Millionsvindel i Socialstyrelsen

Organisationer skal bekræfte kontonummer for at få penge efter svindelsag

Socialstyrelsen går grundigt til værks for at sikre sig, at der ikke er mere svindel med satspuljemidlerne. Imens kan organisationerne bare vente.

For at få ryddet op efter den store svindelsag med satspuljemidler har Socialstyrelsen mandag stoppet alle udbetalinger fra systemet.

Foreninger og grupper i ordningen vil først få flere penge, når de har bekræftet deres kontonummer overfor Socialstyrelsen.

For en uge siden kom det frem, at en betroet medarbejder, den 64-årige Anna Britta Troelsgaard Nielsen, er mistænkt for at have bedraget styrelsen i en årrække.

 Hun er nu forsvundet og internationalt efterlyst.

Samlet set menes det, at hun siden 2002 har overført 111 millioner kroner til sine egne konti – penge, som skulle være gået til en række socialpolitiske organisationer.

Den ansvarlige minister, børne- og socialminister Mai Mercado (K), beklager situationen, men siger at der skal ryddes grundigt op i systemet.

- Det allervigtigste for mig er, at vi har et system, som er tilstrækkeligt sikret, og det er det, man er ved at gennemgå i øjeblikket. Og jeg håber, det er den kortest mulige periode, at systemet er lukket, siger Mai Mercado.

"Nervøse for, om det trækker ud"

De organisationer, der er afhængige af tilskud fra Socialstyrelsen, håber bare, at udbetalingsstoppet bliver så kortvarigt som muligt.

- Jeg synes, det er rigtig irriterende. Frustrerende og irriterende, men omvendt kan jeg jo også godt forstå det. For hvis man åbner en æske og finder ud af, at der er et kæmpestort rod nede i den, så ved man jo ikke, hvor lang tid det tager at rydde op, siger Rillo Snerup Rud, der er sekretariatsleder i ’Ventilen’. Organisationen, der hjælper ensomme unge, har ikke fået sit sædvanlige tilskud på 92.000 kroner.

Hos Landsforeningen for spiseforstyrrelser og selvskade (LMS) drejer det sig om et tilskud på 83.000 kroner, der er blevet forsinket.

- Ud af et årsbudget på ti millioner kroner har vi ikke problemer lige nu, men det er klart, vi er nervøse for, om det trækker længere ud. Nu skal vi have genbekræftet vores kontonummer til socialstyrelsen, så vi hurtigst muligt kan få det her op at køre igen, siger kommunikationschef Henrik Christensen fra LMS.

Socialstyrelsen lover da også i dag, at alle organisationer vil få de penge, som de har fået lovning på – og at det vil ske så hurtigt som muligt.

"En engangsforestilling"

Per Nikolaj Bukh, der er professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet, kalder den grundige kontrol af kontonumrene for en "nødvendig engangsforestilling":

- Man bliver jo nødt til at sikre sig, at man er nået helt til bunds i misbruget, så der ikke ligger flere bevilligede udbetalinger på millionbeløb til forkerte modtagere. Det ville jo være enormt pinligt. Så nu stopper man alle udbetalinger, og så åbner man manuelt dem én for én, efterhånden som kontonumrene bliver bekræftet af organisationernes bankforbindelser, siger professor Per Nikolaj Bukh.

- Aktuelt er det den bedste måde at gøre det på. Men det er selvfølgelig ikke noget, der skal fortsætte på længere sigt, siger han.