Marie Antoinettes smykker sat til salg: - De er umulige at sætte pris på

Den franske dronning Marie Antoinette sendte smykkerne væk, inden hun blev henrettet.

I 200 år har de ikke set offentlighedens lys, men til november bliver de solgt på auktion i Schweiz.

Der er tale om ni af den franske dronning Marie Antoinettes dyrebare smykker med diamanter, perler og andre ædelsten, der kommer under hammeren 14. november hos auktionshuset Sotheby's i Geneve.

Blandt smykkerne er en diamantbroche, øreringe, halskæder og en ring. Den alene vurderer eksperter vil blive solgt for mellem 130.000 og 320.000 kroner.

En historisk begivenhed

Det sker yderst sjældent, at smykker som disse kommer til salg, forklarer den ansvarlige for internationale smykker hos det danske auktionshus Bruun Rasmussen, Katrin Mikkelsen Sørensen.

- Det er en historisk begivenhed, at smykkerne er kommet under hammeren, fordi det gør det muligt at købe nogle af de mest interessante smykker i verdenshistorien, siger hun til TV 2.

Ifølge Katrin Mikkelsen Sørensen er det nemlig svært at komme i nærheden af noget tilsvarende i dag.

For mere end 200 år siden tilhørte denne broche Marie Antoinette. Inden længe får den ny ejer.
For mere end 200 år siden tilhørte denne broche Marie Antoinette. Inden længe får den ny ejer. Foto: Drew Angerer / Ritzau Scanpix

- Smykkerne er meget, meget imponerende og lavet af en enormt fin kvalitet fra miner, som ikke længere er tilgængelige, fortæller hun.

En grådig dronning

Smykkernes oprindelige ejer blev født i Østrig 1755 med den adelige titel ærkehertuginde under navnet Maria Antonia Josepha Johanna. Som blot 14-årig blev hun gift med den franske tronfølger Ludvig 16. Dermed kunne hun kalde sig dronning af Frankrig, da kong Ludvig 15. døde 19 år senere, i 1774.

Et oliemaleri viser den franske dronning i al sin pragt.
Et oliemaleri viser den franske dronning i al sin pragt. Foto: Philippe Huguen / Scanpix Denmark

I tronens navn brugte Marie Antoinette formuer på et liv i luksus og hasardspil, mens befolkningen led under den økonomiske krise, og masserne sultede. Mange anså dronningens dyre vaner som en af årsagerne til den franske krise, og modviljen mod hende og resten af kongehuset steg.

Befolkningens utilfredshed blev i 1789 begyndelsen på det, vi i dag kender som Den Franske Revolution. Den nåede sit højdepunkt tre år efter, da 20.000 vrede parisere i august 1792 stormede kongeslottet.

Det blev det franske kongehus’ endeligt.

14. juli 1789 stormede folket Bastillen, og det blev startskuddet til Den Franske Revolution.
14. juli 1789 stormede folket Bastillen, og det blev startskuddet til Den Franske Revolution. Foto: Ukendt / Scanpix Danmark

I januar året efter blev Ludvig 16. henrettet offentligt, og seks måneder senere blev Marie Antoinette stillet for retten. Her var hun anklaget for forbrydelser mod den franske nation, for at holde orgier på slottet Versailles og for incest mod den otteårige kronprins.

Sidstnævnte anklage frafaldt, men 16. oktober 1793 blev hun dømt skyldig i de resterende anklager. Samme dag blev hun henrettet i guillotinen.

Sendte smykkerne ud af landet

Inden Marie Antoinette mødte sit endeligt, nåede hun dog at sende sine kostbare smykker til sin søster, ærkehertuginde Maria Christina, i Bruxelles.

Hun gav den store samling videre til den eneste fra det franske kongehus, der overlevede revolutionen; datteren Marie Thérèse Charlotte.

Marie Thérèse Charlotte fik aldrig selv børn, men gav smykkerne til sin niece, Louise af Frankrig.

De glimtende smykker er den seneste tid blevet vist offentligt hos Sotheby's i flere byer verden over. Lige nu er de i New York, og tirsdag kan helt almindelige mennesker får lov til at se og sågar prøve smykkerne i auktionshusets showroom i byen.
De glimtende smykker er den seneste tid blevet vist offentligt hos Sotheby's i flere byer verden over. Lige nu er de i New York, og tirsdag kan helt almindelige mennesker får lov til at se og sågar prøve smykkerne i auktionshusets showroom i byen. Foto: Drew Angerer / Ritzau Scanpix

Siden er de gået i arv fra efterkommer til efterkommer og er endt hos den kongelige italienske slægt Bourbon-Parma, som nu har valgt at auktionere ni af smykkerne væk hos det britiske auktionshus Sotheby’s.

Historien er værdifuld

Det er netop denne historie, der er med til at gøre smykkerne endnu mere attraktive, mener den ansvarlige for internationale smykker hos Bruun Rasmussen.

- De er umulige at sætte pris på, fordi det er så sjældent, at kongelige smykker kommer til salg, siger Katrin Mikkelsen Sørensen.

Der er dog ingen tvivl om, at man skal grave dybt i lommerne, hvis man vil være den nye ejer. Ifølge Katrin Mikkelsen Sørensen kommer auktionen til at tiltrække både internationale kunstkendere, samlere og velhavere. For det er ren liebhaveri for dem, der går op i meget høj kvalitet og historie, som hun siger. Og der kommer til at være mange om buddet.

- De får meget travlt dernede (auktionshus Sotheby’s, red.), for der vil komme folk fra hele verden, der gerne vil købe en del af den historie, siger hun.

Sjældent diadem sælges i Danmark

Det er ikke kun i udlandet, der kommer usædvanlige smykker under hammeren. For Katrin Mikkelsen Sørensen kan afsløre, at der hos auktionshuset Bruun Rasmussen snart kommer noget af "det mest unikke og sjældne", de nogensinde har haft, til salg.

'Det russiske safirdiadem'
'Det russiske safirdiadem' Foto: Auktionshuset Bruun-Rasmussen

Der er tale om 'Det russiske safirdiadem', der vurderes til mellem halvanden og to millioner kroner.

Buddene starter 30. november, og den smykkeansvarlige sammenligner det med, hvis nogle af den britiske dronning Elizabeths eller dronning Margrethes kronjuveler pludselig kom til salg.

- Det kommer ikke til at ske. Og det er heller ikke sikkert, at vi lige kommer til at se noget lignende det her igen, siger Katrin Mikkelsen Sørensen.

Auktionshuset forventer, at diademet vil tiltale de samme kunder som Marie Antoinettes smykker og dermed folk fra hele verden.