Skandalen om udbytteskat

Fem lande har mistet 410 milliarder i omfattende svindel med udbytteskat

Nye afsløringer viser, at internationalt netværk står bag formodet bedrageri og skattesnyd i adskillige europæiske lande.

Skandalesagen om svindel med udbytteskat, der har kostet Danmark mindst 12,7 milliarder kroner, breder sig nu over store dele af Europa. 

Det skriver DR og Politiken torsdag.

Ifølge medierne har et netværk af internationale finansfolk således slået til i ni europæiske lande og drænet offentlige statskasser for et svimlende beløb.

Der er tale om formodet bedrageri og spekulation med udbytteskat, der alene i Tyskland, Danmark, Belgien, Frankrig og Italien kan have kostet statskasserne omkring 410 milliarder kroner. For en række andre lande kendes tallet ikke nøjagtigt.

Tallet er baseret på myndigheders opgørelser, eksperters vurderinger samt 180.000 lækkede dokumenter fra blandt andet banker, finansvirksomheder og de tyske myndigheder, som Politiken og DR har undersøgt i samarbejde med 17 andre europæiske medier.

Ifølge DR ser fordelingen således ud:

Også Norge, Østrig, Schweiz, Holland og Spanien skal være ramt af varianter af skattefidusen.

- De har stukket snablen ned i statskasserne. En ting er at hjælpe folk med at spare penge i skat, men her handler det simpelthen om at hive penge op af statskassen, og det har de vidst, de, der lavede det, siger Niels Winther-Sørensen, dr.jur. og tidligere professor i skatteret, til Politiken.

Peger på banker og finansfolk

Det omfattende netværk bag svindlen består, ifølge medierne, af aktiehandlere, store banker samt advokatfirmaer i Europas to største finansbyer, London og Frankfurt.

- Det viser, hvor velorganiseret det er, og der er altså tilsyneladende mange fine personer og fine institutioner, som er med i det spil. Det er ret rystende, siger skatteretsadvokat Michael Bjørn Hansen til TV 2.

Ifølge Jeppe Kofod, der er gruppeformand for Socialdemokratiet i Europa-Parlamentet, er bedrageriet på tværs af landegrænser udtryk for en "helt uhørt grad af griskhed". 

Medlem af Europa-Parlamentet Jeppe Kofod (S) er rystet over nye afsløringer om svindel med udbytteskat.

- Det her er helt grotesk, og det er decideret tyveri af befolkningens penge. Det er tyveri af mennesker, der har betalt skattekroner, som skulle være gået til velfærd - hospitaler, børnehaver og skoler, siger han til Ritzau. 

- Det er så nederdrægtigt, og det er på tide, at Europas politikere vågner op og får stoppet den slags svindel.

Jeppe Kofod fortæller, at han på baggrund af de nye oplysninger vil tage udbytteskandalen op i Europa-Parlamentets Særlige Skattesnydsudvalg.

For statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) vækker afsløringerne ligeledes harme. 

- Det er en helt ufattelig griskhed. Det er kriminelle handlinger, og det må selvfølgelig få os til at tænke over, hvad vi kan gøre for at arbejde endnu tættere sammen internationalt, siger han til TV 2.

Nye afsløringer om svindel med udbytteskat kræver endnu bedre samarbejde på tværs af landegrænser, mener statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Hovedmistænkt afviser ulovligheder

Blandt de spekulanter, som udtænkte svindelplanerne, var fra begyndelsen den 48-årige britiske statsborger Sanjay Shah, som også er blevet udpeget som hovedperson i den danske udbyttesag.

Gennem sin pr-rådgiver Jack Irvine har han tidligere over for TV 2 afvist at have gjort noget galt.

- Sanjay Shah er aldrig blevet tiltalt. Han blev rådgivet af professionelle om handlerne, som han fik at vide var lovlige. Den danske regering er hurtigt ved at blive til grin i internationale finanskredse, og det eneste rigtige er, at de afskriver deres tab, skrev Irvine i en mail til TV 2 i august.

Sanjay Shah bor til daglig i Dubai, hvor han for nylig blev idømt to års fængsel for en dækningsløs check. Shah fået beslaglagt næsten alle sine værdier, og dette angives at være forklaringen på den dækningsløse check.

Kriminalitet på højeste niveau

De nye afsløringer viser dog, at han langtfra var alene, men en del af en gruppe, som havde fået øje på samme fidus.

I Danmark udviklede skattefidusen med udbytteskat sig til ren svindel med falske dokumenter, og Skat og Bagmandspolitiet hævder, at bagmændene fik skattepenge retur for aktier, som de aldrig havde ejet, og som de derfor heller ikke havde fået udbytte fra og aldrig har betalt skat af.

- Afsløringerne bekræfter vores billede af et meget organiseret setup, siger Steen Bechmann Jacobsen fra Skattestyrelsen til Politiken.

Skattefidusen handler i de groveste tilfælde om at få den samme skat udbetalt op til ti gange, skriver DR.

- Der er tale om meget, meget kompleks, avanceret kriminalitet på allerhøjeste niveau. Med en betydelig international dimension, siger bagmandspolitiets chef, statsadvokat Morten Niels Jacobsen, til DR.

Afsløringer kan give åbning for Danmark

I den danske udbyttesag har det tidligere været fremme, at otte milliarder kroner kan spores til britiske Sanjay Shah og hans netværk, mens 4,7 milliarder kroner efter tre års efterforskning fortsat er forsvundet.

I et forsøg på at hente pengene hjem har Skat hyret advokater til at rejse sager verden over. Det kan dog vise sig vanskeligt, når der er tale om enkeltpersoner, vurderer skatteretsadvokat Michael Bjørn Hansen.

Til gengæld åbner det op for andre muligheder, når flere store banker, ifølge de nye afsløringer, har hjulpet det internationale netværk med at gøre svindlen mulig.

- Min vurdering er, at disse meget omfattende transaktioner ikke kan være foregået, uden at bankens topledelse har været klar over, hvad der har været gang i. Og det bør medføre et ansvar meget højt oppe, siger han til TV 2.

I dansk strafferet vil banken nemlig have et medvirkningsansvar alene ved, at de meget langt ude medvirker ved "råd og dåd".

- Det at være med til at lave papirerne, som andre bruger, kan efter omstændighederne være nok til et straffeansvar og et erstatningsansvar. Det gør det noget lettere at få pengene tilbage, da bankerne jo har penge til at betale erstatningerne, forklarer Michael Bjørn Hansen.