbytteskat

Nye afsl√łringer viser, at internationalt netv√¶rk st√•r bag formodet bedrageri og skattesnyd i adskillige europ√¶iske lande.

Skandalesagen om svindel med udbytteskat, der har kostet Danmark mindst 12,7 milliarder kroner, breder sig nu over store dele af Europa. 

Det skriver DR og Politiken torsdag.

If√łlge medierne har et netv√¶rk af internationale finansfolk s√•ledes sl√•et til i ni europ√¶iske lande og dr√¶net offentlige statskasser for et svimlende bel√łb.

Der er tale om formodet bedrageri og spekulation med udbytteskat, der alene i Tyskland, Danmark, Belgien, Frankrig og Italien kan have kostet statskasserne omkring 410 milliarder kroner. For en r√¶kke andre lande kendes tallet ikke n√łjagtigt.

Tallet er baseret p√• myndigheders opg√łrelser, eksperters vurderinger samt 180.000 l√¶kkede dokumenter fra blandt andet banker, finansvirksomheder og de tyske myndigheder, som Politiken og DR har unders√łgt i samarbejde med 17 andre europ√¶iske medier.

If√łlge DR ser fordelingen s√•ledes ud:

Ogs√• Norge, √ėstrig, Schweiz, Holland og Spanien skal v√¶re ramt af varianter af skattefidusen.

- De har stukket snablen ned i statskasserne. En ting er at hj√¶lpe folk med at spare penge i skat, men her handler det simpelthen om at hive penge op af statskassen, og det har de vidst, de, der lavede det, siger Niels Winther-S√łrensen, dr.jur. og tidligere professor i skatteret, til Politiken.

Peger på banker og finansfolk

Det omfattende netv√¶rk bag svindlen best√•r, if√łlge medierne, af aktiehandlere, store banker samt advokatfirmaer i Europas to st√łrste finansbyer, London og Frankfurt.

- Det viser, hvor velorganiseret det er, og der er alts√• tilsyneladende mange fine personer og fine institutioner, som er med i det spil. Det er ret rystende, siger skatteretsadvokat Michael Bj√łrn Hansen til TV 2.

If√łlge Jeppe Kofod, der er gruppeformand for Socialdemokratiet i Europa-Parlamentet, er bedrageriet p√• tv√¶rs af landegr√¶nser udtryk for en "helt uh√łrt grad af griskhed". 

Medlem af Europa-Parlamentet Jeppe Kofod (S) er rystet over nye afsl√łringer om svindel med udbytteskat.

- Det her er helt grotesk, og det er decideret tyveri af befolkningens penge. Det er tyveri af mennesker, der har betalt skattekroner, som skulle v√¶re g√•et til velf√¶rd - hospitaler, b√łrnehaver og skoler, siger han til Ritzau. 

- Det er så nederdrægtigt, og det er på tide, at Europas politikere vågner op og får stoppet den slags svindel.

Jeppe Kofod fort√¶ller, at han p√• baggrund af de nye oplysninger vil tage udbytteskandalen op i Europa-Parlamentets S√¶rlige Skattesnydsudvalg.

For statsminister Lars L√łkke Rasmussen (V) v√¶kker afsl√łringerne ligeledes harme. 

- Det er en helt ufattelig griskhed. Det er kriminelle handlinger, og det m√• selvf√łlgelig f√• os til at t√¶nke over, hvad vi kan g√łre for at arbejde endnu t√¶ttere sammen internationalt, siger han til TV 2.

Nye afsl√łringer om svindel med udbytteskat kr√¶ver endnu bedre samarbejde p√• tv√¶rs af landegr√¶nser, mener statsminister Lars L√łkke Rasmussen.

Hovedmistænkt afviser ulovligheder

Blandt de spekulanter, som udt√¶nkte svindelplanerne, var fra begyndelsen den 48-√•rige britiske statsborger Sanjay Shah, som ogs√• er blevet udpeget som hovedperson i den danske udbyttesag.

Gennem sin pr-r√•dgiver Jack Irvine har han tidligere over for TV 2 afvist at have gjort noget galt.

- Sanjay Shah er aldrig blevet tiltalt. Han blev r√•dgivet af professionelle om handlerne, som han fik at vide var lovlige. Den danske regering er hurtigt ved at blive til grin i internationale finanskredse, og det eneste rigtige er, at de afskriver deres tab, skrev Irvine i en mail til TV 2 i august.

Sanjay Shah bor til daglig i Dubai, hvor han for nylig blev id√łmt to √•rs f√¶ngsel for en d√¶kningsl√łs check. Shah f√•et beslaglagt n√¶sten alle sine v√¶rdier, og dette angives at v√¶re forklaringen p√• den d√¶kningsl√łse check.

Kriminalitet p√• h√łjeste niveau

De nye afsl√łringer viser dog, at han langtfra var alene, men en del af en gruppe, som havde f√•et √łje p√• samme fidus.

I Danmark udviklede skattefidusen med udbytteskat sig til ren svindel med falske dokumenter, og Skat og Bagmandspolitiet h√¶vder, at bagm√¶ndene fik skattepenge retur for aktier, som de aldrig havde ejet, og som de derfor heller ikke havde f√•et udbytte fra og aldrig har betalt skat af.

- Afsl√łringerne bekr√¶fter vores billede af et meget organiseret setup, siger Steen Bechmann Jacobsen fra Skattestyrelsen til Politiken.

Skattefidusen handler i de groveste tilfælde om at få den samme skat udbetalt op til ti gange, skriver DR.

- Der er tale om meget, meget kompleks, avanceret kriminalitet p√• allerh√łjeste niveau. Med en betydelig international dimension, siger bagmandspolitiets chef, statsadvokat Morten Niels Jacobsen, til DR.

Afsl√łringer kan give √•bning for Danmark

I den danske udbyttesag har det tidligere v√¶ret fremme, at otte milliarder kroner kan spores til britiske Sanjay Shah og hans netv√¶rk, mens 4,7 milliarder kroner efter tre √•rs efterforskning fortsat er forsvundet.

I et fors√łg p√• at hente pengene hjem har Skat hyret advokater til at rejse sager verden over. Det kan dog vise sig vanskeligt, n√•r der er tale om enkeltpersoner, vurderer skatteretsadvokat Michael Bj√łrn Hansen.

Til geng√¶ld √•bner det op for andre muligheder, n√•r flere store banker, if√łlge de nye afsl√łringer, har hjulpet det internationale netv√¶rk med at g√łre svindlen mulig.

- Min vurdering er, at disse meget omfattende transaktioner ikke kan v√¶re foreg√•et, uden at bankens topledelse har v√¶ret klar over, hvad der har v√¶ret gang i. Og det b√łr medf√łre et ansvar meget h√łjt oppe, siger han til TV 2.

I dansk strafferet vil banken nemlig have et medvirkningsansvar alene ved, at de meget langt ude medvirker ved "råd og dåd".

- Det at v√¶re med til at lave papirerne, som andre bruger, kan efter omst√¶ndighederne v√¶re nok til et straffeansvar og et erstatningsansvar. Det g√łr det noget lettere at f√• pengene tilbage, da bankerne jo har penge til at betale erstatningerne, forklarer Michael Bj√łrn Hansen.