Samfund

Ballade i byråd før skolelukninger - to grupper sprængt

Egedals bormester Karsten Søndergaard hænger valgplakater op i forbindelse med kommunalvalget sidste år. Anne Bæk / Scanpix Denmark

Venstre har ekskluderet et medlem, mens et radikalt medlem har meldt sig ud af sin byrådsgruppe.

Der er voldsom ballade i to byrådsgrupper i forbindelse med et budgetforlig i Egedal Kommune i Nordsjælland, som blandt andet indebærer lukning af nogle af kommunens skoler.

Venstre har ekskluderet et medlem, og senest har et medlem af de Radikales tre mands store byrådsgruppe meldt sig ud af byrådsgruppen - nu truer de to tilbageværende radikale med at trække sig fra budgetforliget, skriver Frederiksborg Amts Avis.

- Jeg er forbløffet over, at de Radikale siger, de vil trække sig fra forliget. Der er indgået et forlig, og de har fået en del. Jeg er ved at undersøge, om de holder fast i det, siger Karsten Søndergaard (V), borgmester i Egedal Kommune, til TV 2.

Spliden i den radikale byrådsgruppe har ført til, at et af de tre medlemmer, Jacob Loessl, har forladt byrådsgruppen. Han forbliver dog medlem af Det Radikale Venstre og bliver "radikal løsgænger", som han betegner det i en pressemeddelelse.

- For at en gruppe fungerer godt, skal tydelig kommunikation og god energi være drivkraften i det fælles arbejde, skriver Jacob Loessl i pressemeddelelsen.

- Jacob er en lille smule mere blå...

Overfor Frederiksborg Amts Avis lægger Rikke Mortensen, de Radikales gruppeformand i byrådet, ikke skjul på, at det er politiske modsætninger, der har ført til splittelsen.

- Jacob er en lille smule mere blå, end Helle og jeg er, og jeg ville ønske, at han havde været åben overfor mig noget før. Hvis Jacob havde været trådt ud for en uge siden, havde vi ikke været en del af det her budget, siger hun til Frederiksborg Amts Avis.

Hun vil nu ikke længere love, at de Radikale er en del af budgetforliget - og dermed stemmer for skolelukninger på et byrådsmøde i kommunen 31. oktober.

- Borgmesteren har spurgt mig, om vi trækker os fra budgetforliget, og det kan godt være, det ender med det, siger hun.

Men også i borgmesterpartiet Venstres egne rækker har striden om budgetforliget, der blev indgået i onsdags, betydet mandefald. Og det selvom det nu tidligere Venstre-medlem af byrådet Ulrik John Nielsen, der er fra Ganløse, imod sin egen overbevisning stemte for budgetforliget.

Ekskluderet alligevel

Ifølge Frederiksborg Amts Avis er han imod at flytte fritids- og ungdomsklubben fra Liselund i Ganløse og ind på Ganløse Skole. Men han undlod at stemme imod, fordi det ville betyde, at han ville blive ekskluderet af Venstre - det blev han så alligevel.

- Det er med stor beklagelse, at vi har set os nødsaget til at træffe denne beslutning. Arbejdet i byrådsgruppen er baseret på gensidig tillid, loyalitet og samarbejde. Dette klima har det desværre ikke været muligt at opnå med Ulrik John. Vi håber fortsat at kunne samarbejde om gode og fremtidssikrede løsninger for hele Egedal, skriver gruppeformand for Venstre i byrådet i Egedal, Ole Hovøre, i en pressemeddelelse.

Men selvom budgetforliget altså nu foreløbig har sprængt to byrådsgrupper i Egedal Kommune, er det ikke i fare.

- Der var 19 af 21 medlemmer i byrådet, der stemte for, siger Karsten Søndergaard til TV 2.