Samfund

OVERBLIK: Nu er cannabis lovligt i Canada - her står debatten i Danmark

Fra onsdag er det lovligt for canadiere at købe cannabis alene for fornøjelsens skyld.

Onsdag blev Canada det andet land i verden, der gør cannabis lovligt på landsplan.

Om cannabis

  • Hash: Udvindes også fra hampplanten men i form af harpiks, som er en fedtsyre. Hash kaldes f.eks. også 'tjald', og er i gennemsnit seks gange stærkere end marihuana.
  • Marihuana/skunk: Tørrede blomster, frø eller blade fra hampplanten. Det kaldes f.eks. også pot eller græs
  • Cannabisolie: Udvindes fra hampplanten ved en særlig inddampningsproces. Herved dannes en olieagtig substans.

Allerede i 2013 blev Uruguay det første land til at legalisere al produktion og forbrug af cannabis.

Mindst 111 butikker planlægger at slå dørene op på tværs af Canada allerede den første dag for den nye lovgivning. Og det er blot begyndelsen på det, der kan vokse sig til et stort marked for cannabis i landet.

Danske politikere vil legalisere

Herhjemme har der de seneste år også været en stigende vilje blandt politikere og eksperter til at legalisere cannabis.

I juni i år skrev Alternativet, Enhedslisten, SF, De Radikale og Liberal Alliance en fælles kronik i Politiken med en opsang.

Her fremhævede de, at cannabis har været forbudt i Danmark siden 1955. Forbuddet er flere gange blevet strammet siden, men der er ikke sket et fald i forbruget de seneste mange år. Derimod er forbruget overordnet set steget.

Cannabisordfører: - Det er fantastisk

Alternativets cannabisordfører, Torsten Gejl, er begejstret for legaliseringen i Canada.

- Det, synes jeg, er fantastisk. At så stort et land legaliserer cannabis fuldstændigt i så spændende en model, det er virkelig godt nyt, siger Torsten Gejl til TV 2.

- Vi bør bestemt også legalisere her i Danmark. Vi er ved at prøve at finde en dansk model til legalisering. Vi vil gerne have det ud af hænderne på rockerne, og vi vil gerne have kontrol over det. Vi vil gerne sørge for, at man kan købe det på ordentlige salgssteder, i stedet for at rockerne sælger til vores børn over hele landet.

Torben Gejl foreslår, at man bruger en del af omsætningen ved et statskontrolleret salg af cannabis til oplysning og forebyggende arbejde med unge, der slås med et misbrug.

Venstres politiske ordfører Britt Bager understreger, at legaliseringen i Canada ikke får hendes parti til at ændre holdning:

- Eksperterne vurderer, at der er betydelige sundhedsrisici forbundet med at legalisere rygning af hash. Det er afhængighedsskabende, og det er årsag til både akutte og længerevarende skader. Så længe det er eksperternes vurdering, så går vi ikke ind for legalisering af hash, siger Britt Bager til TV 2.

Her har de legaliseret cannabis:

Cannabis - fællesbetegnelsen for hash, marihuana, skunk og lignende stoffer - menes at stå for næsten to femtedele af narkohandlen i EU, svarende til knap 70 milliarder kroner om året.

Omkring 22 millioner voksne europæere har brugt cannabisprodukter i løbet af det seneste år, og omkring en procent af alle voksne i Europa bruger dem "næsten dagligt".

  • USA sælges cannabis lovligt i flere delstater. Blandt andet i Californien, hvor en ny lov trådte i kraft fra 1. januar i år. Den betyder, at voksne mennesker over 21 år kankøbe og ryge det euforiserende stof cannabis. Myndighederne forventer, at delstaten vil tjene milliarder på legaliseringen i år. Medicinsk cannabis var i forvejen lovligt i Californien.
  • I december 2013 blev Uruguay det første land i verden til at legalisere al produktion og forbrug af cannabis. Alle har ret til at besidde, ryge, dyrke og sælge cannabis. Borgerne skal dog registreres i en database, hvor deres forbrug bliver overvåget. Det er tilladt at købe 40 gram om måneden. Uruguay er bare et af en lang række lande i Sydamerika, der har lempet synet på euforiserende stoffer. Det sker som følge af årtiers blodig og dyr kamp mod stoffer og narkotikakarteller.
  • Holland er al produktion og forbrug af stoffer officielt ulovligt. Men der gælder nogle andre regler for cannabis. I de såkaldte "coffeeshops" er det fra 18 år tilladt at købe og ryge op til fem gram cannabis om dagen.
  • Portugal valgte i 2001 at afkriminalisere cannabis til eget forbrug. I praksis betyder det, at man kan have op til 25 gram cannabis på sig uden at blive dømt for det. Har man mere end 25 gram på sig, vurderer myndighederne, at det overstiger mængden til eget forbrug. Derfor risikerer man så en bøde.

Debatten om at legalisere cannabis herhjemme dukker med jævne mellemrum op til overfladen. Herunder kan du se tre eksempler på, hvordan TV 2 har dækket emnet gennem årene.

I 1997 talte både læger og politikere for at give hashen fri. Argumentet var, at hash ikke er farligere end tobak og alkohol. I indslaget her møder vi en hashryger, en professor og en overlæge, der mener, at hash bør legaliseres - om ikke andet så på forsøgsbasis.

Nyhedsindslag fra 1997 om legalisering af hash. Video: David Buch

Skal vi have fri hash i Danmark? Ja, mener studievært Dan Rachlin, der dagligt ryger det forbudte stof. Nej, siger Venstres Karsten Nonbo, der mener, at det er yderst afhængighedsskabende og farligt. I 2008 diskuterede de to emnet i 'Go' morgen Danmark'.

Skal vi have fri hash i Danmark? Ja, mener studievært Dan Rachlin, der dagligt ryger det forbudte stof. Nej, mener Venstres Karsten Nonbo, der mener, at det er yderst afhængighedsskabende og farligt. Video: David Buch

Herunder et indslag fra 2016 i TV 2 Nyhederne, hvor nogle af de helt centrale personer i indsatsen mod hash står frem og siger, at det har været spildte kræfter, og at det er bedre at gøre hash lovligt.

Indslag fra 2016 i TV 2 Nyhederne om legalisering af hash Video: David Buch