Samfund

Morten Grunwald har kræft, men han vil ikke i behandling

Sygdommen har spredt sig hos det tidligere Olsen-banden-medlem, og han ved ikke, hvor lang tid han har tilbage.

Morten Grunwald, som har en lang karriere som instruktør og skuespiller bag sig, har lungekræft.

Det oplyser han til Se og Hør.

- Jeg vil godt sige - så der ikke er alle mulige hemmelighedskræmmerier om det - at jeg har lungekræft. Det er metastaser, der har spredt sig, siger den 83-årige Morten Grunwald. 

Sidste nulevende medlem

Skuespilleren er især kendt fra sin rolle som Benny Frandsen i filmserien om Olsen-banden, hvor han spillede sammen med Poul Bundgaard og Ove Sprogøe. 

Jeg ved ikke, om der er måneder eller længere, men så er det det

Morten Grunwald, skuespiller

Morten Grunwald er det sidste nulevende medlem af tyvebanden, der netop har rundet et skarpt hjørne.

I år er det nemlig 50 år siden, at den første film så dagens lys. Og i den forbindelse er skuespilleren aktuel i den nye dokumentar 'Olsen-banden for altid', hvor man kommer bagom optagelserne af Egon, Benny og Kjelds lyssky aktiviteter.

Dokumentaren er lavet som en hyldest til Olsen-banden og sammensat af gamle klip fra arkivet og nye interviews. Morten Grunwald fortæller blandt andet om optagelserne til 'Olsen-banden på sporet' fra 1975, der fik dedikerede fans til at bevare en gammel træbygning, bare fordi den er med i filmen.

Måtte melde afbud til jubilæum

Jubilæet skulle for nylig være fejret til Nordisk Films Olsen-banden-arrangement, men Morten Grunwald måtte melde afbud på grund af den alvorlige sygdom.

BLÅ BOG: Morten Grunwald

Født 9. december 1934 (82 år)

Gift med Lily Weiding, som sammen har datteren Tanja.  

Har medvirket i mere end 50 film, heraf 14 Olsen Banden-film (1968-69, 1971-81, 1998) i rollen som bandemedlemmet Benny Frandsen.

Har været chef for først Bristol Teatret (1971-80), Betty Nansen Teater (1980-92) og Østre Gasværk Teater (1989-98) - som i øvrigt blev bygget, fordi han så potentialet i det gamle bygninger.

Spiller sidste forestilling af 3 x Beckett på Østre Gasværk Teater den 10. juni 2017. Det bliver sandsynligvis hans sidste skuespil nogensinde. 

Han oplyste i samme omgang, at han har sagt nej til den kræftbehandling, som han er blevet tilbudt af danske læger.

- Jeg har fået tilbudt strålebehandling, men det vil jeg ikke. Jeg er 83 år. Jeg ved ikke, om der er måneder eller længere, men så er det det. Jeg har haft et langt og godt liv, siger han til Se og Hør.

Takkede af efter 50 år i branchen

Det er blot et år siden, at skuespilleren takkede af efter 50 år i branchen. Her har han prøvet kræfter med mange forskellige roller - både i film og på teater.

Alligevel er det oftest rollen som Benny i Olsen-banden, der er løbet med opmærksomheden.

Det blev da også til intet mindre end 14 film, som strakte sig over fire årtier, hvor Morten Grunwald formåede at gøre sin karakter til allemandseje i dansk kultur. 

Særligt én replik kan bringe billedet af manden med de korte bukser og gule sokker frem på nethinden:

- Skidegodt, Egon!

Har personlig favorit

Noget tyder på, at Benny og resten af banden ikke kun har sat deres aftryk hos de mange danske fans. Filmene har nemlig også haft stor betydning for Morten Grunwald selv.

I forbindelse med 40-årsjubilæet for Olsen-bandens største biografsucces, 'Olsen-banden ser rødt', i 2016, afslørede han sin personlige favorit: 'Olsen-banden i Jylland'.

- Der fandt vi flyvehøjden og holdt den hele vejen igennem. Men jeg husker alle filmene som en lang film og en lang lykkelig del af mit arbejdsliv.