Samfund

Danske skuespillere mener, at #MeToo har hjulpet

For et år siden dukkede hashtagget #MeToo op på Twitter. Siden har det skabt stor debat - og for mange også positive forandringer.

Mere end syv ud af ti personer i den danske skuespil- og teaterbranche mener, at #MeToo-bevægelsen har haft en positiv betydning for arbejdsmiljøet.

Det viser en rundspørge, som TV 2 Nyhederne har lavet blandt 340 respondenter i netop den branche, hvor det hele startede, da hashtagget #MeToo for et år siden begyndte at sprede sig på Twitter. 

Afsenderne var kvinder, der på et tidspunkt i deres liv havde oplevet seksuelle krænkelser og nu stod sammen om at fortælle deres historier. 

Det er en rådden kultur, vi har

Jakob Fauerby, Dansk Skuespillerforbund

75 kvinder stod frem

Det begyndte i filmbranchen med anklager mod den amerikanske filmproducent Harvey Weinstein. Flere end 75 kvinder – heriblandt kendte skuespillerinder – anklagede ham for seksuelle overgreb, men fra manden i vælten lød det, at han aldrig har haft sex med nogen uden deres samtykke.

Den seksuelle kultur har siden været sat under lup. Ikke bare i USA, men i hele verden. 

I oktober 2017 lavede TV 2 en rundspørge blandt 297 skuespillerinder. Den viste, at grænserne langt fra altid blev respekteret. 

32 procent erklærerede sig dengang enige eller meget enige i, at "der er problemer med sexchikane over for skuespillere i branchen i Danmark". 24 procent svarede, at de direkte har oplevet at blive udsat for seksuelle tilnærmelser fra en overordnet.

Nu – et år efter – har #MeToo-bevægelsen for langt de fleste i den danske skuespil- og teaterbranche haft positiv betydning.

Før talte man i krogene

En af de kvinder, der har oplevet, at #MeToo-bevægelsen har gjort det lettere at være kvindelig skuespiller i Danmark, er Nastja Arcel. Hun har været en af forgangskvinderne i #MeToo-bevægelsen i Danmark og mener, at det i dag er blevet lettere at sige nej overfor sexchikane.

- Før var det noget, man talte om i krogene. I dag er det noget, man kan tale åbent om og måske gå til ledelsen med, fordi langt de fleste arbejdspladser nu har nogle retningslinjer, siger hun til TV 2.

Fra anonyme kvinder i rundspørgen lyder det blandt andet:

- Folk tager sig ikke de samme friheder mere. Folk i magtpositioner ved, at der står et stort netværk af skuespillere klar til at støtte op om et #MeToo-offer.

- Nu ved vi, at det vil være muligt at sige fra, uden nogen dømmer os kvinder negativt.

Afstemning

Hvilken betydning mener du, at #MeToo-bevægelsen har haft?

Sexchikanen fortsætter

Men selv om syv ud af ti altså mener, at det seneste år har haft en positiv effekt på arbejdsmiljøet, svarer fire ud af ti, at der stadig er et problem med sexchikane.

Skuespiller Nastja Arcel er bevidst om, at problemet ikke er løst.

- Hvis noget har været en del af en kultur i mange, mange, mange år, så ændrer det sig jo ikke bare sådan. Det er kulturen omkring det, der har ændret sig.  

En rådden kultur

I Dansk Skuespillerforbund har en af reaktionerne på bevægelsen været en rådgivningstelefon. Her kan man anonymt søge hjælp og råd, hvis man oplever sexchikane.

Men selv om branchens problemer har været under tæt bevågenhed det seneste år, mener formanden for forbundets ligestillingsnævn, Jakob Fauerby, fortsat, at der er behov for fokus.

- Det er stadig forbundet med skam, og det skal stoppe nu. Det er en rådden kultur, vi har, og det må vi anerkende, siger Jakob Fauerby og fortsætter:

- Vi bliver nødt til at blive ved med at tale om det her.

Skuespillerinder føler sig lettede

Nastja Arcel og hendes kollegaer føler sig i dag mere trygge, når de sætter fod på teaterscenen, end de gjorde for præcis et år siden.

- Folk føler en lettelse, og de har fået det bedre. De ved, at de ikke behøver at finde sig i det her, hvis det sker, og at de godt kan gøre noget.

En af de ting, der det seneste år er blevet gjort, er at skrive en manifest. Her skrev mere end tusinde film- og teaterfolk under på, at de ville gøre op med sexisme, krænkelser og overgreb.  

- Der er blevet åbnet op for en samtale, som fortsætter. Det er sjældent, vi har set en bevægelse få så meget tag i så mange mennesker så hurtigt, siger Nastja Arcel.

I tidslinjen herunder kan du få overblikket over nogle af de sager, der er kommet frem i løbet af det år, hvor #MeToo har været i spil. 

#MeToo: Tidslinje

 1. 2006

  1. Tarana Burke starter 'Me Too'

   Den amerikanske kvinde Tarana Burke starter bevægelsen Me Too-kampagnen længe før #MeToo-fænomenet breder sig i 2017. Hun er selv offer for en seksualforbrydelse og vil med kampagnen hjælpe andre kvinder i samme situation.

 2. 2017

  1. Amerikansk filmproducent under anklage

   Skuespillerinden Ashley Judd anklager en af Hollywoods største producenter, Harvey Weinstein, for at have krænket hende og andre kvinder seksuelt. Weinstein fyres øjeblikkeligt fra sit eget firma. Flere fremtrædende skuespillerinder står i den efterfølgende tid frem med anklager mod Weinstein, blandt andre Angelina Jolie og Gwyneth Paltrow.

  2. Skuespillerinde genstarter metoo-bevægelsen

   Den amerikanske skuespillerinde Alyssa Milano kickstarter metoo-bevægelsen i et tweet: "Hvis du har været udsat for sexchikane eller seksuelle overgreb, så skriv 'me too' som et svar til dette tweet."

   Hashtagget #MeToo spreder sig på Twitter i takt med at kvinder over hele verden bruger det til at dele deres egne oplevelser.

  3. Björk anklager von Trier for sexchikane

   Den islandske skuespiller anklager instruktør Lars von Trier for sexchikane i forbindelse med filmen 'Dancer in the Dark' fra år 2000 i en opdatering på Facebook: "Jeg er inspireret af kvinder alle steder, som online står frem, til at fortælle om mine egne erfaringer med en dansk instruktør". Trier afviser beskyldningerne.

  4. Flere danske kvinder står frem

   12 danske kvinder fortæller om deres oplevelser med krænkelser fra mænd. Blandt kvinderne er journalist Anne Sofie Allarp og forfatter Stine Buje.

  5. Dansk skuespillerinde fortæller om voldtægt

   Den danske skuespillerinde Birgitte Bruun står frem og fortæller om en dansk instruktør, der voldtog hende i slutningen af 70'erne:

   - Vi spiste en middag, og så drak vi kaffe et sted, og så skete det simpelthen, hvor vi var alene."

  6. Oscar-vinder anklages for overgreb

   Den 58-årige 'House of Cards'-stjerne og dobbelte Oscar-vinder Kevin Spacey i 1986 anklages for at have forulempet skuespilleren Anthony Rapp seksuelt, fortæller Rapp selv. I et tweet skriver Spacey, at han ikke husker episoden, men undskylder sin opførsel, hvis den var som beskrevet.

  7. Amerikansk komiker anklages for seksuelle overgreb

   Fem kvinder beskylder komikeren Louis C.K. for sexchikane, og kort efter indrømmer han, at kvinderne har ret.

   - Jeg havde en magt over disse kvinder, der beundrede mig, som jeg misbrugte, sagde han.

  8. Kvinder anklager dansk filmproducer for ydmygelser

   Flere kvinder står frem og fortæller om deres oplevelser med stifter af produktionsselskabet Zentropa, Peter Aalbæk Jensen, der allerede på dette tidspunkt er under kraftig kritik for sexchikane i Zentropa. En af kvinderne fortæller: 

   - Peter Aalbæk Jensen har lavet en kultur, hvor man skal synes, det er sjovt, at nogen får målt hår under armene eller bliver slået i røven. Og den kultur bliver man en del af.

  9. 16 kvinder beskylder Trump for overgreb

   En gruppe kvinder kræver, at den amerikanske kongres indleder en undersøgelse af USA's præsident Donald Trump for seksuelle overgreb.

   På et pressemøde fortæller kvinderne Samantha Holvey, Jessica Leeds og Rachel Crooks om tilfælde, hvor USA's præsident ifølge kvinderne skulle have befamlet dem.

Af Jonas H. R. Moestrup