Samfund

Københavns Kommune har brugt syv millioner kroner på at få otte borgere i job

Beskæftigelsesindsats for de svageste giver kun små resultater. - Den virker ikke, siger den ansvarlige borgmester.

I løbet af et år har Københavns Kommune brugt 6,8 millioner kroner på at forsøge at skaffe 289 udsatte borgere enten i job eller i uddannelse.

Men det er kun lykkedes med 8 ud af de 289, skriver Berlingske onsdag.

På Københavns Rådhus vækker det opsigt, at udbyttet af millionindsatsen er så ringe.

- Det, der er særlig kritisabelt, er, at man giver pengene uden at evaluere efterfølgende. Hvis det er et beskæftigelsesprojekt, så er det først og fremmest til gavn for at beskæftige konsulenter og socioøkonomiske virksomheder. Og det er ikke godt nok, for en million per person i job er for dyrt, siger Alex Vanopslagh, medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Liberal Alliance.

Heller ikke den ansvarlige borgmester er tilfreds med udbyttet.

- Man kunne have været skarpere på den her målgruppe. Mange af personerne i projekterne taler ikke ret meget dansk og har måske også andre udfordringer. Så man skulle få det socialfaglige skruet ned og det beskæftigelsesfaglige skruet op, siger beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard fra Venstre.

EL tilfredse: Alle har ret til et værdigt liv

Ét af partierne i Borgerrepræsentationen er dog tilfredse med resultaterne. Enhedslistens Gyda Hedinge mener, at få i beskæftigelse er bedre end slet ingen.

- Det er mennesker, der har problemer langt udover ledigheden og i udgangspunktet ikke er jobparate. Jeg synes, det er et realistisk tal, at otte er blevet aktiveret. Succeskriteriet må være, at alle har ret til at være en del af et fællesskab, siger hun.

'De allersvageste'

Kommunen har betalt fem forskellige leverandører for at lave beskæftigelsesindsatser for kommunen. Leverandørerne siger, at resultatet skal ses på baggrund af, at de arbejder med de allersvageste borgere i kommunen. Borgere, der har været væk fra arbejdsmarkedet i årevis, og som ikke nødvendigvis bliver klar til at tage et arbejde, fordi de har fået seks måneders kursus.

- De her borgere har så komplekse problemstillinger, så det er et fåtal, der står klar til at komme ud i ordinær beskæftigelse. Man skal ind og måle på nogle helt andre parametre. For os er det også en solskinshistorie, når en borger kommer i misbrugsbehandling eller for eksempel undgår at blive smidt ud af egen lejlighed, fordi det vil være en yderligere social deroute, siger Mia Rahbek, der er leder af SydhavnsCompagniet.

Det er en af de fem leverandører, som Københavns Kommune samarbejder med. SydhavnsCompagniet arbejder med indvandrere og havde i løbet af den etårige periode 71 borgere igennem deres forløb. Af dem var der kun én, der efterfølgende kom i arbejde.

Millionindsats i København fik kun otte i job

'Mindre socialt'

Borgmester Cecilia Lonning-Skovgaard vil nu sikre sig, at projekterne bliver mere fokuserede på deres beskæftigelsesmål.

- Hvis vi kigger strengt på det og siger, at det er penge, som gives inden for en beskæftigelsesforvaltning og til beskæftigelsesformål, så synes jeg ikke, at vi får nok ud af pengene, siger hun til Berlingske og uddyber over for TV 2:

- Nu har vi projekterne, så lad os få det bedste ud af dem. Vi står midt i et historisk opsving, hvor de københavnske virksomheder råber på arbejdskraft.