Samfund

EU har opgivet håbet om en brexit-aftale: May må på banen med nye ideer

EU's præsident tvivler på, at det lykkes at få en aftale med Storbritannien. Han håber, at Theresa May har nogle nye gode ideer.

EU kan ikke se "nogen grund til optimisme" før onsdagens topmøde om brexit, det britiske farvel til EU.

Det siger EU-præsident Donald Tusk tirsdag eftermiddag.

- I morgen vil jeg spørge premierminister Theresa May, om hun har nogle konkrete forslag, der kan bryde dødvandet. Nye forslag er en betingelse for, at et gennembrud er muligt, siger Donald Tusk.

Onsdag skal EU's statsledere mødes til topmøde. Her håbede man, at en aftale kunne falde på plads – i hvert fald de store linjer – men søndag brød forhandlingerne mellem parterne sammen. Igen. I stedet er Theresa May inviteret til at holde et oplæg om, hvilke muligheder hun ser for en fremtidig aftale mellem EU og Storbritannien.

Man havde håbet på et gennembrud

Forhandlingssammenbruddet søndag har fået skuffelsen til at brede sig i EU, fortæller TV 2s EU-korrespondent, Lotte Mejlhede, fra Luxembourg:

- Man havde vitterligt håbet på et gennembrud her søndag, og så fik man i stedet et midlertidigt sammenbrud. Topmødet i morgen vil udspille sig på en måde, hvor EU’s 27 stats- og regeringschefer vil sige til Theresa May: "Nu ligger bolden på din banehalvdel."

TV 2's EU-korrespondent Lotte Mejlhede

- Man tager det virkelig alvorligt. Lederen af topmødet i morgen, Donald Tusk, har sagt, at risikoen for en hård brexit er større end nogensinde, fortæller Lotte Mejlhede.

En "hård brexit" vil sige, at Storbritannien forlader EU uden en aftale.

Den nordirske grænse

I øjeblikket er forhandlingerne nærmest gået i stå, især på grund af problemet med den fremtidige grænse mellem Irland og Nordirland, der er en del af Storbritannien.

I dag, hvor både Storbritannien og Irland er medlemmer af EU, er grænsen åben. Og den åbne grænse er et vigtigt led i fredsaftalen fra 1998, der afsluttede mange års væbnet kamp i Nordirland.

Men når Storbritannien forlader EU, bliver grænsen til EU’s ydre grænse en såkaldt ’hård grænse’, med alt hvad det indebærer af grænsekontrol og toldeftersyn.

Den gordiske knude

Alexander den Store blev født år 356 før Kristi fødsel og var konge af Makedonien. Han erobrede Perserriget og dele af Asien. 

I år 334 før Kristi fødsel nåede han frem til byen Gordion i det nuværende Tyrkiet. Her opbevarende man en vogn, hvorpå der var bundet en tilsyneladende uløselig knude.

Ifølge myten ville den, der kunne løse knuden, blive Asiens hersker.

Alexander den Store valgte at tage sit sværd og hugge knuden over.

Siden dengang har ’en gordisk knude’ været betegnelsen på et tilsyneladende uløseligt problem, der finder en drastisk løsning.

Medmindre man kan finde en anden løsning. Både EU og Storbritannien er kommet med deres egne forslag, men ingen af forslagene er acceptable for den anden part.

En gordisk knude

I dag siger Donald Tusk så, at "der er behov for en helt ny måde at tænke på", hvis parterne skal nå en aftale.

Men Tusk er pessimistisk efter søndagens sammenbrud i forhandlingerne.

- Det irske spørgsmål er en moderne udgave af den gordiske knude, og jeg kan ikke se nogen moderne udgave af Alexander Den Store. Det er ikke let at finde den slags kreative ledere, siger Donald Tusk i dag.

Derfor siger Donald Tusk også, at selvom målet stadigvæk er, at der skal nås en aftale med Storbritannien, vil topmødet onsdag også tage fat på spørgsmålet om, hvordan EU forbereder sig på en "hård brexit", hvor Storbritannien udtræder af EU uden en aftale mellem parterne.

- Dette scenarie er mere sandsynligt end nogensinde før. Men det betyder ikke, at det bliver vores politiske prioritet, tværtimod, siger han.