Samfund

Hver fjerde dansker mener, at #MeToo har været negativ: - Det er blevet en joke

Et flertal af mænd mener, at #MeToo har haft negativ betydning for, hvordan vi opfører os overfor hinanden. Men der er også kvinder med det synspunkt.

Et pift på åben gade, en kæk bemærkning i kantinen og et klap i måsen til en firmajulefrokost.

Tidligere var det adfærd, som alt for ofte blev tiet ihjel.

Det var i hvert fald budskabet, da #MeToo for et år tilbage blev skabt og siden satte dagsordenen.

Men selvom hashtagget har sat spot på seksuelle krænkelser, mener hver fjerde dansker, at det har haft direkte negativ betydning for, hvordan vi i dag behandler hinanden.

Det viser en meningsmåling, som TV 2 har lavet i samarbejde med Megafon blandt 1229 respondenter.

Mænd har fået frataget "privilegier"

Tre ud af fire af dem, der er negativt stemte, er mænd. Og det er der en helt naturlig forklaring på, mener Bjarke Oxlund, som er teamleder for køn og ligestilling ved Institut for Menneskerettigheder.

- Når man får taget privilegier fra sig, er det ikke altid, at man synes, det er en god ide, siger Bjarke Oxlund til TV 2.

Han forklarer, at #MeToo-bevægelsen har gjort, at det nu ikke længere er op til mændene at definere, hvad der ”bare er for sjov”, og hvad der er okay.

#MeToo tidslinje

  1. Et væld af kvinder står frem og anklager den 64-årige filmproducent Harvey Weinstein for sexchikane og seksuelle overgreb.

  2. Skuespiller Alyssa Milano genoptager hashtagget #MeToo (oprindeligt brugt først af Tarana Burke på det sociale medie Myspace i 2006) og opfordrer kvinder og mænd til at dele deres historier om seksuelle overgreb og sexchikane under dette hashtag.

  3. Filmmanden Peter Aalbæk anklages for sexchikane. Herefter følger en lang række anklager mod ham.

  4. Et stigende antal fremtrædende personer fratræder deres stillinger efter anklager om seksuelle krænkelser. Heriblandt tidligere chef for Amazon Roy Price. Skuespiller Dustin Hoffman bliver ligeledes anklaget.

  5. TV 2 laver en undersøgelse, der viser, at 32 procent ud af 297 kvindelige medlemmer af Skuespillerforbundet er enige eller meget enige i, at "der er problemer med sexchikane over for skuespillere i branchen i Danmark".

  6. Skuespiller Kevin Spacey fjernes fra serien 'House of Cards' efter anklager om seksuelle krænkelser.

  7. Fem kvinder anklager komikeren Louis CK for seksuelle overgreb.

  8. Præsident Trump forsvarer politiker Roy Moore, efter flere kvinder anklager ham for seksuelle krænkelser. Nogle af dem var teenagere på tidspunktet for krænkelsen.

  9. Time Magazine udråber 'The Silence Breakers' (dem der bryder tavsheden red.) til årets person.

Det kommer derfor ikke bag på ham, at der er flere mænd end kvinder i den negative gruppe. Men uanset om man er mand eller kvinde, mener Bjarke Oxlund, at det er ”heksejagten” i Hollywood, der har fået mange til at se betydningen som negativ.

- Folk forholder sig til de amerikanske fortællinger, men i forhold til dem har den danske version af #MeToo i virkeligheden været ganske sober.  

I grafikken herunder kan du se, hvordan svarene fordelte sig fordelt på mænd og kvinder.

#MeToo som en begrænsning

Men der er altså også en gruppe kvinder, der deler den negative opfattelse af #MeToo. En af dem er 22-årige Sophia Ravn.

For #MeToo er ifølge hende gået hen og blevet noget, folk joker med.

- Det startede positivt, men det har efterhånden taget en negativ drejning. Man kan dårligt nok snakke med hinanden eller komme med en bemærkning uden at blive stemplet med #MeToo.

Da TV 2 møder hende, er hun til fodboldtræning. Derfor bliver hele holdet stillet det samme spørgsmål. 

Synes du, at #MeToo-kampagnen har haft en negativ effekt på den måde, vi i Danmark opfører os overfor hinanden?

Ud af et hold med 15 spillere er der to kvinder, der markerer, at de er enige. 

Hver femte kvinde er positiv

I meningsmålingen svarede 17 procent kvinder, at de - ligesom Sophia Ravn - mener, at #MeToo har haft en negativ betydning for, hvordan danskere i dag opfører sig overfor hinanden.

Modsat svarede 20 procent, at hashtagget i løbet af sit et års levetid har haft en positiv betydning.

Der danner sig da også et billede af et snævert flertal, da TV 2 stiller det omvendte spørgsmål til de 15 kvindelige fodboldspillere. Mens der altså var to, der svarede negativt, mener tre af kvinderne, at #MeToo har været positivt.

Det gør blandt andet 28-årige Caroline Lemvigh. Hun har ikke på egen krop mærket den positive betydning af hashtaggets udbredelse, men hos hende hersker der ingen tvivl om, at det for kvinder generelt har skabt forbedringer.

- Det her år med #MeToo har vist, at vi er stærkere, når vi står sammen. Det har gjort, at magtfulde mænd er blevet stoppet i det, de har gjort mod kvinder. Det har fået mig til at føle, at man faktisk har en stemme, der kan gøre en forskel, siger Caroline Lemvigh.

Afstemning

Hvilken betydning mener du, at #MeToo-bevægelsen har haft?

Vi blander stort og småt

Sammenlagt har 41 procent svaret, at de hverken synes, at #MeToo-bevægelsen har haft en negativ eller positiv betydning. 

Det finder Bjarke Oxlund "yderst bemærkelsesværdigt" efter et år, hvor det har skabt så stor debat. 

- Det tyder på en stor tvivl og er et udtryk for, at folk har svært ved at forholde sig til, hvad det egentlig har medført. 

- Vi blander stort og småt sammen og kan umuligt vide, om én forbinder begrebet med en lummer bemærkning, mens en anden tænker fuldbyrdet voldtægt, lyder det fra Bjarke Oxlund.

Og det er netop sammenblandingen af stort og småt, som ifølge Sophia Ravn har haft betydning for, at det på et år er blevet sværere for hende at omgås andre mennesker. 

- Det er blevet for nemt at sige, at man er #MeToo, og det er gået ud over dem, der rent faktisk har været udsat for noget. Derfor er det negativt, siger Sophia Ravn.